Foxconn 2A8Ch ile Overclock yapmak

Arkadaşlar bu anakartı bilen bilir. HP 500B mt Microtower adlı küçük masaüstü bilgisayarın OEM anakartıdır. G41 çipsetlidir ve normalde BIOS'tan Overclock yapılan yerler bu anakartın BIOS'unda gizlenmiş, açılabiliyor mu bilmiyorum fakat biz işimizi Windows'tan halledeceğiz.

Ekran Alıntısı5.PNG


Öncelikle test sistemimizin özelliklerini sayayım:


Pentium Dual Core E5300 2.60GHz "800MHz FSB" (önemli noktalardan biri işlemcinin 800MHz FSB destekli olması. Zira anakart maksimum 1333MHz FSB destekli.)
Foxconn 2A8Ch ile CPU-Z'de, HP Eton olarak da internetten bakabilirsiniz anakartımıza.
2+2 GB DDR3 1066MHz RAM (İşlemcinin FSB'si 800 olduğundan RAM'ler de 800MHz'de çalışmakta.)
MSI GT730 DDR3 2 GB 128Bit ekran kartı
LiteOn 300W PSU var. (Kasa ile beraber satın alınan PSU.)
Akasa K32 işlemci soğutucusu.


Anakarta 1333MHz FSB'ye sahip işlemci taktığınızda birazdan kullanacağımız programla bile en ufak oynamaya izin vermiyor. Fakat benim tahminim en iyi ihtimalle 1066MHz FSB'li işlemcilerin güzel Overclock olabileceği yönünde. Anakartın CPU etrafındaki beslemelerinin çokluğu bana iyi bir Overclock potansiyeli olabileceğini düşündürüyordu ne zamandan beri. Nitekim birazdan şahit olacağınız değerler de voltaj vermeden, sadece CPU Frequency (FSB) artırılarak elde edilen değerlerdir.


Anakartın resmini de unutmadan ekleyeyim :) (Fotoğrafı internetten aldım, işaretli yere odaklanmayın CPU beslemelerini en iyi gösterebilen fotoğraflardan biri.)

Ekran görüntüsü 2021-04-13 140426 (1).png


İhtiyacımız olan programlar

SetFSB (Buradan indirebilirsiniz Download SetFSB - MajorGeeks Download Now adlı kutunun altındaki linklere tıklayın.)
CPU-Z (Buradan indirebilirsiniz CPU-Z | Softwares | CPUID )
AIDA 64 Extreme (Buradan indirebilirsiniz Downloads | AIDA64 )

Peki ne yapacağız bu programlarla, adım adım gösterelim
1. SetFSB adlı programı açalım ve Clock Generator kısmından "CV183APAG"ı seçip "GET FSB"ye tıklayalım.

Ekran Alıntısı.PNG


2. CPU-Z adlı programı açalım ve CPU menüsü önünüzde açık dursun.
3. Resimde de işaretlediğim gibi yaptıktan sonra Üstteki "FSB çubuğunu" onar onar olur, beşer beşer olur artırıyoruz. En önemli nokta, birden istediğimiz sayıya çıkartmıyoruz yoksa sistem donar.
4. CPU-Z'deki "Rated FSB, Bus Speed, ve Core Speed" kısmının değiştiğini göreceksiniz. Üstte de yazdığım gibi tek yapmanız gereken FSB çubuğunu ilerletmek.

Ekran Alıntısı3.PNG



SONUÇ

Sonuç olarak E5300 işlemciyi 3.30GHz'e çıkarmayı başardık.Aslında Overclock potansiyeli anakarttan anakarta, işlemciden işlemciye değiştiği için siz ne kadar çıkabilirseniz artık. AIDA64 Extreme ile 10 dakika stabilite testinde sıcaklıklar maksimum 60 dereceye çıktı ve herhangi bir sıkıntı olmadı. CPU-Z Bench menüsünde ise E5300 Stock ayarlarında resimdeki gibi,

Ekran Alıntısı2.PNG


OC yapıldıktan sonra da bu resimdeki gibi oldu. Alttaki mor çizgi de Core 2 Duo E8500'ün değerleri,

Ekran Alıntısı4.PNG


AIDA64 Extreme Stabilite testi,

Ekran Alıntısı6.PNG


Gördüğünüz gibi 11 dakikanın sonunda bile sıcaklıklar 60 dereceye anca geldi ve fanların sesini hiç duyamadım. İşlemci voltaj değerlerini anakart yanlış raporluyor, muhtemelen 1.28V falan veriyordur. Onun dışında sonuç mükemmel...

Rehberimi beğendiyseniz ve işinize yaradıysa beğenmeyi esirgemeyin ki birilerinin işine yaradığını anlayayım :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam bilgisayarı yeniden başlatınca ayarlar sıfırlanıyor. Nedeni nedir?

Çünkü BIOS üzerinden yapılan bir OC işlemi değil. Yanlış değilsem SetFSB'nin ayarlarında başlangıçta SetFSB'yi başlat gibisinden bir ayar olması lazım fakat tavsiye etmiyorum. Yanlış bir ayarda kalırsa sistem geri dönüşünün nasıl olduğunu bilmiyorum.
 
Çünkü BIOS üzerinden yapılan bir OC işlemi değil. Yanlış değilsem Setfsb'nin ayarlarında başlangıçta Setfsb'yi başlat gibisinden bir ayar olması lazım fakat tavsiye etmiyorum. Yanlış bir ayarda kalırsa sistem geri dönüşünün nasıl olduğunu bilmiyorum.

Hiç uğraşmamak en mantıklısı bence. BIOS OC işlemini kısıtlamışsa demek ki alacağımız performans fazla olmayacağındandır. Öyle düşünüyorum.
 
Başlangıçta programı otomatik başlatmak tehlikeli olabilir yanlış ayarlarda, onun dışında SetFSB ile OC yapmak aslında voltajlarla uğraşmadığımız için daha güvenli bile sayılabilir.
 
Başlangıçta programı otomatik başlatmak tehlikeli olabilir yanlış ayarlarda, onun dışında SetFSB ile OC yapmak aslında voltajlarla uğraşmadığımız için daha güvenli bile sayılabilir.
Hocam başlangıçta programı nasıl otomatik başlatacağız? Ayar yok bu uygulamada.

Hocam başlangıçta programı nasıl otomatik başlatacağız? Ayar yok bu uygulamada.
1656252260842.png

Yaptım da gerisi yok işte :D
Ayarları kaydetme ile ilgili bir tuş bile yok.
 
Son düzenleme:
Bir kontrol etmem gerek o zaman hocam, ben öyle hatırlıyordum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı