F-16 Block 70 (Viper) Hakkında Detaylı Bilgiler

Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.487
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
F-16 (Fighting Falcon) Savaşan Şahinler'in en son çıkan modeli olan Viper'e yakından bakalım. Viper ismini uçağa F-16 pilotları takmıştır.

F-16 uçağı sahip olduğu tasarım sebebiyle geliştirilmeye çok açık bir platformdur. Düşük maliyetli avcı uçağı olarak başlansa da projeye zamanla uçağın potansiyeli fark edilip çok amaçlı bir savaşçıya dönüştürülmüştür. Lockheed Martin F-35 ve F-22 projelerinden edindiği bilgi ve tecrübelerle bu 4. nesil uçağın görevde kalma süresini uzatmak için birçok modern yeniliği bu uçağa serpiştirmiştir.

Block 70, F35 platformunu gerek maddi gerek de siyasi olarak alamayan ülkeler için bir alternatif olarak sunulmaktadır.

1- Gövde ömrü 12.000 uçuş saatine çıkarılmış. F-16'nın gövde ömrü 8000 saat civarındadır.

2- Gövde üzerine "conformal fuel tank" denilen yakıt tankları konulmuş. Drop tanklara ilaven bu tanklar gövdede olduğundan sürtünme kuvvetini azaltıp, faydalı yük taşıma kapasitesini arttrııyor. Ayrıca uçağın radar izinde de düşme sağlıyor.

13-12-2002-8-55-general_dynamics_f-16_fighting_falcon_conformal_fuel_tanks.jpg

3- Diğer F-16 modelllerinde de kullanılan GE üretimi F110 motorunun en son geliştirilen F110-GE-132 modeli. Bu motor 32.500 LB itme kuvveti sağlamakta. (129 modeli 29.000 LB itme kuvveti verir)

4- F-16V'nin en büyük üstünlüğü sahip olduğu aviyonik sistemler. F-35'de kullanılan radardan geliştirilen APG-83 SABR radarı var. Bu radar AESA teknolojisine dayanıyor. En basit anlatımıyla üzerindeki lazerler ve bilgisayar işlemcileri ile hava sahasını ve araziyi durmaksızın tarıyor. Elde ettiği görüntüyü pilota yüksek çözünürlükte gösterirken, datalink ile gerçek zamanlı paylaşabiliyor. Havadan-yere modunda arazide hareket eden cisimleri tespit edebiliyor. Hava-hava modunda menzili 115 nm. Aynı anda 20 hava hedefini takip edebiliyor. Yerdeki hedefleri 160 nm mesafeden tespit edebiliyor.

5- 5. Nesil savaş uçaklarını kızılötesi takip edebilmek için F-15 ve F-18 gibi uçaklarda bulunan legion pod takılmış.
Screenshot_7.png

6- Uçakta elektronik harp paketleri yüklü. IFF yani havadaki uçakların dost mu düşman mı olduğunu sorgulayan sistem güncellenmiş. Aviyonik geliştirmelere paralel olarak kokpit tasarımında yeniliğe gidilmiş. Oilotun bacaklarının arasındaki göstergeler yüksek çözünürlüklü ekranla değiştirilmiş.

7- F-16V auto-gcas denilen yeni bir teknolojiye de sahip. Bu sistem alçak irtifada yapılan uçuşlarda uçağın yere çarpacağını hesapladığında otomatik olarak devreye girip uçağı emniyetli bir irtifaya tırmandırıyor.

F-16 Viper:

1467149429257.jpg


F-35 olmazsa 2 alternatiften biri olan F-15 ya da F-16 Viper'den her ikisi de Türk Hava Kuvvetlerini üste taşıyacak gücü verecektir. Gönlümüz F-35'den yana ama alternatiflerimiz de tabii ki bir yanda yer alıyor her zaman.
 
Konuyla biraz alakasız ama merak ettiğim bir soru var,
Örneğin bizim Amerika'dan aldığımız bir uçak diyelim ki bu F-16 olsun veya Rusya'dan S-400, bundan 5 yıl sonra Amerika ile savaşa girdiğimizde onlara karşı kullanılabiliyor mu? Yazılımları vs onlar ürettiği için etkisiz kalabilir mi? Bir yerde buna benzer bir şey okumuştum ama doğru mu emin değilim.
 
Bir şey diyeceğim. Ben de uçakları merak ediyorum. Böyle bilgi edinebileceğim bir site var mıdır? Ben de araşıtırmak istiyorum. Çok güzel duruyorlar. Meraklıyım bu konuya. Senin gibi açıklayan bir site varsa çok iyi olur.
 
Konuyla biraz alakasız ama merak ettiğim bir soru var,
Örneğin bizim Amerika'dan aldığımız bir uçak diyelim ki bu F-16 olsun veya Rusya'dan S-400, bundan 5 yıl sonra Amerika ile savaşa girdiğimizde onlara karşı kullanılabiliyor mu? Yazılımları vs onlar ürettiği için etkisiz kalabilir mi? Bir yerde buna benzer bir şey okumuştum ama doğru mu emin değilim.
Devre dışı bırakma gibi bir olay çok mümkün değil, burada ki olay daha çok yeni bir silah entegre etmek istediğimizde, donanımsal veya yazılımsal bir parça değiştirmek istediğimizde bu kodlara erişim imkanımızın olması gerekir. Yoksa hala İran miktarı bilinmeyen F-14 uçağını zorlaya zorlaya kullanıyor.
 
bundan 5 yıl sonra Amerika ile savaşa girdiğimizde onlara karşı kullanılabiliyor mu?
ABD ile savaşa girmemiz olası değil ancak hayalci davranıp NATO ile savaşa girdiğimizi düşündüğümüzde onları kendi silahlarıyla vurmamız zor olacaktır. S-400 iş yapar.

F-35 gibi modern uçaklarda ABD uçaktaki tozu bile senden önce fark edip takip edebiliyor. Görevlere çıkmadan önce ABD'ye bilgiler uçuyor, izin alıyorsun bir nevi. Yani buradan bağımlı olmanın iyi bir şey olmadığı anlamını çıkartabiliriz. Yerli sistemlere yönelip kimseye hesap vermemeliyiz.
 
Bir şey diyeceğim. Ben de uçakları merak ediyorum. Böyle bilgi edinebileceğim bir site var mıdır?
Türk siteleri genelde dolu içeriğe sahip olmuyor bu konularda. İngilizce tabanlı araştırma yapmak gerekiyor.
 
Eğer ASELSAN AESA radarını becerebilirse (bu işin altından kalkabilecek kapasitede) bizim F-16'larıda Block 70 seviyesine yükseltebiliriz. AESA radar teknolojisi kritik bir teknoloji. TF-2000'nin belkemiğini oluşturacak ÇAFRAD AESA tabanlı bir radar.
 

Geri
Yukarı