Fiber altyapı 1 Gbps hıza ulaşır mı?

Makaleler
12
Evde Türk Telekom altyapısına sahip fiber kablolar bulunuyor. Altyapı sorguladığımda da fiber altyapı olduğu gözüküyor. 300 Mbps destekleyen modemde ise altyapının 120 Mbps hıza kadar desteklediği yazıyor. Peki fiber, 1 Gbps ve üzeri hızlara çıkabiliyorsa neden altyapı 120 Mbps civarı destekliyor?

Hocam sizin altyapınız fiber değil bunda bir anlaşalım. Sayın Ulunay ve Disty hocalarım da defaatle bundan bahsetmiş zaten. TT Kapsama Haritasında Fibernet sonucu çıkması sizi yanıltmasın. Sizin altyapınız FTTB-DSL dediğimiz fiber kablonun binaya kadar geldiği ve dairelere çift telli bakır kabloların dağıtıldığı sistem. Esasında bu bildiğimiz VDSL'dir. Ama fiber kablo binaya kadar geldiği için kimilerince FTTB ifadesinin içerisine dahil edilir.
Peki detaylı bilgi vermemenize rağmen bunu nasıl anladım?
Çok basit, 300 destekleyen modem dediğiniz yerde olay koptu. Modem hat değerlerine bakarak ulaşılabilir hızın 120 olduğunu görüp buraya konu açmışsınız. Fiberde modem hat değerleri olmaz. (Zaten fiberde modem de olmaz da oralara girmeyelim şimdi)

Apartmanın içerisinde Türk Telekom fiber yazısı var. Eve kadar geliyor fakat modem arayüzünde internet hızı 120 Mbps seviyesine kadar gözüküyor.
İşte apartmanın içerisinde fiber yazısının olduğu kabin fiber dağıtım kutusu değil. Muhtemelen T11 veya T21 kabin. Şunlardan birine benzeme olasılığı çok yüksek :

Bu kabinlerin üzerinde fiber yazması sizi yanıltmasın. Bunlar VDSL kabinleridir. İçerisindeki DSLAM cihazı SFP modülü vasıtasıyla optik sinyali okuyup bakır kabloya aktarır. Kabin içerisindeki regletlerden de dairelere çift telli bakır kablo dağıtılır. Bu bakır kablo da modemin DSL girişine takılır. Olay bundan ibaret.
Bu fiber değil VDSL'dir. VDSL'de ise ülkemizde kullanılan profiller gereği 100 üzeri hız alınamaz.

Bu bina eski değil, fiber kablo ile döşendiğini düşünüyorum. 100 Mbps internet hızı aboneliğine sahibim.
Fiber kablo ile döşendiğini düşünmeniz bir şeyi değiştirmez zira döşendiyse zaten dikkatinizi çekerdi. Yani düşünmezdiniz bilirdiniz.
100 üzeri hız alabilmek için altyapınızın FTTH olması lazım. Bu altyapıda da binada şuna benzer bir dağıtım kutusu bulunur :

Kutuya soldan giren kalın turuncu kablo ana hat fiber kablosu. Sağdan giren ince sarı kablolar ise apartmanda döşeli olduğunu düşündüğünüz, teknik ismi OBK olan iç tesisat fiber kabloları. Böyle bir sistem yoksa 100 üzeri hız alamazsınız.

Son düzenleme:
Dediğimi doğru anlayın sonra yeni konu açıp etiketleyin.
Pardon da sizin kastettiğiniz “iç tesisatı” ben nasıl anlayabilirim ? Aşırı merak ettim ne anlatmak istediğinizi .d

Kanıtlayın o meşhur 1 Gbps yi kendi altyapınızda da bakalım o zaman. En yüksek aldığım hız 60 Mbps idi.
Şu an Telekom’da 200 Mbps paketimin 200 Mbps sini de alıyorum ve bana yavaş diyorsunuz, herhalde uzaya falan çıkacaksınız 1000 Mbps ile

Ayrıca pahalılık falan yok, Turknet 180 liraydı Telekom’un 200 Mbps 240 lira. Ayda 60 lirayı çok görenler varsa sessizce burayı terkedebilir En azından sıkıntısız internetim var. Yaşadığım rezillikleri geçmiş mesajlarıma girerek bulabilirsiniz.

Build 25174 te ekran alıntısı aracı çalışmadığı için görüntü alamıyorum bu yüzden fotoğraf çektim.

Son düzenleme:
TürkNet'in kendi Gigafiber altyapısını kastediyorum ben. Anlamamakta ısrar ediyorsunuz hala.

TürkNet'in kendi Gigafiber altyapısını kastediyorum ben. Anlamamakta ısrar ediyorsunuz hala.
O zaman iç altyapı bilmem ne altyapı yazacağına “kendi” altyapısı diye güzelce yazarsan, kelime oyunları yapmazsan daha rahat anlaşılır.

Ayrıca mesele iç altyapıdan daha çok, 1 Gbps verebilen fiber altyapımda bana 50 Mbps verilmesidir, bunun iç dışla bir alakası yok kardeşim. O zaman Turknet kendi altyapısı olmadığı hiç bir semt memlekette internet vermeyecek. Bırakın Telekom’un altyapısını Telekom kullansın, siz gidin kendi altyapınızı çekin öyle insanlara verin.

Konunun en başındaki mesajımda "TürkNet kendi altyapısında" yazdım zaten. Okuma zahmetine girip baksaydın bu tartışma çıkmazdı en başından.

Ayrıca mesele iç altyapıdan daha çok, 1 Gbps verebilen fiber altyapımda bana 50 Mbps verilmesidir, bunun iç dışla bir alakası yok kardeşim.
Firmaların kendi altyapıları dışında Türk Telekom fiber altyapısında öyle yüksek hızlara çıkamamasının tek sebebi Türk Telekom zaten. Adamlar kendi altyapısında kendilerinden daha iyi hizmet verdirir mi sanıyorsunuz?

Bırakın Telekom’un altyapısını Telekom kullansın, siz gidin kendi altyapınızı çekin öyle insanlara verin.
Öyle demekle iş bitmiyor ki? Türk Telekom altyapısı kiralanıyor. Havadan kullanılmıyor. Türk Telekom için bu ekstradan para demek zaten. Türk Telekom öyle bir şeyi neden yapsın? Matığın alacağı bir hareket olmaz bu.

Son düzenleme:

Evet ben olsam ben de vermezdim. Anlatmak istediğimi anlamıyorsunuz. Her yerde ucuza en hızlı internet diye lanse edilen firmada müşteri memnuniyeti yok, hızlı internet yok, e ben de diyorum o zaman kendi altyapısı olmayan hiçbir yere internet vermeye çalışmasın. İnsanları süründürmesin. Kendi altyapısında isterse 500 milyon Gbps versin beni ilgilendirmez, ben kendime bakarım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…