Ford Fiesta Viraj Sorunu

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Servise götürüp usta ile test sürüşüne çıkın. Expertiz ile uğraşmayın onların işi değil zaten.
Servis çok pahalıya mal oluyor. Yeni bilgisayar topladım parasını verdim o an araç hiç aklıma gelmedi çok dikkatli kullanmaktan başka seçenek kalmıyor geriye.
 
@xFriendly Öncelikle geçmiş olsun. Ford Fiesta iki aks aralığı kısa, önden çekişli ve hafif bir araç. Dolayısıyla viraja giriş konumunuz ve çıkış süreci aracı daha hissedilir bir şekilde etkileyecektir. Viraja girmeden gaz kesmenizi ve gaz vererek çıkmanızı tavsiye ederim. Ayrıca yetkili servisinize arıza tespiti için gösterebilirsiniz. Siz onay verip yaptırmadığınız sürece ücret talep etmezler. Aracınız garanti kapsamında ise servis dışı işlem yaptırmanızı önermem. Arkadaşlara katılıyorum. Rot ve balans ayarları, aks manivelası yamukluğu(işlevsizliği) jant yamukluğu ve lastiklerinizin ömrünü tamamlamış olabileceği ihtimalleri üzerinde durabilirsiniz.
 
Servis pahalı haklısın, sadece arıza tespiti yaptır. Fiyat çıkarırlar düşüneyim de. Eğer tanıdığın iyi bir usta varsa gösterebilirsin.
 
Eğer amacınız hızlı dönmek ise ve etrafınız müsait ise yani yakınınızda bir araba yoksa gidiş istametindeki bütün şeritleri (geliş istikametine taşmadan) kullanmanızı tavsiye ederim. Savrulmadan viraj almadaki esas mesele arabayı mümkün oldukça düz bir çizgide döndürmektir. Örneğin iki gidiş şeritli bir yolda sol tarafa doğru olan bir viraja yaklaşırken arabayı sağdaki şeritte konumlandırıp dengeli gaz ile arabanızı virajın içine yanı sol şeride tatlı bir şekilde sokup virajın merkezinden geçtikten sonra gazın dozajını tatlı tatlı artırarak arabayı yeniden dışarı açmalısınız. Kısaca dış-iç-dış.
 
Arabada servise tonlarca para vermemizin nedeni; mal kaçırmayan, kandırmayan usta ve orjinal parça.

Sanayideki insanlar, anlamayan birini buldumu ''Ağabey vites körüğü delinmiş'' deyip bile para alabilir.

Sabit fikirli olmak ve tanımadığın insanlara sallamak pek moda olmuş. Nerden biliyorsun sanayide insanların bunu yaptığını?

Tüm teknik donanıma sahip olan sanayide yeri olan insanlar var. Bulursa ona götürür.
Servisler evet pahalı herşeyin bir bedeli var.
Ülke olarak zaten vergiden dolayı pahalılık mevcut bunun sadece bu tür kurumlara mal etmemek lazım.
 
Sabit fikirli olmak ve tanımadığın insanlara sallamak pek moda olmuş. Nerden biliyorsun sanayide insanların bunu yaptığını?

Tüm teknik donanıma sahip olan sanayide yeri olan insanlar var. Bulursa ona götürür.
Servisler evet pahalı herşeyin bir bedeli var.
Ülke olarak zaten vergiden dolayı pahalılık mevcut bunun sadece bu tür kurumlara mal etmemek lazım.
Yapmayan ustalar tabiiki var. Lakin çoğu maalesef böyle.
 
Sanırım önceki iletilerde arkadaşlar açıklamıştır ancak bahsetmekte fayda var. Araçlarının sınıflarının ve marka model farklılıklarının bir sebebi var. Bugün B sınıfı bir araç ile C sınıf aracın var olma sebebini bilirsek ona uygun bir şekilde kullanım sağlayabiliriz.

Sizin de sahip olmuş olduğunuz B sınıfı araçların temelde var olma sebebi şehir içi günlük kullanımlarda küçüklüğü ile park sorunu yaşatmaması, hafif olması ötürüyle yakıt tüketimini optimum düzeyde tutarak sizi A noktasından B noktasına götürmesidir. O aracın aks mesafesi ve iki teker arasındaki çizgisi, ağırlığı, şasesi, lastik taban genişliği bu bağlamda üretilmiştir. Yani siz o araba o 100 ile dönemediği virajdan dönsün diye uğraşırsanız harcayacağınız enerji ile bile standart bir C sınıfı performansını ancak yakalayacaksınız.

Örnek olarak gözüme çarptığı için söyleyeyim. Yay kesmek, pressletmek hatta belirli bir ölçünün altına düşüren spor yayları direk takmak size sadece zarar verecek işlemlerdir. Bunları görmüş, denemiş birisi olarak yazıyorum bunları. Bindiğiniz aracın tüm özellikleri ve süspansiyonu belirli bir yükseklikte gitsin diye üretilmiştir. Pres ve kesme işinin akla mantığa sığan hiç bir tarafı yok. Mukavemeti bozulan materyal özelliğini kaybeder onu yapana da yaptırana da saygım yok. Ama sıkça yapılan spor yay takma konusunda bir kaç bir şey diyeceğim. Siz örnek veriyorum 3.5 CM düşüren bir yay taktığınızda arabanız yaklaşık 3 ile 4 CM arasında alçalacak düz yolda aracın altından, yanından geçen hava azalacağı için aerodinamisi olumlu yönde artmış gibi görülse de azalan amortisör çalışma aralığı yol bozulduğu anda işleri tersine dönüştürecek şoku absorbe edemeyecek ve sekmelere yol açacaktır.

Hele ki ülke yollarında düşünüldüğünde bu işler oldukça risklidir. Her zaman pürüzsüz yollarda gitmeyebiliyoruz. Ya da yol düzgün olsa bile başka araçlardan dökülen, kopan şeyler hiç beklemediğiniz anda sorun olabiliyor.

Çok yakın bir abim, amatör ralli yarışçısı olmasına rağmen bilinen marka araca özel spor amortisörlü ve spor yaylı gerçekten iyi yol tutan aracıyla virajda karşılaştığı küçük bir tepe sebebiyle dengesini kaybedip büyük bir kaza geçirmişti.

Çok uzattım. Okumayan olmuş olabilir ama okuyanlara küpe olsun. Bu tarz şeyler bir kez yaşanır. Arabanızın üreticisinin izin verdiği değerler dışında müdahalelerde bulunmayın. İlla ki düşürecekseniz araca özel yükseklik ve sertlik ayarlı coilover denilen iyi markaların ürünlerine bakın. Lastik jant ölçülerinizi kitapçığın izin verdiği ölçüde büyütün ve aracınızı iyi tanıyın.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı