Çözüldü Fan değişimi sonrası CPU, GPU ve HDD'de ısınma ve yüksek fan sesi gelmesi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ibrahimferhadli

Hectopat
Daha fazla  
Sony VAIO laptopum var. Fanından gürültü geliyordu. Resmi servise götürdüm fanın değişmesi gerektiğini söylediler. Fanı ve termal macunu değiştirdim ama değişimden sonra bilgisayarın boştayken hatta kilit ekranında bile fan çok yüksek çalışıyor sanki Adobe Premierden render alıyor gibi. Bilgisayar açılınca 42 dereceden başlıyor sonra 53-60 bandında dolaşıyor. İşin garibi sadece CPU değil GPU ve HDD'nin de ısısı yükseliyor.

Şu an sadece Firefox ve sadece bu site açık ve sıcaklıklar şöyle

CPU - 60 derece
GPU - 52 derece
HDD - 43 derece

Neden böyle oluyor sizce?

Çözüm
25TL çıkma bulabilirseler temiz taktırabilirsin. Bakır borular zamanla işlevini yitirebiliyor. İçinde sıvı var o kuruyabiliyor. Ben Casper'da öyle yaptım temiz çıkma buldum taktım sonra 10 derece fark etmişti. Hemen 90 dereceye çıkan yükte PC 80 dereceyi zor geçiyordu. İnşallah chipset'de sorun yoktur fazla masraf eder. Bu sıcakta boşta normal seste fan dönmesi de normal yük altında gibi ses varsa sorun var demektir.

Chipset'te sorun varsa zaten laptop çöp oldu demektir.

6 senedir laptopu kullanıyorum 30 derece sıcakta 1.5 gün render yapmışlığım var onda bile 90'ı görmedi. VAIO'lar ısınma açısından çok iyiydiler zar zor ısınıyorlardı.

Bakalım ne olacak. İşin kötü yani doğru dürüst tamirci olsa kendim alıp değiştirirdim ama servisin tamircisi böyleyse normal kim bilir nasıldır.

Guya adam kasada plastikte bazı çatlaklar vardı onu yapıştıracaktı eritmiş resmen çerçeveleri ne yaptıysa
Arkadaşlar sorun çözüldü. Termal macundanmış. Değiştirdi düzeldi.

Ancak ek bir sorun var gibi. Hard Disk ve RAM'den hafif elektrik akımı gibi cızırtı geliyor. Neyin belirtisi bu? Donanımsal bozulma mı yoksa yine tamirci hatası?

6 senedir laptopu kullanıyorum 30 derece sıcakta 1.5 gün render yapmışlığım var onda bile 90'ı görmedi. VAIO'lar ısınma açısından çok iyiydiler zar zor ısınıyorlardı.

Bakalım ne olacak. İşin kötü yani doğru dürüst tamirci olsa kendim alıp değiştirirdim ama servisin tamircisi böyleyse normal kim bilir nasıldır.

Guya adam kasada plastikte bazı çatlaklar vardı onu yapıştıracaktı eritmiş resmen çerçeveleri ne yaptıysa

Ancak ek bir sorun var gibi. Hard Disk ve RAM'den hafif elektrik akımı gibi cızırtı geliyor. Neyin belirtisi bu? Donanımsal bozulma mı yoksa yine tamirci hatası?

Fan değilde bana daha çok termal macun sürmesinden veya kaliteli bir macun sürmemiş olması da olabileceği geliyor. Fan dönse de eskisine göre demek ki sorun fan değil fan olsa sıcaklık düşmesi gerek fan dönüyorsa burada farklı bir sonuç çıkabilir.

Hiç bir işlem yapmadan bile fan dönüyor sürekli ama sıcaklık 50-53 bandında sabit.

Stabilite testinde 91 dereceyi gördü bugün de CPU ve GPU ve inince sıcaklık 50'ye kadar indi

Sorun termal macun olabilir adam fazla ya da az sürmüş de olabiliyor. Boşta bile aynı ise fan değil fan boş dönmez sıcaklık eski sıcaklığa düşünce ses yoksa sorun macundan ya da bakır boruda olabilir. Bende kendim değiştirdim sorun olmamıştı güzel kaliteli macun da sürmüştüm. Eğer macunda sorun yoksa tek sorun bakır boruda olacaktır. Fan yeni değiştiğim de ileride tekrar aynı sorun olunca macunla geçmiyordu bakır boruyu değiştirmiştim. Casper bilgisayar vardı.

Sorun termal macun olabilir adam fazla ya da az sürmüş de olabiliyor. Boşta bile aynı ise fan değil fan boş dönmez sıcaklık eski sıcaklığa düşünce ses yoksa sorun macundan ya da bakır boruda olabilir. Bende kendim değiştirdim sorun olmamıştı güzel kaliteli macun da sürmüştüm. Eğer macunda sorun yoksa tek sorun bakır boruda olacaktır. Fan yeni değiştiğim de ileride tekrar aynı sorun olunca macunla geçmiyordu bakır boruyu değiştirmiştim. Casper bilgisayar vardı.

Ben servise değiştirdim fanın bozuk olduğunu söylediler gerçi ben eski fanda pek bir bozulma görmedim de neyse. Bilgisayar kilit ekranında bile fanları çalışıyor. Bazen sanki oyun oynar gibi çalışıyor. Isı da hiç 50'nin altında seyretmiyor. Fan ara sıra yavaşlasa bile ısı düşmüyor hiç bir şekilde. Güç tasarruf modunda 0.77 ghz'e sabitleniyor işlemci ama yine sıcaklık o düzeylerde. Karalılık testinden sonra da düştüğü değer 50. Sadece laptopu kapatıp açınca ısı 42'den başlıyor ve hızla yükseliyor.

Umarım bakır boruyu falan bozmamıştır çünkü 6 senedir temizlemmeyen fanı bozuk laptop halindeyken bile ben gereksiz fan çalıştığını görmedim. İyice şu servis tamircisine güvenimi kaybettim

Dediğim gibi fandan degildir. Termal macun ya da bakır borudan oluşan bir sıkıntıdır. Fan boş üflüyor soğutamadığı için. Genelde fanlar 50 derecenin altında serin çalışır. 45 derecenin altına düşerse fan sesi bile duymazsın pc den pc ye değişiyor tabiki. Termal macun da veya bakır boruda sorun yoksa chipset de arıza olabilir. Aklıma gelenleri aktarıyorum.

Dediğim gibi fandan degildir. Termal macun ya da bakır borudan oluşan bir sıkıntıdır. Fan boş üflüyor soğutamadığı için. Genelde fanlar 50 derecenin altında serin çalışır. 45 derecenin altına düşerse fan sesi bile duymazsın pc den pc ye değişiyor tabiki. Termal macun da veya bakır boruda sorun yoksa chipset de arıza olabilir. Aklıma gelenleri aktarıyorum.

Fan bozuk gıcırdıyorken bile ara sıra sessiz oluyordu. Korktuğum servisteki salağın bilgisayarı iyice bozması. Bugün götürdüm tamirci yarın gelecek dediler telefonda konuştum her zamanki gibi sanki ben bilgisayarı bilerek ısıtıyormuşum gibi beni suçladı. Ben de beni ilgilendirmez ne yap ne et bu laptop 3 ay önceki gibi çalışsın dedim. Bıraktım serviste bakalım ne olacak. Bakır boru çatlamışsa yandığım küldür.

25TL çıkma bulabilirseler temiz taktırabilirsin. Bakır borular zamanla işlevini yitirebiliyor. İçinde sıvı var o kuruyabiliyor. Ben Casper'da öyle yaptım temiz çıkma buldum taktım sonra 10 derece fark etmişti. Hemen 90 dereceye çıkan yükte PC 80 dereceyi zor geçiyordu. İnşallah chipset'de sorun yoktur fazla masraf eder. Bu sıcakta boşta normal seste fan dönmesi de normal yük altında gibi ses varsa sorun var demektir.

Son düzenleme:
Çözüm
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı