Fallout 4 Bitirenlerin Düşünceleri

neşelienginar

Kilopat
Makaleler
4
Daha fazla  
Oyunun ana hikayesini bitirdim. Doğrusu işte bu diyebileceğim pek bir şey olmadı. Oyun çok mu fazla abartıldı anlamıyorum. Bir de şu oyunu The Witcher 3 ile kıyaslayanlar gitsin Tetris oynasın. :D

Fallout ismini Bethesta aldığından beri hiç bir zaman ana senaryonun oyuncular üzerinde etkisi olmadı. Bu oyunun kötü olduğu anlamına gelmiyor tabi. Bethesta oyunlarını bu tarz yapıyor örnek vermek gerekirse Fallout 3, Fallout New Wegas ve The Elder Scroll serisinde hiç bir zaman ana senaryo çok düşünülmüş veya oyuncular arasında tartışılmış bir şey olmadı. Çünkü önemli değildi hem Bethesda hem de oyuncular için bu oyunların yapmaya söz verdiği şey hiç bir zaman muhteşem bir senaryo olmadı bu oyunlar özgürlük hissi olabildiğince hem görev hem script içeriği vermek oldu. Zaten hemen hemen hepsinde yan görevler ana görevlerden daha ilgi çekici ve daha keyifliydi.

Bana göre Fallout serisini devralan Bethesta casual oyuncuların baskısına dayanamadığı için oyunu bugünkü hale taşıdı. Eski Fallout yapı olarak çok daha zor bir oyundu ama eski çizgilere sabit kalıp bu oyunu yapsaydı oyunu satın alacak ve aldıktan sonra memnun olacak kitle bayağı azalacaktı ki bu kitlenin büyük bir çoğunluğu sabah akşam Call Of Duty oynayan çocuklar olduğunu düşünürsek sen bu çocukların önüne hayatta kalmanın zor olduğu açlık susuzluk çektiğin merminin gerçekten zor bulunduğu ve her ateş ettiğinde bir sonraki savaşta yeterli mermiye sahip olur muyum düşüncesini içeren bir oyun sunsan bu kitle böyle bir oyuna çamur atacaktır. Çünkü zorluk çekmeye veya karşısına çıkan zorluğa karşı çıkmaya alışkın değiller. Sözün özü Fallout'un şu anki bulunduğu noktadan memnun değilim ama bunun içinde Bethesta'yı suçlayamam çünkü anlattığım sebeplerden haksızlık olur.

Witcher 3 ile kıyaslama konusuna gelirsek isteyen istediği oyunu kıyaslayıp üstün tutabilir sonuçta zevk meselesi. Witcher serisi üzerine düşünülmüş senaryonun önemli olduğu ve son oyunda grafiklerin göze çok güzel hitap ettiği bir oyun 2 oyunu karşılaştırıp birini üstün çıkartıp birini yerin dibine sokmaktansa ikisini de keyifle oynamayı tercih ederim.

Fallout ismini Bethesta aldığından beri hiç bir zaman ana senaryonun oyuncular üzerinde etkisi olmadı. Bu oyunun kötü olduğu anlamına gelmiyor tabi. Bethesta oyunlarını bu tarz yapıyor örnek vermek gerekirse Fallout 3, Fallout New Wegas ve The Elder Scroll serisinde hiç bir zaman ana senaryo çok düşünülmüş veya oyuncular arasında tartışılmış bir şey olmadı. Çünkü önemli değildi hem Bethesda hem de oyuncular için bu oyunların yapmaya söz verdiği şey hiç bir zaman muhteşem bir senaryo olmadı bu oyunlar özgürlük hissi olabildiğince hem görev hem script içeriği vermek oldu. Zaten hemen hemen hepsinde yan görevler ana görevlerden daha ilgi çekici ve daha keyifliydi.

Bana göre Fallout serisini devralan Bethesta casual oyuncuların baskısına dayanamadığı için oyunu bugünkü hale taşıdı. Eski Fallout yapı olarak çok daha zor bir oyundu ama eski çizgilere sabit kalıp bu oyunu yapsaydı oyunu satın alacak ve aldıktan sonra memnun olacak kitle bayağı azalacaktı ki bu kitlenin büyük bir çoğunluğu sabah akşam Call Of Duty oynayan çocuklar olduğunu düşünürsek sen bu çocukların önüne hayatta kalmanın zor olduğu açlık susuzluk çektiğin merminin gerçekten zor bulunduğu ve her ateş ettiğinde bir sonraki savaşta yeterli mermiye sahip olur muyum düşüncesini içeren bir oyun sunsan bu kitle böyle bir oyuna çamur atacaktır. Çünkü zorluk çekmeye veya karşısına çıkan zorluğa karşı çıkmaya alışkın değiller. Sözün özü Fallout'un şu anki bulunduğu noktadan memnun değilim ama bunun içinde Bethesta'yı suçlayamam çünkü anlattığım sebeplerden haksızlık olur.

Witcher 3 ile kıyaslama konusuna gelirsek isteyen istediği oyunu kıyaslayıp üstün tutabilir sonuçta zevk meselesi. Witcher serisi üzerine düşünülmüş senaryonun önemli olduğu ve son oyunda grafiklerin göze çok güzel hitap ettiği bir oyun 2 oyunu karşılaştırıp birini üstün çıkartıp birini yerin dibine sokmaktansa ikisini de keyifle oynamayı tercih ederim.
Dostum çok güzel açıklamışsın teşekkür ederim. Yalnız yan görevlerde birbirine çok benzer bu konuda hem ana görevler hem de yan görevleri çok da zevk alarak oynamadım. Aslında beni hayal kırıklığına uğratan oyunu oynamadan önce okuduğum forumlarda oyunun çok fazla abartılması oldu. The Witcher konusuna gelirsek espri anlamında söyledim. Sadece bazı formlarda Witcher ile karşılaştırılmış ondan dedim. :)

Forumlarda ve dergilerdeki oyun değerlendirmelerine güvenmemekte fayda var öncelikle kasıtlı yüksek puan veren forumlar ve dergiler var onun dışında ben şimdiye kadar gerçekten dürüstçe ve objektif olarak oyun inceleyen resmi bir ekip görmedim ne forum ne de dergi olarak. Bir oyunu almadan önce kesin bilgi edinmek istiyorsan gameplay izlemek en mantıklısı ondada az da olsa spoiler yeme şansın var ama çoğu yayıncı bunu önceden söyleyeceği için sıkıntı yaşamazsın.

Forumlarda ve dergilerdeki oyun değerlendirmelerine güvenmemekte fayda var öncelikle kasıtlı yüksek puan veren forumlar ve dergiler var onun dışında ben şimdiye kadar gerçekten dürüstçe ve objektif olarak oyun inceleyen resmi bir ekip görmedim ne forum ne de dergi olarak. Bir oyunu almadan önce kesin bilgi edinmek istiyorsan gameplay izlemek en mantıklısı ondada az da olsa spoiler yeme şansın var ama çoğu yayıncı bunu önceden söyleyeceği için sıkıntı yaşamazsın.
Aynen kardeşim dediğin gibi genelde çoğu objektif değil. Açıklama içinde çok teşekkürler. :)

Konuyu hortlatmak yeni konu açmaya göre daha mantıklı geldiğinden buraya içimi döküp iki soru sormam gerek.

Türkçe yamaya yeni kavuştuğum için bitirmek de bu güne nasip oldu. Oyunu bitirenler bu başlık altında toplandığı için ağır spoiler geçiyorum. Lütfen aşağı satırı bitirmeyenler okumasın.

Oyun görevleri tamamen hikayeyi uzatma zoruyla oluşturulmuş geldi gözüme; Sana bu bilgi mi lazım, benim için şunu yap. Sana bu envanter mi lazım git bana boya getir, boyayı almak için şu görevi yap ama bu görevi yapman için şurdaki mekanı haydutlardan temizle gibi. İlk başlarda hikayeyi çok benimsedim, eşimiz katledilmiş çocuğumuz kaçırılmış ve 200 sene sonra hayata tutunacak tek varlığımızı aramak, düşmanın elinden kurtarıp çocuğu korumak, niçin bunu reva gördüklerini öğrenmek ve intikam almak benim için hikayeyi önemli kılıyordu. Oyunda Shaun isimli evladımı aramadığım köşe bucak kalmadı ki 10lu yaşlarda olduğunu 20 oyun saati sonunda ancak öğrenebildim derken Shaun karşıma 70li yaşlarda çıkıp anamın katledilmesi çok mühim değildi bize katılmazsan seni düşmanımız olarak görürüz minvalinde konuşması, düşman saflarında yer alması tepemi attırmış olacak ki oracıkda öldürdüm. Geri döndüğümde yapılacak onca görev+yan görev bir anda anlamsızlaştı. Oyunu kapatıp sinirden sildim oyun bana ağır bir tokat attı :) Kafamda anlam veremediğim sorularla benim için bitti bu oyun.

Shaun'a bakmakla yükümlü Kellogg anılarında shaun 10 yaşındayken Kellogg ile çarpışmamda hiç 60 sene geçmiş gibi durmuyordu yani Shaun 70 yaşında olmuşken Kellogg hala nasıl gençti? Shaun olduğunu iddaa eden Baba bize yalan söylemiş olabilir mi?

Shaun'a bakmakla yükümlü Kellogg anılarında shaun 10 yaşındayken Kellogg ile çarpışmamda hiç 60 sene geçmiş gibi durmuyordu yani Shaun 70 yaşında olmuşken Kellogg hala nasıl gençti? Shaun olduğunu iddaa eden Baba bize yalan söylemiş olabilir mi?
Kellogg'un anılarında gördüğümüz Synth Shaun olabilir, yani bizim institute merkezine gittiğimizde oğlumuz sandığımız 10 yaşlarındaki synth belkide oydu. Asıl cevabını veremediğimiz ise Kellogg'un bebek olarak aldığı Shaun 70 yaşına geldiğinde Kellogg hala bebeği çalan Kellogg'du yani bebeği çalıp karımızı öldürmesi üzerinden 70 yıl sonra hala aynı.

7 yıl geçmiş ama oyuna 3. kez başlayan biri olarak şunu söylemek istiyorum, üniversitedeki peder bize yalan konuşuyor.
İlk olarak bebeği çalan kellog'un yaşlanmamış olması bebeği çaldıktan sonra DNA sentezi için üniversiteye götürdüğünü, ardından kendi yanında gezdirdiğini ve çocuk büyüdükten sonra tekrar üniversiteye bıraktığını gösterir. Eşimiz vurulduktan sonra yaşam destek ünitesinin bozulmasıyla beraber tekrar uyanıyoruz. Hadi eşimiz vuruldu da öldü ama diğer insanlar neden öldü? Çünkü kellog'un gelişinden sonra yaşam desteğinde arıza oluştu bunu kellog bilerek yapmadı çünkü arkasından intikam için gelen bir baba veya anne bırakmak istemezdi, muhtemelen içeri girmek için kapıyı açtıklarında içeri giren hamam böcekleri 10 yıl diyende kablolaları kemire kemire en sonunda yaşam desteğini kestiler ve uyandık.
Evdeki robotumuzun bize savaşın üzerinden 210 yıl geçtiğini söylemesindeki ip ucu aslında 200 yıl sonra mühürlü kapıların açıldığı, kapı açılır açılmaz üniversitenin oraya kellogu gönderip bebeği çaldığı, ardından bizim de 10 sene fazladan yıl uyuduğumuzun ilanıdır. Çocuk da zaten 10 yaşında biz tekrar uyandığımızda, ayrıca kellog da yaşlanmamış. Olay bundan ibaret.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı