Fiber kabloyu odaya uzatmak

Makaleler
12
Öncelikle bana nedenini sormayın veya farklı bir çözüm sunmayın. Sadece soracağım soruya odaklanın.

Ben önceden modemi odama kurardım. Çünkü VDSL altyapısı evin her yerinde mevcuttu. Fiber kablo ise salona döşendi. Fiber internete geçtim ve bu sebeple salondan odaya modemden bilgisayara kadar lan kablosu döşedim. Gayet güzel oldu.

Benim odam ortada bulunuyor. Bu durum odası uzak olanların internete kablosuz bağlanmasını zorlaştırıyor. Her ne kadar menzil uzatıcı veya ağ adaptörü olsa da ben yine de hattı fiber kablo ile odama döşemek istiyorum. Karar kesin, bana başka çözüm önermeyin.

Benim sormak istediğim soru ise bu işi Türk Telekom ekibi mi yoksa ustaların mı yaptığı? Fiber kablo aldım diyelim, bu iş nasıl olacak? Ne yapmam lazım? Hangi ekiplere ulaşacağım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hayır, modeme fiber kablo takılmaz. ONT cihazına bağlanır. ONT cihazının ve fiber kablonun çok oynanmaması gerektiği uyarısı yapılıyor.
Yani anlayın işte. ONT cihazına dokunmayın o zaman. Direkt ONT'ye Cat6 veya Cat7 kaliteli bir ethernet kablosu takıp modemi evinizde istediğiniz yere taşıyın. Fiber veya elektrik ustası ile uğraşmanıza gerek kalmaz uyguna gelir.

Yani anlayın işte. ONT cihazına dokunmayın o zaman. Direkt ONT'ye Cat6 veya Cat7 kaliteli bir ethernet kablosu takıp modemi evinizde istediğiniz yere taşıyın.
Bu benim aklıma gelmemişti. Güzel fikir. Cat 5E LAN kablosu döşemiştim. Bana yetiyor. Cat 6 veya Cat 7 önermen biraz abartı.

Son düzenleme:
Bu benim aklıma gelmemişti. Güzel fikir. Cat 5E LAN kablosu döşemiştim. Bana yetiyor. Cat 6 veya Cat 7 önermen biraz abartı.
İnternet hızını ve tam olarak ihtiyacını bilmediğim için MHZ değerleri yüksek olan kabloları önerdim. Ping ve paket kaybı gibi konularda daha başarılılar sonuçta. Ayrıca ileride internet hızının yükselebileceğini göz önünde bulundurarak ileriye dönük yatırım da yapmayı düşünebilirsin. Ayrıca modemine bağlanacak ana data kablosu görevi göreceğinden daha güncel ve hızlı bir kablo olması her türlü avantaj olacaktır sana. Bir de uzun bir kablo olacak. Kaybı daha aza indirirsin.

İnternet hızını ve tam olarak ihtiyacını bilmediğim için MHZ değerleri yüksek olan kabloları önerdim. Ping ve paket kaybı gibi konularda daha başarılılar sonuçta. Ayrıca ileride internet hızının yükselebileceğini göz önünde bulundurarak ileriye dönük yatırım da yapmayı düşünebilirsin.
Kablo 1 GBps destekliyor. Mantıken geleceğe yönelik yatırım yapmış oluyoruz çünkü 200 MBps hıza sahibiz. Yani paketi 5 kata kadar daha arttırabilirim.

Ayrıca yaptığım testlerde düşük gecikme ve gereğinden fazla yüksek hız alıyorum. Yani benim için performansı iyi.

Ben öyle şey der miyim? Cat 5E gayet uygun bir kablo. Cat 6 ve Cat 7 oldukça pahalı.
20 metre Cat 7 kabloyu 220 TL'ye almıştım en son. Allah bilir şu anda kaç TL. Ama ben de biraz olmuşken iyisi olsun modundaydım. Uzun süre arızalanmayacak bir modeldi. Bir de sizdeki kablonun da kalitesi önemli. Kimi kablolar içerden de alüminyumla falan sarılı ve dış parazitlere ve sinyallere karşı daha korunaklı oluyorlar.

20 metre Cat 7 kabloyu 220 TL'ye almıştım en son.
Ben de 50 metrelik Cat 5E kablosunu 120 TL'ye aldım. Kalitesi ise gayet iyi. En yüksek hızı sağlıyor. Tabii normal şartlarda bu kadar ucuza bulmak kolay değil, mağazalarda gezerken keşfettim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı