- Makaleler
- 4
Sadece bizim akıllı olduğumuzu düşünmek bana kalırsa fazlaca egodan başka bir şey değil.Nasıl bir evrim ise, milyonlarca yıl boyunca ortak bir atadan türlü cinsler türemiş. Ama sadece "İnsan" denen varlık akıl sahibi konumuna gelmiş. Yüz binlerce türün, bir tanesinde bile İnsanınki gibi akletme ve düşünce özelliği yok. (hayvansal iç güdüleri ve eğitilerek gelen özellikleri, akıl diye sunmayın)
Nasıl bir şey peki bu zeka? Alet kullanabileni var, intikam almaya kalkanı var. Bizimle oturup sohbet edemiyor diye akılsız mı oluyor hayvanlar?Hayır, oluşmadı. Çünkü yetersiz bir açıklama. Hala birşeyler yaparak/eğitilerek olan şeyleri, zekaya eş değer tutuyorsunuz. Zeka/akıl/düşünce böyle birşey değil. Gel gelelim sabaha kadar tartışsak ne siz beni, nede ben sizi ikna edebilirim. Kaldı ki bu tip şeyler, bu ortamlarda yazarak sonuca ulaşılabilecek konularda değil. Selametle.
Ayrıca artık hayvanların (en azından memelilerin) bilinçleri olduğunu biliyoruz. Bilinçli hareketleri içgüdülere bağlamayacağımıza göre, hayvanların da "sizin tanımınızla" bir akla sahip olduğu fikrinde de buluşabiliriz sanırım.
Daha detaylı bilgi: