Evrim nedir?

Bölüm 1 , kısaca evrim :
En kısa tanımıyla evrim, popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içerisindeki değişimidir. Bu tanımdaki her bir basamak, evrim için olmazsa olmazdır.
Bölüm 2 , evrim terimleri :
Popülasyon: Evrimsel süreçte değişen bireyler değil, popülasyonlardır. Yani tekil bireyler (örneğin bu yazıyı okuyan siz veya tekil olarak köpeğiniz) asla evrimleşmemiştir, asla da evrimleşmeyecektir. Bireyler, evrimleşmezler; gelişirler (bunu inceleyen bilim dalı, gelişim biyolojisidir). Ancak bir türün tüm bireylerinin oluşturduğu popülasyonlar, her bir nesilde, bir önceki nesle göre daha farklı özellik dağılımlarına sahip olacaktır. İşte bu, evrimdir ve evrimsel biyoloji isimli bilim dalı tarafından incelenir. Popülasyonların değişimi, "gelişim" değildir.
Gen ve özellik dağılımları: Evrimde olan, bir türün bir başka türe dönüşümü olmak zorunda değildir. Evrimde değişen, popülasyonların genlerin veya özelliklerinin dağılımıdır. Örneğin uzun boyluluğa dair genlerin popülasyon içinde görülme sıklığı bir nesilden diğerine geçtiğinizde %5'ten %7'ye çıkmışsa, o popülasyon evrimleşmiş demektir. Türleşme evrimin kaçınılmaz bir sonucudur; ancak evrimden söz etmek için türleşme şart değildir!
Nesiller içindeki değişim: Evrimsel değişimden söz etmek için mutlaka en az 1 nesil geçmesi gerekir. Bir bireyin kendi ömrü (nesli) içerisinde geçirdiği hiçbir değişim evrimsel değildir. Ömrümüz içinde geçirdiğimiz değişimlere "gelişim" denir. Evrimsel biyoloji ile gelişimsel biyoloji iki farklı biyoloji sahasıdır.
Bölüm 3 , dışlanan unsurlar :
Canlılık: Evrimin modern tanımlarında her zaman canlılığa özel bir vurgu yapılmaz; çünkü eğer ki belirli özellikleri taşıyan bireylerden oluşan bir popülasyon varsa ve bu popülasyonun bireylerini tanımlayan özelliklerin gelecek nesle aktarılma niteliği varsa, o bireyler geleneksel anlamda "canlı" olarak tanımlanamasa da, evrimleşebilirler. Örneğin virüsler canlı değildir; ancak evrimleşebilirler. Örneğin tamamen bilgisayar ortamında simüle edilen bireyler bile, canlı olmamalarına rağmen, evrimleşerek insan mühendisliğinin üretebildiğinden daha başarılı ürünleri evrimsel değişim yoluyla üretebilmektedir. Bunların yanısıra evrimsel değişimler, "kültürel evrim", "kimyasal evrim", "jeolojik evrim", "astroevrim" gibi her zaman doğrudan canlılıkla ilgili olmayan diğer bilim dallarında da kullanılmaktadır.
Fosiller ve Geçiş Türleri: Evrimin tanımı genler üzerinden yapılır; fosiller veya ara geçiş türleri üzerinden değil. Fosiller, makroevrimin tartışmaya yer bırakmayan kanıtlarını sunuyor olsa da, evrimsel sürecin tespiti için fosillere ihtiyacımız yoktur. Bir diğer deyişle, elimizde hiçbir fosil bulunmasaydı da, sadece doğaya yönelik gözlemlerimizden, genetik verilerden ve matematiksel evrim sahasından yola çıkarak evrimsel değişimi ispatlamamız mümkün olurdu.
Türleşme ve Makroevrim:
Kimi zaman evrim, kısa yoldan "bir türün bir diğerine dönüşümü" olarak tanımlanır. Halbuki bu evrimin tanımı değil, sonucudur. Gölün oluşumu sürecini, "bir çukurun suyla dolarak kapanması" olarak tanımlamak, sürece dair bir fikir verse de, bu suyla dolarak kapanma işinin nasıl gerçekleştiğini anlatmaz. Gölün oluşacağı bölgeden daha yüksekten aşağı akan su damlalarının, bu çukur içerisinde yavaş yavaş birikerek, çukurun dolmasıyla izah etmek süreci daha iyi tanımlar. Benzer şekilde, yukarıda yaptığımız evrim tanımı; yani popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içinde değişmesi, uzun vadede ve farklı çevre şartları altında birikerek yeni türleri oluşturur. Ancak söylediğimiz gibi bu, evrimin sonucudur; tanımı değil. Mikroevrim (ya da evrim), yeterli süre tanındığında makroevrimi doğurur. Damlaya damlaya göl olur. Bu açıdan evrim, genellikle kısa vadede genotipteki (genlerdeki), genellikle uzun vadede ise bu gen değişimlerine bağlı olarak fenotipteki (fiziksel özelliklerdeki) değişimdir.
Sosyal bilgiler :
Evrim teorisi, ilk kez İngiliz biyolog Charles Darwin tarafından kaleme alınan Türlerin Kökeni adlı kitapta öne sürülmüştür. Darwin, bu kitabında doğal seleksiyon kavramından bahsetmiş ve doğadaki işleyişe dair detaylı bilgiler vermiştir. Bu teoriye göre tabiatta sadece güçlü olan hayatta kalır. Zayıf türler ise doğal seçilim sonucu yok olur.
Evrim teorisinde, doğal seleksiyon kadar önemli olan diğer iki kavram: Varyasyon ve kalıtımdır. 20. yüzyılın başında, bu kavramlara ''adaptasyon'' da eklenmiştir.
Geçmişten günümüze evrim teorisi hakkında birçok kitap kaleme alınmıştır:

Marc Giraud - Darwin ve Evrim Teorisi

David Sloan Wilson - Herkesin İçin Evrim

Taner Eon Lopez -Evanjellerdeki Evrim Teorisi
SON



Kaynakça :
Evrim Nedir? - Evrim Ağacı Evrim nedir?

Ve
Evrim teorisi hakkında bilgi
 
Ben müslümanım ama müslüman olmama rağmen çok şüphe ettiğim konular var o yüzden bu tür konulardan uzak kalıyorum. Ama dinler yalan olsa bile bir yaratan olduğuna kesinlikle eminim, bunun en büyük kanıtı evrendir.
 
Bir orangutan, turistin yere düşen gözlüğünü alıp gözüne takabiliyor. Taklit, zekanın hafıza ile birlikte en önemli bileşenidir.

Bu ona verilen eğitimle veya büyüdüğü ortam ile ilgili olabilir. Eğitmeni ona bu işi yaparsa ödül vereceğini biliyor olabilir. Buna öğrenmek denir. Ama o hayvan neyi öğrendiğini sorgulamaz.

Hayvanların neyi sorgulamasını istiyorsun anlamadım.

Hocam yukarıda düşünme seviye farkını belirtmişti. Evcillleştirilebilir hayvanların çoğu düşünüp sahiplerini tanıyabiliyor değil mi?
Örnekler çoğaltılabilir.

Kendilerini geliştiremiyorlar. Gerekli eğitim ile birçok hayvan evcilleştirilebilir. Tanıma da öğrenme ile ilgilidir.
 
Bu ona verilen eğitimle veya büyüdüğü ortam ile ilgili olabilir. Eğitmeni ona bu işi yaparsa ödül vereceğini biliyor olabilir. Buna öğrenmek denir. Ama o hayvan neyi öğrendiğini sorgulamaz.
Orangutan gözlüğü yerden buluyor. Herhangi bir özel eğitim almamış.
Buna öğrenmek denir.
Öğrenebiliyorsa düşünebiliyor demektir zaten.
 
Evrim kendini en üstün, en özel, en zeki ve kusursuz sanan canlıların sevmediği bir kavramdır.

Kendi acizliklerini kabul etmek istemedikleri için de evrime inanmak istemezler.
Gene de insan nasıl mutluysa kafasına göre takılmalıdır.

Lakin, eğer düşünmek ve hakikati kabullenmek istemiyorsan düşünenlere saygı duymalısın.
 
Kendilerini geliştiremiyorlar. Gerekli eğitim ile birçok hayvan evcilleştirilebilir. Tanıma da öğrenme ile ilgilidir.

Öğrenmeyi neresi ile yapıyor peki hocam? Ben pek sizi anlayamadım açıkçası, bu kadar açık bir şey görmezden mi gelmek istiyorsunuz yoksa gerçekten kendinizi bu kadar köreltiniz mi?
 
İslam'a inanıyorum fakat sonsuz iyilik yapan insanların Müslüman olmadıkları için cennete gidememesi konusu gibi şeyler bana çok saçma geliyor. Ben şahsen evrime de inanıyorum fakat yine kuran ile çelişiyorum. Keşke tarafsız ve bilgili birisi bununla ilgili açıklamalar yapsa.

Dostum kuranın mucizeleri dışında bilimle çelişdiğini hiçbir zaman görmedim hala daha sorgluyorum ama hala görmedim. Bing bang teorisinden tut evrim teorisine kadar bir sürü teori kuranda geçiyor. Evrenin genişlemesi 6 aşamada yaratılışı vb. hatta cern, daha yeni bir araştırma yaptı evrenin oluşumu ile alakalı olarak. Evrenin 6 aşamadan oluştuğuna kanaat getirdiler ve kuranı kerimde de Allah evreni 6 günde yaratmıştır. Big bang teorisinin temelleri hubbleın, yıldızların bizden uzaklaştığını fark ettikten sonra çıktı yani bir şey bizden uzaklaşıyorsa bir patlama vardır demek, ve kuranı kerimde bu da söylenmiştir. İnternetten araştırma yaparak bir sürü şeye ulaşabilirsin. Kuranı kerimde insanüstü bir dil var, ayetlerin içinde kaybolup gidiyorsun. Yecüc mecüc, deccal, dabbe falan kuranı kerimde anlatıldığı gibi mi çıkacak sanıyorsun. Kuran hiç öyle bir kitap değil. Oku araştır... Güvenilir yerlerden araştır. Son olarak mucizelerde çelişiyor dedim, o da zaten mucize. Mucizenin neden çeliştiğini sorgulamak gereksiz tefarruat ama yine aynı şekilde tayyi mekan gibi bir sürü mucize de bilimsel olarak da yapılmaya çalışılıyor :)
 
Öğrenmeyi neresi ile yapıyor peki hocam? Ben pek sizi anlayamadım açıkçası, bu kadar açık bir şey görmezden mi gelmek istiyorsunuz yoksa gerçekten kendinizi bu kadar köreltiniz mi?
Öğrenme ve sorgulama arasındaki farkı öğrenin. Daha sonra aynı şeyi yazarsınız.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı