Forumdakilerle programlama dili geliştirmek

Dili oluşturmak problemin binde birini falan çözüyor. Asıl mesele dili iyi pazarlayıp iyi bir kitleye ulaşıp bu kitlenin kütüphane geliştirmesini sağlamak. Mesela Java'nın tercih edilmesinin sebebi güzel bir dil olması veya kolay yazılması değil, aşırı desteklenmesi.

Forumdaki herkes birleşerek programlama dili geliştirilmeye kalksak sizce ileri gidebilir miyiz?😊

Not: Sadece merak ettiğimden soruyorum, herkes bir yerden tutsa gönüllü olarak acaba nereye geliriz? Bunu merak ettim.
Dil geliştirme aracı olarak python kullanabilirsek çorbada benimde tuzum olur ama eğer c kullanırsak bir kaç tuz tanesi kadar yardım edebilirim.
Dili oluşturmak problemin binde birini falan çözüyor. Asıl mesele dili iyi pazarlayıp iyi bir kitleye ulaşıp bu kitlenin kütüphane geliştirmesini sağlamak. Mesela Java'nın tercih edilmesinin sebebi güzel bir dil olması veya kolay yazılması değil, aşırı desteklenmesi.
Kesinlikle aynı örneği pythonda da görmekteyiz. python'dan bir numpy'ı bir tensorflow'u bir djangoyu kaldırırsan elimizde sadece basit bir programlama dili kalır. python gücünü modüllerden alır.

Kodlama dili yapılabilir, ancak kullanılabilir bir kodlama dili yapmak çok zor iştir. Tüm tasarım desenlerini bilmek, en ufak bir array filtering işlemi için bile en iyi yöntemi (best practice) bilmek gereklidir. Yoksa if komutunu egere çevirip kodlama dili yapayım falan bunlar boş işler.

Bir kodlama dili yapılacaksa ön planda performans ve okunabilirlik olmalıdır. Bugün PHP'ye bu kadar laf söylenilmesinin sebebi okunabilirliğinin olmaması, kodların kötü gözükmesidir. Bizim yapacağımız kodlama dilinin PHP'den ne farkı olacak?

Dur yahu sana gülücük atıp beğeni kazandırmayalım değil mi? En azından saçma sapan hayallere kapılmıyorum ben. O nasıl bir şey daha adam gibi bir oyunumuz bile yokken ya da uluslararası çapta tanınan bir programımız bile yokken bir de dilleri baştan yapmayı denemek?
Ne oldu komik abi? Ne oldu kızgın atıyorsun? He? Bana gelince kızgın mı atıyorsun? Ne oldu, çok komik idi?

Binary biliyorsan başla şimdiden.

Assembly bile bir programlama dili, bil istedim.

Düzenleme;

Programlama dili yazmak normalde basittir, zor olan geliştirmektir. C++ dili şu an da bilinen en verimli dil olarak geçer çünkü çok geliştirilmiştir, çok üstünde durulmuştur bu dilin.

Bir yazılımda kontrolü en iyi binary sistemiyle sağlarsınız ama zamandan büyük ödün vermeniz gerekir.

Binary ile 10 yılda yazılacak bir program C++ ile belki 4 ayda yazılabilir, Python ile 2 ayda yazılabilir.
Dilin seviyesi düştükçe kalitesi ve performansı artar ancak vakit gereksinimi astronomik ölçüde artar. Bu yüzden bence artık temelinde binary sistemi olan diller yazmak gereksiz.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı