F-22 Raptor Filosu 11 Milyar Dolarlık Modernizasyon Geçirecek

1 saat uçuş için 30 saat bakım süresi ve 44 bin dolarlık saatlik maliyeti var. Ayrıca 150 milyon dolar birim adedi ile en pahalı uçaklardan biri.

Her kazancın bir kaybı vardır. Bu kadar iyi performansı olan uçağa sahip olmanın dezavantajı da maliyetidir. Ancak bu uçaklar ABD'nin elinde olunca ve karşısında güçlenen bir Doğu Bloğu varken maliyeti ne olursa olsun karşılayıp geleceğe taşımak zorundalar. Bu yüzden F-22'leri salla, F-35 bize yeter gibi bir şey diyemezler asla.

Zaten F-35 ve F-22'yi tamamlayıcı olarak kullanacaklardır okuduğum kaynaklara göre. F-22 tarafından korunan F-35'ler ile çok derin darbeler vurulabilir.

F-22 yurt dışında görev yaptı bu arada. Sadece ABD topraklarını korumuyor.

Hocam ayıptır sorması ama bunları nereden biliyorsun? Forumda birkaç kişi dikkatimi çekti uçak bilgisi ile. Pilot ya da ne bileyim mühendis falan mısınız? Meraktan soruyorum.
 
@tuğrahan sezer, Jira bildiğim kadarıyla uçak teknisyeni. Onun haricinde meraklı birisi tonlarca veriyi internet üzerinde bulabilir. Azıcık kazsanız hazineler çıkıyor altından. Çoğu havacılık şirketinin halka arz olan şirketler olması bilgi bulmasını oldukça kolaylaştırıyor. Sonuçta hissedarlarına ne yaptığını açıklamak zorundasın. He he... 😍
 
Aktif olan 183 uçak kaldı hatırladığım kırımları çıkarınca, 1 uçağın modernizasyonuna 2 tane F-16 Viper maliyeti kadar para harcanacak. Nereden baksan iyi para.
Hesaplayan adamlar. :D

İçimden bir ses bu uçakları gelecekte tekrar üretileceklerini söylüyor doğu ittifakı bu şekilde güçlenmeye devam ederse. ABD bu konuda keseyi açar, Amerikan halkına da bunu çok zorlanmadan açıklarlar.

Asıl Avrupa çok saçma sapan hareket ediyor sanki savaş hiç çıkamayacakmış gibi. Tamam barış güzel şey ama karşınızdaki taraf sürekli güçlenirken siz bunu görmezden gelirseniz eninde sonunda bu size pahalıya patlar.

Mühimmat çeşitliliği kısıtlı. Yer hedeflerini işaretleyebileceği bir lazer podu yok.
Bu uçağın görev tanımı gereği bu dediklerine sahip olmasına gerek yok. Amacı havada üstünlük sağlamak, yer hedeflerine saldırması ya da çok yönlü olması gerekmiyor. Saldırı değil önleme/hava üstünlük uçağı olarak kullanılıyorlar. Modernizasyon içeriğini bilmiyorum ama diğer dediklerinin eklenmesi muhtemel.

F-22 deyince aklıma hep bu oyun ve intro geliyor, bu uçağı bana sevdiren oyun bu olmuştu 20-21 yıl önce. Bu uçaklar da yaşlandı... Contact, Fulcrums!

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Hocam ayıptır sorması ama bunları nereden biliyorsun? Forumda birkaç kişi dikkatimi çekti uçak bilgisi ile. Pilot ya da ne bileyim mühendis falan mısınız? Meraktan soruyorum.
Araştırarak ve bol bol okuyarak biliyoruz. Ben de havacılığın içindeyim ama F-22 hakkında bu bildiklerim tabii ki işin içinde olduğum için gelmiyor. İnternette batı bloğu için çok fazla yazılmış İngilizce binlerce amatör/profesyonel makale var. Bunun dışında batı bloğu ülkeler kamuoyuna açık olduğundan bu tarz spesifik bilgileri yayınlıyorlar. Örneğin Çin'in J-20 uçağının saatlik bakım süresine ulaşmak ya da bir aviyonik sistemini ''internet üzerinden tanımak'' sanırım deveye hendek atlatmak daha zordur. Onlar paylaşmıyor o yüzden okuyarak öğrenemiyorsan ancak batı bloğunu ortalama bir İngilizcen varsa düzgün kaynak taraması ile öğrenebilirsin.

Tabii ki heves ve merak da lazım. Kimi 1 saat oyun oynar, kimi 1 saat dizi izler, kimi 1 saat bu tarz konuları okur vs.
Makinelerin tamamını mı elden geçirecekler yoksa belirli bir bölümünü mü?
Spesifik sayı belirtmemişler, hepsini yaparlar herhalde.
Aktif olan 183 uçak kaldı hatırladığım kırımları çıkarınca,
Bildiğim kadarıyla sadece 4 tane kaza/kırım olayı sonucunda 4 uçak kaybettiler. O yüzden konuda öyle bir hesap yaptım.
İçimden bir ses bu uçakları gelecekte tekrar üretileceklerini söylüyor
Ben de aynı şekilde düşünüyorum. F-35 projesinden kazanılan F-22'nin eksiklikleri (genelde aviyonik sistemler oluyor) daha fazla geliştirilerek F-22'ye uygulanabilir. Hatta 6. Nesilde insansız jetlere geçen ilk ülke jetlerin insan fizyolojisi sebebiyle sınırlandırılan özelliklerini kaldırarak büyük devrim yaratır.
bütün yeni nesil Avrupalı ve Rus uçaklarında olan yan radarlara ve IRST sensörlerinden yoksun.
Radar olarak SLAR'ı olmasa da kendisinden sonra çıkan uçaklardan hala açık ara önde ancak IRST'sinin olmaması büyük sorun. Onu bu modernizasyonda tahminimce koyacaklardır.

Ayrıca kask dezavantajı yakın angajmanda HOBS özellikli füzelerin ateşlenmesinde de büyük dezavantaj yaratıyor. Bu yüzden F-22 yakın angajmanda kullanılacak bir uçak değil. Lazer poduna da gerek yok çünkü o görevi F-35'ler yapacak. F-22 BVR füzelerini takıp ve her ihtimale karşı yanına 2 tane de AIM-9 alıp F-35'lere o görevler için eskortluk yapar. F-35 yer hedeflerini vurur, F-22 korur ve bu kombinasyonda yakınlarına bir jet yaklaştırmazlar.

Evet, it dalaşı bitmedi ancak önleme yaparken bitmedi. Bir yeri vurmak için kalkan uçaklar işini BVR'dan çözer. Radar avantajı olan bu avantajı sonuna kadar kullanır. Kısacası ilk kim görürse, o vurur. F-22'nin yapabildiği en büyük iş bu.
 
F-22 iyi bir uçak olsa da yeni nesil birçok özellikten yoksun. Mühimmat çeşitliliği kısıtlı. Yer hedeflerini işaretleyebileceği bir lazer podu yok, bütün yeni nesil Avrupalı ve Rus uçaklarında olan yan radarlara ve IRST sensörlerinden yoksun. F-16'da ve birçok uçakta olmasına rağmen dokunmatik ekran yok.

Kısaca iyi olsa da çağının çok gerisinde kalmış bir uçak. Bu nedenle de modernizasyon zorunlu hale geldi.
Bu kadar geri bir uçak madem neden İsrail’e bile vermiyorlar? Nedir bu uçağın o zaman esprisi?
 
@Thermes, Stealth teknolojisi bu kadar gelişmiş olan başka bir uçak yok. Bütün stealth uçaklar arasında "en görünmez" olup en az radar izi oluşturan uçaktır F-22. Bunun haricinde hem stealth olup hem de avcı-önleme uçağı olması nedeniyle A.B.D için vazgeçilmez bir hale geliyor. Fabrikalar üretim bittikten sonra kapatıldı, yenisini üretmek ise absürt rakamlara geldiği için elindeki uçakları tutuyor 6. nesil uçaklar gelene kadar.
 
Stealth teknolojisi bu kadar gelişmiş olan başka bir uçak yok
Bundan bile mi daha görünmez. Bu uçak uzaydan gelmiş gibi geliyor bana hep.
C5556AF3-8368-4008-8D0C-35260D20F209.jpeg
 
@Thermes, ön kısımdan RCS(Radardan bakıldığında radarda gözüken alan) değeri 0.1m^2 civarında. Stealth olmayan uçaklara göre neredeyse yok gibi bir şey ancak F-22 ve F-35'e göre stealth değeri daha düşük. Şekli sizi aldatmasın. Bir futbol sahası kadar büyük bir şey. Ne kadar teknoloji gelişmiş olursa olsun bu uçak çok büyük.
 
Bu kadar geri bir uçak madem neden İsrail’e bile vermiyorlar? Nedir bu uçağın o zaman esprisi?
F-22'nin satış yasağı Amerikan yasalarıyla korunuyor çünkü. Trump öyle kafasina göre çıkıp ben su ülkeye F22 veririm diyemez.

Geri uçak dediği ise 20 yıl öncenin teknolojisine göre yapılmış bir uçak olduğunu kastediyor. 20 yıl öncekine göre en teknolojili uçak ancak ondan sonra çıkan ucaklarda o dönemde olmayan teknolojiler ve aviyonikler kullanıldığından F-22'nin de ihtiyaç gereği onları yakalaması için bu şekilde bir modernizasyon geçiriyor.
 

Geri
Yukarı