Film/Dizi izlemeyi mi tercih edersiniz kitap okumayı mı?

Eğer bir dizinin/filmin kitabı varsa ilk onu okurum. Ardından izlerim ama sarmazsa devam etmem. İlgimi çeken iki konu arasında biri kitap biri film ise ortalama eleştirilere bakar filmin puanı çoğu yerde ortalama 7, 5'den yüksekse filmi izlerim değilse kitabı seçerim. Tabii eğer animeler de sayılırsa mangaları gözüm görmez :)
 
Kitap okumanın en büyük farkı okuyucuya görsel bir öge sunmak yerine (illüstrasyonlar dışında) satırlarca yazı sunarak atmosferin ve olayların, okurun kafasında kişisel olarak betimlenmesini sağlamak, yani ben bu kitabı okurken farklı bir şekilde kafamda canlandırabilirken sen başka bir şekilde canlandırabilirsin.

Dizi ve filmler ise izleyiciye senaristin, yönetmenin senaryosunu ve kafasındaki betimlemeyi sunar. Senin bundan zevk alıp almaman buna bağlıdır çünkü kafanda alternatif bir atmosfer düşünsen bile görsel öge olduğu için dizinin/filmin atmosferi artık kafana belli şeyler oturtmuştur, bunun için kitap okurkenki kadar uçsuz bucaksız hayal edemezsin.

Zaten bu yüzden kitap uyarlaması dizi/filmler genelde aslında pek sadık olmaz çünkü yönetmen kitabı kendi anladığı ve sevdiği gibi yonttuktan sonra bunu sinema-televizyona sunar. Ama bu demek değildir ki her kitap uyarlaması kötü, size en basitinden 11/22/63 minidizisini öneririm.

Benim görüşüm her üç medyadan da kaliteli ve sevdiğimiz eserleri tüketmek. En güzel verim böyle alınır.
 
Kitap okumak bana başlı başına bir işmiş gibi geliyor, zaman ayırmam ve konsantre olmam gerekiyor. Ayrıca sessiz olmayan ortamda okuyamıyorum.

Dizi/film ise çerezlik, yorgunken bile uzanıp beyni fazla yormadan vakit geçirtiyor. 2. seçenek daha kolay geliyor tabii. O yüzden dizi/film.
 
Kitap okumak. Özellikle aynı serinin kitabı ve dizisiyse dizi çok yüzeysel oluyor, yönetmen kendi yorumuna göre düzenliyor. Kitapta ise başkalarının bakış açısına bağlı kalmadan kendiniz yorumlayarak okuma fırsatınız oluyor.
 

Geri
Yukarı