FreeDOS bir bilgisayar alındığında ne yapılmalı?

Meraklı1kişi

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, başlıkta da gördüğünüz gibi ben FreeDOS laptop alındığımda ne yapmam gerektiğini merak ediyorum. Mesela Windows kurarken orijinal kurmassak PC'ye zarar geliyormuş işte bunun gibi sırasıyla yapmam veya yapmamam gereken her şeyi yazabilir misiniz? Bu konu hakkında ayrıntılı şekilde biraz da bilgi verirseniz çok iyi olur teşekkürler.🙃

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Windows kurup key girmezseniz altta etkinleştirin yazısı çıkar ve birkaç özelliği kullanamazsınız onun dışında zararı olmaz. Eğer cracklerseniz PC Allah'a emanet. Tam olarak ne olacağını bilemeyiz ama iyi şeyler olmayacağı kesin. En azından ucuza satılan OEM keylere bakın.

Dostum öyle bir şey yok, hemen hemen 2 hafta önce FreeDOS bir laptop aldım. Ürün geldikten sonra orijinal Windows'u indirdim başka bir bilgisayardan ve flash belleğime attım. Ardından FreeDOS olan yeni bilgisayarıma flash belleği takıp Windows'u kurdum. Windows orijinal ve bilgisayara zararı olan herhangi bir durum yok. Ardından Windows'umu Pro sürümüne yükseltmek ve etkinleşirmek için bir Retail key satın aldım 15 TL'ye. Başarılı bir şekilde yükselttim ve etkinleştirdim.(etkinleştirmeden de kullanabilirsin ama sağ altta Windows'u etkinleştirin yazısı sinirimi bozuyordu.)

Mesela Windows kurarken orijinal kurmassak PC'ye zarar geliyormuş
Öncelikle böyle bir şey yok.

İlk, tabii ki işletim sistemini kur. Sistemi, içinde Windows 10/11 yüklü USB bellek üzerinden boot et. Nasıl yükleyeceğini bilmiyorsan bu rehbere bak.
Şu an satılan bütün güncel sistemler UEFI destekler. Tavsiyem UEFI 👍
İşletim sistemini kurduktan sonra ekran kartı & yonga sürücüsünü kurmalısın. Sisteminin tam performans almasına ve stabil olmasını sağlar.
Sonrasında da normal program, oyunları falan kur işte.

Freedos bilgisayar aldıktan sonra işletim sistemi kurmanız gerekecek. Kurduktan sonra uygun fiyatlara OEM key edinirseniz lisanslı Windows kullanabilirsiniz. Lisans alma ile ilgili konular forumda mevcut. İşletim sistemi kurduktan sonra driver güncelleştirmelerini ve BIOS güncelleştirmelerini yapmanızı öneririm. Bunların çoğu artık Windows tarafından yapılıyor fakat sürücüleri firmaların kendi siteleri üzerinden kontrol etmekte fayda olacaktır. Ardından ihtiyacınıza göre kuracağınız programları kurunuz. Örneğin: Steam, Discord, Libreoffice ya da Microsoft Office, Winrar ya da 7zip, Adobe Acrobat Reader ya da Foxit Reader. Sonrasında Windows kullanıcıları için gizlilik, performans ve güvenliğe dair ayarları yapmak size kalmış. Her biri için yine forumda konular mevcut. Şimdilik aklıma gelenler bu kadar.

Her şeyden önce bir işletim sistemi kurmalısınız.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Alternatif olarak GNU/Linux dağıtımlarını da kurabilirsiniz. (Windows'a benzemez baştan diyeyim.)

Windows kurup key girmezseniz altta etkinleştirin yazısı çıkar ve birkaç özelliği kullanamazsınız onun dışında zararı olmaz. Eğer cracklerseniz PC Allah'a emanet. Tam olarak ne olacağını bilemeyiz ama iyi şeyler olmayacağı kesin. En azından ucuza satılan OEM keylere bakın.

Orjinal bir windowsa sahip bilgisayardan flash'a windows atma işlemini nasıl yapabilirim ? Youtubeda vardır muhtemelen ama somut kişiden almak istiyorum da .
Öncelikle böyle bir şey yok.

İlk, tabii ki işletim sistemini kur. Sistemi, içinde Windows 10/11 yüklü USB bellek üzerinden boot et. Nasıl yükleyeceğini bilmiyorsan bu rehbere bak.
Şu an satılan bütün güncel sistemler UEFI destekler. Tavsiyem UEFI 👍
İşletim sistemini kurduktan sonra ekran kartı & yonga sürücüsünü kurmalısın. Sisteminin tam performans almasına ve stabil olmasını sağlar.
Sonrasında da normal program, oyunları falan kur işte.

Hiç bilmeyen birine anlatırmış gibi anlatsan benim açımdan daha anlaşılır olurdu :d mesela boot, uefı gibi terimsel şeyler kafamı çok karıştırdı . En baştan beri yapmam gerkenleri madde madde 1: , 2: gibi yazarsan çok çok faydalı olur benim için . E tabi zahmet olmassa

Orijinal bir Windows'a sahip bilgisayardan Flash'a Windows atma işlemini nasıl yapabilirim? YouTube'da vardır muhtemelen ama somut kişiden almak istiyorum da.

Dostum laptopa flash belleğini takıyorsun ve tarayıcıdan Windows'un sitesine girip indirmek istediğin Windows sürümünü flash belleğine indiriyorsun. İndirme işlemleri tamamen bittikten sonra yeni FreeDOS bilgisayarının başına geçiyorsun ve ilk önce flash belleğini bilgisayarına takıyorsun. Ardından biligisayarının güç tuşuna basıyorsun. Bilgisayarak açılırken BIOS menüsüne girmek için, BIOS'u açma tuşuna sürekli bas çek yapıyorsun.(BIOS'u açan tuş bilgisayardan bilgisayara değişir, HP kullanıcısıyım benim F10 tuşu).Ardından boot menüsünde videoda gösterildiği gibi, chance Value işlemini gerçekleştirip okuma sırasını değiştiriyorsun ardından "Save and exit" a basarak kurulumu başlatmış oluyorsun. Anlatımım karışık gelmiş olabilir aceleyle yazdım, senin için en en basit haliyle anlatan bir video bırakıyorum aşağıya. Birebir uygulayarak başarılı şekilde kurulumu yapabilirsin.

Dostum laptopa flash belleğini takıyorsun ve tarayıcıdan Windows'un sitesine girip indirmek istediğin Windows sürümünü flash belleğine indiriyorsun. İndirme işlemleri tamamen bittikten sonra yeni FreeDOS bilgisayarının başına geçiyorsun ve ilk önce flash belleğini bilgisayarına takıyorsun. Ardından biligisayarının güç tuşuna basıyorsun. Bilgisayarak açılırken BIOS menüsüne girmek için, BIOS'u açma tuşuna sürekli bas çek yapıyorsun.(BIOS'u açan tuş bilgisayardan bilgisayara değişir, HP kullanıcısıyım benim F10 tuşu).Ardından boot menüsünde videoda gösterildiği gibi, chance Value işlemini gerçekleştirip okuma sırasını değiştiriyorsun ardından "Save and exit" a basarak kurulumu başlatmış oluyorsun. Anlatımım karışık gelmiş olabilir aceleyle yazdım, senin için en en basit haliyle anlatan bir video bırakıyorum aşağıya. Birebir uygulayarak başarılı şekilde kurulumu yapabilirsin.

Yine takıldığın bir nokta olursa sorabilirsin,gün içinde forumda sıkça aktifim.Elimden geldiğince yardımcı olurum,diğer arkadaşlarda aynı şekilde yardımcı olacaktır.

Yine takıldığın bir nokta olursa sorabilirsin,gün içinde forumda sıkça aktifim.Elimden geldiğince yardımcı olurum,diğer arkadaşlarda aynı şekilde yardımcı olacaktır.

Cidden güzel anlatım yapmışsın diğer arkadaşlar bana göre daha bilgili oldukları için bilgisayar terimleri falan kafa yoruyor bende :p Sağol yardımın için videoyuda izleyecem bilgisayarı kurarken yeniden sağol
Arkadaşlar bilgisayar kurulduktan sonra yani işletim sistemini kurduktan sonra sırasıyla hangi işlemleri yapmalıyız . Drıverları kurmak falan fistan sırasıyla yazabilirmisiniz ?

Cidden güzel anlatım yapmışsın diğer arkadaşlar bana göre daha bilgili oldukları için bilgisayar terimleri falan kafa yoruyor bende :p sağ ol yardımın için videoyuda izleyeceğim bilgisayarı kurarken yeniden sağ ol.
Arkadaşlar bilgisayar kurulduktan sonra yani işletim sistemini kurduktan sonra sırasıyla hangi işlemleri yapmalıyız. Drıverları kurmak falan fistan sırasıyla yazabilir misiniz?

Rica ederim, bilgisayara Windows'u kurduktan sonra internete otomatik bağlanmıyor bilgisayar. Araştırdığımda bana Ethernet kablosu almamı önerenler olmuştu. Fakat bir iki arkadaş telefonumun internetini kabloyla laptopumla paylaşarak sürücüleri indirmemi önerdi ve bu gerçekten işe yaradı. Basitçe anlatmam gerekirse telefonumu USB kablosuyla laptopuma bağladım, ardından bir iki ayarla internetimi paylaştım laptopumla.(bu bahsettiğim bir iki ayar kısmında yardımcı olurum)ardından laptopum HP olduğu için, kendi markasının sürücü uygulamasını indirdim tarayıcıdan. Uygulama bana bilgisayarıma yüklemem gereken sürücülerin isimlerini otomatik olarak gösterdi, ardından yanında bulunan indirme butonuna basarak indirdim. Sırası sana kalmış ben ilk olarak Wi-Fi sürücüsünü indirdim, ve indirdikten sonra laptopumu Wi-Fi'ye bağladım.(bunun sebebi artık telefonumun internetini kullanmak değil de, evdeki internete bağlamak.)Bu şekilde sürücüleri başarıyla kurdum. Bu arada telefonundan internet paylaşma kısmında, mobil veriden gitmiyor. Basitçe telefonumuz modem görevi görüp, evin internetini bilgisayarla paylaşıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı