Fren nasıl yapılır?

kdrfthozdf

Centipat
Katılım
11 Aralık 2020
Mesajlar
92
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. Ben araba sürmeyi öğrenmeye yeni başladım. her şey tamam ama frende kalıyorum. Hızlıysam frene dokunacağımı biliyorum, yavaşken ve düşük viteslerde debriyaja basıp fren yapacağımı da biliyorum. Eksiğim var ise düzeltin. Ben böyle gördüm internetten. Babama sorduğumda "Ben frenlerim, devir düştükçe vites küçültürüm, en sonda debriyaja basıp dururum tamamen. Sonrasında boşa alır, ayağım frende beklerim" diyor. Ama internette vites 4'te adam frene basıyor ve sonra 1000 devire varınca debriyaja basıp tam durduruyor ve boşa alıyor. Babama bunu söylediğimde araba titrer diyor. Kafam çok karışık, yardımcı olur musunuz?

Bir de frene basarken bir yandan da vites küçültülür mü? Yani frene basıyor, vitesi 3'te 2'ye çekmem gerekiyor. Frene basmaya devam ederken mi yoksa ayağımı frenden kısa süreli çekip sonra devam etmem mi gerekir? Önünüzde kırmızı ışık varmış gibi düşünün, ben o şekilde örnek verdim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Baban biraz gereksiz detaya kaçmış. Sen standart bir şekilde kullanmayı öğren daha sonra babanın demek istediğini zaten kendin anlayacaksın. Debriyaja bastığın süre boyunca istediğin her an değiştirebilirsin vitesi sorun teşkil etmez.
 
Bu yeni kullanmaya başlayanlara sürekli söylenen bir şeydir fazla dikkate alma. Zaten zamanla alıştığın zaman debriyajda değil boşta beklemeyi öğreneceksin. Bunun için babanı falan dinleyip acele etme. Debriyaj balatasının masrafı mı önemli henüz geliştiremediğin hareket yüzünden öndekine vurma riski mi önemli? Balata masrafından kaçmak için kaporta masrafı çıkartırsın.

Frene basmaya devam ederken aynı anda debriyaja da basacağın için değişebilirsin frenden çekmene gerek yok. Ama önünde kırmızı ışık varsa vites düşürmeye çalışma direk debriyaj fren yap. Vites düşürmeyi daha sonra öğrenirsin motor freni falan. Eğer kırmızı ışığa gelmeden çok önce durursan, freni bırak debriyajda hafifçe sal arabayı ışığa tam gelene kadar.
 
Standart derken ama mesela 5. vites 120 deyim D100 deyim gibi ışık çıktı önüme yavaşlıyorum şimdi 50'ye kadar gelince artık devir çok düşecek ya vites değiştireceğim ya da debriyaja basıcam debriyaja basarsam fren gücü azalır. İnternette gördüğüm adamın bahsettiği yöntem pek doğru değil galiba.Motor frenini biliyorum zaten.
Zaten direksiyon setiyle pratik yapıyorum biraz yaşım küçük.
 
Standart derken ama mesela 5. vites 120 deyim D100 deyim gibi ışık çıktı önüme yavaşlıyorum şimdi 50'ye kadar gelince artık devir çok düşecek ya vites değiştireceğim ya da debriyaja basıcam debriyaja basarsam fren gücü azalır. İnternette gördüğüm adamın bahsettiği yöntem pek doğru değil galiba.Motor frenini biliyorum zaten.
Zaten direksiyon setiyle pratik yapıyorum biraz yaşım küçük.
Tamam şimdi anladım demek istediğini. Öyle bir hızda giderken mecbur kalmadıkça debriyaja basmamak lazım tabi. Yavaşlamak için freni kullanırken devirden bahsediyorsun ama devir o kadar da önemli değil. Yani uzun süre düşük devir veya yüksek devirde kullanmadığın sürece, yavaşlarken devirin düşmesine takılma. Yeterince yavaşladığın zaman debriyaja bastığında araba rahatlayacak ve vites seçimini orada yapacaksın. Eğer basmakta geç kalırsan babanın dediği gibi titriyor, ama onun ayarını zaten sürdükçe yaparsın. Devire niye bu kadar taktın?
 
Aslında babanın söylediği yöntemde doğru fakat sen yeni öğrendiğin için bu kadar detaya girmene gerek yok zira araba sürme işi bol bol sürüp tecrübe kazanılarak öğrenilen olaydır. Zamanla alıştıkça sende babanın dediği gibi yaparsın. Atıyorum 120 km hızla giderken önünde ışık var ve tamamen duracaksın. O zaman ilk başta frene basıp araba yavaşlarken devir 1500-1000 gibi değerlere düştükten sonra debriyaja basıp vitesi boşa alarak tamamen durabilirsin. Atıyorum yine 120 km hızla gidiyorsun ama tamamen durmayacaksın biraz yavaşlayıp devam edeceksin. Frene bastın hızın düşüyor ve 80 km oldu diyelim dolayısıyla devirde düşecek bu sefer yine debriyaja basıp dördüncü vitese atıp devam edeceksin. Yani bu işler anlatmaktan ziyade pratik yapıp tecrübe ile öğrenilen şeyler olduğu için senin de bol bol araç sürmen gerekiyor.
 
Devire takmadım şimdi internette gördüğüm taktiği uygularsam araba nereden baksan 60 70 de stop edecek duruma gelir ve önünde ışık var debriyaja basarsan araba hızlanacak o süratte. Yani bu internetteki arkadaş yanlış bilgi mi veriyor 1 ve 2 vitesler içinde direk debriyaja bas sonra fren diyor.Şöyle bi durum daha var frene basarken aynı anda vites değiştireceğim zaman debriyaj boş etkisi yaratıp sürat yeniden artar.
Yoksa frene basarken devirin düşmesiyle bi derdim yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı