Evren'in Şekli Nasıldır?

Makaleler
4
Daha fazla  
Bryan_Brandenburg_Big_Bang_Big_Bagel_Theory_Howard_Boom.jpg

Dışarıdan gözlemlenemez bir şeyin şeklini nasıl algılayabiliriz?

Bu konuda bilim insanları, Evren'in boyutlandırılmış sonsuz bir düzlük olabileceği, teorisi üzerinde çalışmalarını devam ettirmekteler. Bu şekilde düşünmelerini sağlayan husus, Evren'in kritik yoğunluğu ile gerçek yoğunluğunun eşit olduğu varsayımından kaynaklanmaktadır.

Bu konudaki görüşlerinizi, düşüncelerinizi ve varsayımlarınızı çok ama çok merak ediyorum. Benim üzerinde daha çok durduğum şekil, yukarıdaki resimdeki gibidir.

Bilim insanları, düzlük olarak yorum yaptığı kısım, düz evrendir. Bizim görebildiğimiz evren, bu sebepten ona düz evren denilmiştir. Asıl evreni anlamamız uzun sürecektir. Hala galaksiler keşfedilmekte, büyük patlamaya oluşmuş en yakın cisimleri ne kadar görüntülersek, o kadar bilgi sahibi oluruz.

Evren'in şekli için üç ihtimal var:
1)Düz geometri(flat geometry)
2)Küresel geometri(spherical geometry)
3)Hiperbolik geometri(hyperbolic geometry)
Bunlar, evrenin genişlemeisini en iyi tanımlayan Friedmann denklemlerinin sonuçlarıdır. Eğer isteyen olursa uygun bir zaman da daha ayrıntılı açıklamaya çalışabilirim.

Simit şeklindeki evren banada çok mantıklı geldi. Hangi yöne gidersen git sona ulaşamıyorsun, kısmen sonsuz gibi bir şey oluyor sanırım.

Sizin yazdıklarınızı pek duymamıştım ama Stephen Hawking kitabında evreni balona benzetir. Evren Balon gibi genişler, uzar; gezengenler birbirlerinden uzaklaşır veya yakınlaşır. Bence gayet mantıklı bir düşünce. (Birde uzayda belli bir yere çıkıp ordan görünen herşey uzayın şekline benzer gibi birşey okumuştum ama tam hatırlayamıyorum.)

Evren genişliyor.Bu biraz yavaş bir şekilde olsaydı kütleçekim kuvveti genişlemeyi durdurur ve evrenin buzusmesini sağlardı. Kritik oranın ustunde genişliyor olsaydı kütleçekim bunu durduracak kadar kuvvetli olmaz ve evren sürekli genişlerdi. Bunu dünyadan atılan bir rokete benzetebiliriz. Biraz yavassa çekimden dolayı duser. Saniyede yaklaşık 10.000 km hızla giderse dünyayı terk edebilecektir.Bunlar big bang kabul edilerek söyleniyor ve son derece mantıklı.Kaynak: Zamanın kısa tarihi stephen h.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı