Exynos işlemciler ne kadar iyidir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Exynos tarafında 2400 serisi ve A56'daki modeller gayet yeterli ve iyi. Uzun süre eski Exynos da, yeni Exynos da, Bionic de Snapdragon da kullanmış/deneyimlemiş ve epey araştırmış biri olarak söylüyorum. İyi marka yoktur model vardır. Snapdragon adı ile piyasaya sürülse bu kadar düşük maliyete böyle işlemci mi olur deyip havada kapacak kitlenin adındaki Exynos'dan dolayı internette, YouTube'da gördüğü saçma testlere göre tamamen sorunlu ilan etmesi komik. Kesinlikle geçmişi kirli ama güncel olarak epey toparladı Exynos, kursursuz değil ama aynı zamanda sorunlu demeye de yakın bile değil.

Son düzenleyen: Moderatör:
Exynos tarafında 2400 serisi ve A56'daki modeller gayet yeterli ve iyi. Uzun süre eski Exynos da, yeni Exynos da, Bionic de Snapdragon da kullanmış/deneyimlemiş ve epey araştırmış biri olarak söylüyorum. İyi marka yoktur model vardır. Snapdragon adı ile piyasaya sürülse bu kadar düşük maliyete böyle işlemci mi olur deyip havada kapacak kitlenin adındaki Exynos'dan dolayı internette, YouTube'da gördüğü saçma testlere göre tamamen sorunlu ilan etmesi komik. Kesinlikle geçmişi kirli ama güncel olarak epey toparladı Exynos, kursursuz değil ama aynı zamanda sorunlu demeye de yakın bile değil.
Diğer işlemcilere kıyasla belirgin dezavantajları var Exynos'un. Özellikle termal yönetim, enerji verimliliği ve GPU performansı gibi kritik alanlarda Exynos işlemcilerin tutarsız sonuçlar verdiği kullanıcı deneyimiyle sabitlenmiş durumda. Bu fark, sadece Geekbench gibi sentetik testlerde değil, oyun performansı, işlem süresi ve uzun süreli stabilite gibi günlük kullanım senaryolarında da hissediliyor. Son olarak, "YouTube'da gördüğü saçma testler" olarak küçümsenen videoların çoğu, aslında binlerce saatlik kullanıcı verisi ve gözleme dayanıyor. Aynı bütçede alınacak bir MTK daha iyi olur verim açısından.

S23FE ve S24FE kullanan oda arkadaşlarım var şu ana kadar herhangi bir problemle karşılaşmadılar ne ısınma ne farklı bir sorun. Oyun oynarken de rahatlıkla oynayabiliyorlar. Eskiden olsaydı evet bazı problemleri oluyordu ama günümüzde bu sorunların çoğu ortadan kalktı. Hiçbir işletim sistemi stabil çalışamama konusunda HyperOS'in eline su dökemez ayrıca 14T RAM avantajı var da Xiaomi'nin kullandığı kaynak tüketimi çok mu az sanki? Ağır bir Android kullanıyor zaten o RAM fazlalığı buraya gidiyor.

S23FE ve S24FE kullanan oda arkadaşlarım var şu ana kadar herhangi bir problemle karşılaşmadılar ne ısınma ne farklı bir sorun. Oyun oynarken de rahatlıkla oynayabiliyorlar. Eskiden olsaydı evet bazı problemleri oluyordu ama günümüzde bu sorunların çoğu ortadan kalktı. Hiçbir işletim sistemi stabil çalışamama konusunda HyperOS'in eline su dökemez ayrıca 14T RAM avantajı var da Xiaomi'nin kullandığı kaynak tüketimi çok mu az sanki? Ağır bir Android kullanıyor zaten o RAM fazlalığı buraya gidiyor.
HyperOS'in kaynak tüketimi doğru bir eleştiri olsa da, Xiaomi cihazlar bu yükü karşılamak için daha yüksek hızlı RAM modülleriyle geliyor; yani fazla RAM'in "avantajı yok" demek gerçekçi değil. Sonuç olarak, Exynos’un geçmişe göre toparlanmış olması tamamen sorunsuz veya rekabetçi olduğu anlamına gelmiyor; teknik detaylar hâlâ bazı temel sorunların sürdüğünü gösteriyor.

13T'de sorun yoktu. 14T'de de yok. Rahatlikla alabilirsin.

2400e modeli sorunlu.

Katılıyorum ama bazıları bunu inatla kabul edemiyor. Konuda bahsedilenlerden bile eski bir model kullanmama rağmen ben bile hiçbir sorun yaşamadım. Tamamen modelle alakalı bir olay zaten.

Son düzenleme:
Diğer işlemcilere kıyasla belirgin dezavantajları var Exynos'un. Özellikle termal yönetim, enerji verimliliği ve GPU performansı gibi kritik alanlarda Exynos işlemcilerin tutarsız sonuçlar verdiği kullanıcı deneyimiyle sabitlenmiş durumda. Bu fark, sadece Geekbench gibi sentetik testlerde değil, oyun performansı, işlem süresi ve uzun süreli stabilite gibi günlük kullanım senaryolarında da hissediliyor. Son olarak, "YouTube'da gördüğü saçma testler" olarak küçümsenen videoların çoğu, aslında binlerce saatlik kullanıcı verisi ve gözleme dayanıyor. Aynı bütçede alınacak bir MTK daha iyi olur verim açısından.

@XPlasma?

Benzer fiyatta derken? Örnek olarak S24 FE baz alalım ona sorunlu dediğiniz için. S24 FE fiyat bandında S24 FE kadar kas gücü ve stabilitesi oranlı işlemci var mı? Zaten S24 Fe'deki soğutma sistemini biliyorsunuzdur bahsetmeme bile gerek yok. Ek olarak o bütçede önereceğiniz MTK içeren cihazlar mi 14T falan filandır ve emin olun HyperOS'in pil-ısı yönetimini çekeceğinize Exynos'un Snapdragon kıyasla 1 2 derece daha sıcak çalışmasını çekmek daha zekice(bu arada eğer daha çok ısınıyor derken 2 3 dereceden bahsediyorsanız bu bir eksi değildir, 2 3 derece ile throttle yüzdesi uçmaz/azalmaz ki zaten aynı şekilde MTK'da daha çok ısınıyor piyasada bulunan SD falan kıyasla. YouTube videolarının hepsini aşağılamıyorum, ancak büyük birçoğunluğunu evet küçümsüyorum. Ki sizde öyle yapın derim. Mesela 2400E'nin verimsiz olduğunu söyleyen sentetik test kadar aksini söyleyende var. Stabil olmadığını gösteren test kadar tam tersini iddia eden var. Yani internet ortamındayız, o kadar çok zıt şey var ki kaynak çok.

Benzer fiyatta derken? Örnek olarak S24 FE baz alalım ona sorunlu dediğiniz için. S24 FE fiyat bandında S24 FE kadar kas gücü ve stabilitesi oranlı işlemci var mı? Zaten S24 Fe'deki soğutma sistemini biliyorsunuzdur bahsetmeme bile gerek yok. Ek olarak o bütçede önereceğiniz MTK içeren cihazlar mi 14T falan filandır ve emin olun HyperOS'in pil-ısı yönetimini çekeceğinize Exynos'un Snapdragon kıyasla 1 2 derece daha sıcak çalışmasını çekmek daha zekice(bu arada eğer daha çok ısınıyor derken 2 3 dereceden bahsediyorsanız bu bir eksi değildir, 2 3 derece ile throttle yüzdesi uçmaz/azalmaz ki zaten aynı şekilde MTK'da daha çok ısınıyor piyasada bulunan SD falan kıyasla. Bu arada YouTube videolarının hepsini aşağılamıyorum, ancak büyük birçoğunluğunu evet küçümsüyorum. Ki sizde öyle yapın derim. Mesela 2400E'nin verimsiz olduğunu söyleyen sentetik test kadar aksini söyleyende var. Stabil olmadığını gösteren test kadar tam tersini iddia eden var. Yani internet ortamındayız, o kadar çok zıt şey var ki kaynak çok.
Yazdigin paragraf oldukca dogru. Cogunluga katiliyorum. Fakat Exynos'un sadece 2400 serisi iyi. 2400e benim icin vasat bir islemci.

HyperOS'in kaynak tüketimi doğru bir eleştiri olsa da, Xiaomi cihazlar bu yükü karşılamak için daha yüksek hızlı RAM modülleriyle geliyor; yani fazla RAM'in "avantajı yok" demek gerçekçi değil. Sonuç olarak, Exynos'un geçmişe göre toparlanmış olması tamamen sorunsuz veya rekabetçi olduğu anlamına gelmiyor; teknik detaylar hâlâ bazı temel sorunların sürdüğünü gösteriyor.

Avantajı yok demedim ama zaten o fazla RAM miktarını da bir şekilde dönüp dolaşıp kullanıyor yani öyle arada 4 GB fark var demek de doğru değil. Tamamen sorunsuz demedim zaten illaki sorunlar olabilir. Kusursuz bir işlemci olsaydı herkes onu kullanırdı. Ayrıca AnTuTu puanlarında Dimensity 8300'e göre 2400e daha iyi RAM skoru alıyor. Tek başına AnTuTu'nun bir şey ifade etmediğinin farkındayım ama sentetik testler de de görülebileceği gibi Xiaomi sadece müşterilerine her zaman yaptığı gibi sayıları yükseltip göz boyuyor. 200MP kamera var demek ki iyiymiş, 12 GB RAM var demek ki iyiymiş dememiz için gibisinden...

Arkadaş seçenekleri arasında S24FE koymamış ama 14T ile kıyaslayacaksak eğer fiyat segmentine göre kıyaslamak daha doğru olur ve eğer 14T'ye 25bin vermek yerine S24FE ye 24bin verirse çok daha verimli bir işlemci almış olacak. Gerek Geekbench testlerinde gerek AnTuTu testlerinde de bu durum açıkça görülebiliyor. S24FE ye uzun kullanımda ısınıyor ve performansı düşüyor demek saçma kalıyor çünkü oyun telefonu değil ama oyun oynarken de gayet yeterli bir performansı var ve hiç de öyle rahatsız edici bir sıcaklığa ulaştığını görmedik S24FE için de S23FE için de (saatlerce PUBG oynanıldığı senaryodan bahsediyorum.).

Özetleyecek olursam 14T'yi kıyaslayacaksak A56'yla değil S24FE ile kıyaslamak doğru olur ki o zaman aradaki fark daha bariz belli oluyor. HyperOS gibi stabilizasyon sorunları olan, kendi uygulamalarında bile reklam veren (?) bir işletim sisteminin yanında " kusursuz " olmadığını düşünüp S24FE almamak saçmalıktan başka bir şey değil. Samsung ile ilgili sorun yaşayanları örnek gösterirken Xiaomi konusunda hiç stabilizasyon sorunları yaşayan görmediniz sanırım.

Benzer fiyatta derken? Örnek olarak S24 FE baz alalım ona sorunlu dediğiniz için. S24 FE fiyat bandında S24 FE kadar kas gücü ve stabilitesi oranlı işlemci var mı? Zaten S24 FE'deki soğutma sistemini biliyorsunuzdur bahsetmeme bile gerek yok. Ek olarak o bütçede önereceğiniz MTK içeren cihazlar mi 14T falan filandır ve emin olun HyperOS'in pil-ısı yönetimini çekeceğinize Exynos'un Snapdragon kıyasla 1 2 derece daha sıcak çalışmasını çekmek daha zekice(bu arada eğer daha çok ısınıyor derken 2 3 dereceden bahsediyorsanız bu bir eksi değildir, 2 3 derece ile throttle yüzdesi uçmaz/azalmaz ki zaten aynı şekilde MTK'da daha çok ısınıyor piyasada bulunan SD falan kıyasla. YouTube videolarının hepsini aşağılamıyorum, ancak büyük birçoğunluğunu evet küçümsüyorum. Ki sizde öyle yapın derim. Mesela 2400E'nin verimsiz olduğunu söyleyen sentetik test kadar aksini söyleyende var. Stabil olmadığını gösteren test kadar tam tersini iddia eden var. Yani internet ortamındayız, o kadar çok zıt şey var ki kaynak çok.

Burada S24FE ve MI14t Pro aynı fiyata satılıyor. İki telefon arasında o kadar çok fark var ki. Yurt dışında S24FE'ye karşılık MI14t Pro geliyor. Ve S24FE'nin yanında MI14t Pro başka dünyanın telefonu gibi. Arkadaşım MI14t Pro kullanıyor telefon ekran,
İşlemci, kamera olarak çok fark ediyor.

Gelelim A56 ile MI14t kıyasına aradaki işlemci farkı %49. Yani sadece işlemci olarak bile MI14t alınır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı