Doğru Ani fren nasıl yapılır?

Arel1

Hectopat
Artık neredeyse bütün arabalarda ABS fren desteği var ve çok güzel bir özellik fakat oldu ki ABS çalışmadı, arızalı olduğundan haberimiz yoktur. Otoyoldayız ve ortalama 100km/h ile gidiyoruz. Önümüze aniden bir hayvan veya başka bir şey çıktı. Böyle bir durumda kazayı minimuma indirmek için frenleme yapmak daha iyidir fakat frene ne kadar basılması, olası bir kazadan daha az bir zarar ile kurtuluruz dersiniz, şehir içi ve şehir dışı kullanımda ki ani frende ki, frene basma seviyesi aynı mıdır, durma mesafemiz çok az olduğu zamanda ne yapılır? Biraz usta şoförlerden tecrübe almak isterim. Cevaplarınız için teşekkürler şimdiden.

Otoyolda yüksek süratlerde ani fren yapmak yerine bas çek bas çek yapıp direksiyon ile aksiyon almanız gerekir. Abs kapalı olduğunda özellikle fren yerine farklı şeritlere geçmen hayat kurtarır. Frene tamamen basıp beklemek faciaya neden olur.

Otoyolda yüksek süratlerde ani fren yapmak yerine bas çek bas çek yapıp direksiyon ile aksiyon almanız gerekir. Abs kapalı olduğunda özellikle fren yerine farklı şeritlere geçmen hayat kurtarır. Frene tamamen basıp beklemek faciaya neden olur.
Hocam peki şehir içinde tam basmanın bir sorunu olurmu veya nasıl durmalıyız?

@GFYT @BenEmgirr
Hocam birde virajlarda frene basılmaz değilmi, oldu ki fren basılması icap ediyor, vites küçültülerek yavaşlamak daha doğru diye duymuştum veya çok çok ufak basılması lazımmış. Birde buzlu yollar da doğru frenleme nasıl olmalı sizce?
Acemi sürücüyüm daha, tecrübeli kişilerden nasihat almak istedim :)

@GFYT @BenEmgirr
Hocam bir de virajlarda frene basılmaz değil mi, oldu ki fren basılması icap ediyor, vites küçültülerek yavaşlamak daha doğru diye duymuştum veya çok çok ufak basılması lazımmış. Bir de buzlu yollar da doğru frenleme nasıl olmalı sizce?
Acemi sürücüyüm daha, tecrübeli kişilerden nasihat almak istedim :)

Hocam virajda frene basılmaz ama zorunda kalırsanızda mini minnacık basmalısınız ve virajda ani fren yaparsanız Allah korusun Tokyo drifti yaşarsınız buzlu yollarda eğer kar lastiğiniz takılı ise frenleme ve yol tutmada bir sorun yaşamazsınız aracınız neydi.

Hocam virajda frene basılmaz ama zorunda kalırsanızda mini minnacık basmalısınız ve virajda ani fren yaparsanız Allah korusun Tokyo drifti yaşarsınız buzlu yollarda eğer kar lastiğiniz takılı ise frenleme ve yol tutmada bir sorun yaşamazsınız aracınız neydi.
2009 model Ford Mondeo hocam. Yani araca göre değilde ben genel bilgi alarak öğrenmek istemiştim.

2009 model Ford Mondeo hocam. Yani araca göre değil de ben genel bilgi alarak öğrenmek istemiştim.

O zaman kısaca özetleyeyim hocam virajda frene yeterinden fazla basarsanız kayarsınız vites düşürerek yavaşlama ya da frene ufacık basarak yavaşlama çok daha doğru ve olumlu sonuç verecektir eğer buzlu bir yolda kar lastiğiniz takılı ise normal frenleme yapabilirsiniz bir sorun olmaz ama eğer taktırmadıysanız bahar sonu mutlaka bir kış lastiği taktırmanızı tavsiye ederim.

ABS siz frene tam bastığınızda devreye giren bir sistem, eğer arızalandığını olay anında fark ederseniz kurtarmanız zor olur. Ancak çoğu arabada ABS arızalanırsa göstergede bir uyarı gösterir zaten, yani bir anda arızalanması düşük bir ihtimal.

ABS arızalı dolaşıyorsanız, frene asla sonuna kadar basmayın. Orta miktarda basın.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı