Evrim ve İslam'a farklı açıdan yaklaşım

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bakisanlan

Kilopat
Daha fazla  
Öncelikle iyi günler dilerim. Aklımda olan bir düşünceyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunu paylaşma sebebim, düşüncem yanlışsa yanlışlanmak değilse geliştirmektir. Öncelikle düşüncemi belirtmeden önce birkaç varsayım yapmamız gerekiyor, varsayımlar şu şekilde.

1)Tanrı vardır ve Kuran Tanrı'nın sözleridir.
2)Evrim vardır ve Tanrı canlıları evrim mekanizmasını kullanarak yaratmıştır.
3)Kuran'da evrimden bahsedilmez.(bahsedilmez demek yoktur ya da vardır demek değildir)
4)Adem'in ilk insandır.
5)Biz insanlar saf biyolojik canlılar değilizdir ve bize özel bir şeyler barındırıyoruzdur.

Yukardaki varsayımlara itiraz gelebilir fakat bu itirazlar şuanlık önemli değil daha sonra tartışılabilir. Öncelikle fikrimi belirtmeden size fikrimde kullanacağım 'x' değişkenini tanıtmam lazım. 'x' değişkenine ben şimdilik 'tanrı ruhu' diyeceğim daha sonra neden böyle dediğimi açıklayacağım.

Öncelikle varsayımlardan harekete geçerek Tanrı'nın her canlıyı ortak bir atadan yarattığını düşünelim.Belirtmem gereken bir konu var. Bu yazıda kullanacağım 'insan' kavramı direk bizden bahsediyordur. Yani bu yazıyı okuyan sizler ve ben birer 'insan'ız. Biz insanlar, varsayımıma göre diğer canlılar gibi saf atomlardan değil ayrıca 'tanrı ruhu' dediğim bir şeye sahibiz. Tanrı ruhu olarak nitelendirdiğim şey madde ötesi olmak zorunda değil şimdilik farklı bir şey olduğunu bilelim yeter ve ayrıca hatırlarsanız bu 'tanrı ruhuna' 'x' demiştik. 'x' ille de 'tanrı ruhu' olmak zorunda değil. İrade gibi farklı isimlerde koyabilirsiniz, burası pek de önemli değil.

Gelelim ilk insanın yaratılış anına. Tanrı Adem adında bir varlık yaratır ve buna 'insan' der. Ardın da aynı onun gibi olan bir eş yaratır. Bu iki canlı diğer canlılardan farklı olarak pat diye yaratılmışlardır. Herhangi bir evrimsel süreçten geçmemişlerdir. Bu 2 canlının yanında evrimsel süreçle gelişmiş olan bir canlı grubu vardır. Bu canlılara şimdilik 'insanımsı' canlılar diyelim. Bu canlılar Adem ile genetik yapı bakımından birebir aynıdır. Tek fark Adem ve eşinde olan 'x' değişkenidir. O yüzden bu insanımsılara kabaca 'insan - x'(insan eksi x) diyebiliriz. Bu canlılar Adem ve eşinin bulunduğu ortamda bulunduğunu varsayalım. Ardından Adem ve eşinin çiftleştiğini ve insan çocuklarının olduğunu varsayalım. Doğal olarak ebeveynleri insan olduğu için bu çocukta da 'x' bulunacaktır. Bu çocğun büyüyüp 'insan - x' lerden biriyle çiftleştiğini ve ebeveynlerinden bir tanesinde 'x' bulunduğu için doğacak çocukta da 'x' bulunduğunu varsayalım. Yani aslında bir ebeveyni insan bir ebeveyni insan-x iken yeni doğan çocuğumuz insan olarak dünyaya geliyor. Zaten sonrasında da böyle böyle çiftleşerek biz insan topluluğu oluşuyoruz.

Fikrim kabaca bu şekilde. Unutmamak gerek ki bu yaratılış namına sadece bir seneryodur. Kesinlikle böyle olmuştur demiyorum, hatta büyük ihtimal bundan çok farklı şekilde olmuştur. Bu fikrin amacı geleneksel din düşüncesiyle(Adem'in ilk insan olduğu) evrim teorisinin çelişmediğini göstermektir. Bu fikri buraya yazmamdaki amaç fikirde bulunan yanlışları göstermeniz ve itiraz belirtmenizdir.

Adem'den sonra çocuklarının nasıl ürediğini açıklayan bir yazı olmuş. Lakin ''Tanrı Ruhu'' dediğiniz şey size göre irade midir yoksa başka bir şey midir?

Adem'den sonra çocuklarının nasıl ürediğini açıklayan bir yazı olmuş. Lakin ''Tanrı Ruhu'' dediğiniz şey size göre irade midir yoksa başka bir şey midir?

Bunun ne olduğu aslında pek de önemli değil. Bu kavram sadece saf evrimsel süreçten gelmediğimizi Tanrı için özel bi statüde olduğumuzu gösteriyor. Hicr suresinin 29. ayetinde Adem için ‘ruhumdan üfledim’ ifadesi geçiyor. Bundan kastın ne olduğu belli değil fakat diğer canlılardan ayrı olduğumuz kesin.
"Değildir. Adem aleyhisselam ilk nebi ve resuldür" diyen bir görüşte mevcuttur.

O görüşleri biliyorum, hemen hemen çoğuna hakimim fakat ben farklı bir açıdan ele aldım.

Bunun ne olduğu aslında pek de önemli değil. Bu kavram sadece saf evrimsel süreçten gelmediğimizi Tanrı için özel bi statüde olduğumuzu gösteriyor. Hicr suresinin 29. ayetinde Adem için ‘ruhumdan üfledim’ ifadesi geçiyor. Bundan kastın ne olduğu belli değil fakat diğer canlılardan ayrı olduğumuz kesin.
Peki size göre, bizim diğer canlılardan kesin olarak ayıran özellik veya özellikler nedir?

Hicr suresinin 29. ayetinde Adem için ‘ruhumdan üfledim’ ifadesi geçiyor.
"Ona ruhundan üflediğinden" yani vahiyden bahsediyor. Yoksa varlığın denkliği ya da kapasitenin aktarımı mevzusu değil bu ayette geçen ki o şekilde düşünürseniz bütünsel anlam ile ters düşersiniz.

"Ona ruhundan üflediğinden" yani vahiyden bahsediyor. Yoksa varlığın denkliği ya da kapasitenin aktarımı mevzusu değil bu ayette geçen ki o şekilde düşünürseniz bütünsel anlam ile ters düşersiniz.

Tam olarak nerede ters düştüğümü gösterirseniz daha iyi olur. Bu ayetten benim dediğim şey anlaşılmasa bile, bu yine de senaryomu yanlışlamıyor.

Tam olarak nerede ters düştüğümü gösterirseniz daha iyi olur. Bu ayetten benim dediğim şey anlaşılmasa bile, bu yine de senaryomu yanlışlamıyor.
Siz, senaryonuzu doğrulamaya çalışıyorsunuz ki bu sizin senaryonuzu her türlü yanlışlıyor. Meselenin özü, yaratılışın ya da ölümün hangi şekilde olduğu değildir. Meselenin özü, yaşamanın ne şekilde olması gerektiği ve islam; yaşantıya etki eden diğer insan icadı yasalarla farkı ile anlamlandırılabilir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı