FSP Hydro 700W vs Rampage etx 750W

Bütçe
500
Arkadaşlar ne yapıyorsunuz Allah'ınızı severseniz? Izgaradan bakarak tahmin mi yürütülür böyle... :D
Hayır onu geçtim, 80+ Bronze ile GOLD kıyaslanır mı hiç?

Öncelikle ben bilgisayar yüksek mühendisi, bilirkişilik yapan biriyim. Elektronik konusunda bilgili olduğumu düşünüyorum diyeyim kısaca.

FSP'nin geçmişini bilirim. Eskiden çinden gelen en dandik PSU ların üreticisidir. 50-10 sene önce kaliteye de yöneldi. Neyse artık iyi diye 3-4 sene önce bunlardan 80+ verimli bir PSU larından almıştım. 10-12 tane. Ağır yükte hepsi çata pata yandı. FSP Türkiyeyi aradım, alın bunları boşuna yanmadan diye, yanmadan alamayız dediler. Bende hepsini yaktım, napim? Yükte uzun çalışmaya gelmiyormuşmuş. Diyelim max değeri 500, ben bunları kullandım 400 de!...Neyse sonra yerlerine bunlar yandıkça ETX-750-1 den aldım. 9 tane falan. En ağır şartlarda %85 yük ve üstünde yıllarca kullandım. Bir tanesi gık demedi. Demem o ki, üzerinde yazan markaya ALDANMAYIN. Taş gibi PSU dur.

SAMA çok kaliteli, güvenilir PSU lar üretir. Üzerinde everest yazdığına bakmayın. Mesela everestin 1050RGB diye GAMEMAX'ın bir PSUsu da vardır. Çöptür. GOLD diye geçer ama alakası yok. Hatta bakanlığa şikayet yazısı yazdım kabloları ince, ısınıyor diye, toplatıyorlar mıydı bir ara ne...

Neyse bu ETX-750-1 lerden en son bir tanesi PSU'yı başka kasaya geçirirken çalışmadı. Noldu falan anlamadım attım kenara. Sonradan açtım baktım, tahmin ettiğim gibi MOSFET delinmesi. Elektrostatik deşarjdan nadir de olsa gider. O yüzdne suç bulmadım PSU'ya. Normal bir durum. Şansla ilgili. MOSFET ler çok hassas parçalardır zaten. Neyse değiştirdim 25 TL lik bir mosfetle canavar gibi devam. Tabi devrenin içine bakma imkanı buldum. Nedir ne değildir. Seasonic'e kadar pek çok PSU parçaladım.Yani kasaya takmamış olsaydım da içinin fotoğraflarını paylaşaydım. Yani Corsair gibi markaların GOLD+ PSU larıyla falan da karşılaştırdım. Hangi 80+ GOLD seri PSU ile denesem 30-40w daha az güç tüketti bu PSU yüklenme testlerinde. Öyle tırt ölçerlerle değil, direkt kendi yaptığım devreyle, reaktif gücüne kadar ölçtüm. Yani kapasitörler japon mu vs... Bunlar eskiden hakikaten dikkate değer şeylerdi ama sene oldu 2020. En önemli şey devrenin nasıl tasarlandığı artık. Yoksa elemanların birbirinden pek farkı kalmadı eskisi gibi. Bu bir anakart yada analog ses kartı değil ki sonuçta. 12v ralili 10mv oynasa ne 20mv oynasa ne? Ne fark eder? GPU da CPU da zaten bunu 1.2v lara düşürüyor.. Alacağınız bu PSU en fazla 10 sene kullanılacak. Sonra ATX12VO gelecek. Anakarta 8 pinden güç besleyeceksiniz..

Ayrıca bu PSU diğerleri gibi değil. Tüm enerjiyi önce 12V çevirir. Diğer railler (5v,3.3v) 12 volttan o seviyelere indirilir. Bu yüzden düşük voltaj dalgalanmaları çok daha düşük olur. Enerji verimi de yüksek oluyor. Hemde ilerde ATX12VO gelince diğer railler hiç güç çekilmediğinden, kapalı kalacağından konektör ile kullanırsanız daha da yüksek enerji verimi elde edersiniz bu PSU ile.

Zaten f/p bir ürün. Bunun yerine gidip başka markanın BRONZunu alan arkadaşa üzülürüm. Vah yazık derim. Sonuçta alacağınız PSU EVEREST değil, SAMA. Boşuna başka markalara deve yüküyle para kaptırmayın derim.

Eksileri nedir?
PCIe x2 konektörü var. Diğerleri gibi 4 tane değil. Çift ekran kartı takmayacaksanız sorun yok. Ben 2 tane VEGA56 (2x8pin ister her biri) besliyorum ek konektör ile. Hatta yanına bir de RX570 veriyorum bana mısın demiyor.

Bir de modüler değil. Modüler olsa daha şık olur tabi ama o da verimi düşürüyor malum.

Bir de 200w altında fanı durdursa iyi olurdu. Yani ne gerek var ki. Ha fan sesini ne kadar duyarsınzı onu da bilmiyorum. Benim CPU ve GPU fanı falan komple durur, o yüzden ben çalıştığını duyabiliyorum. Öyle sesli bir PSU değil zaten. Olmadı açar onu da durduracak devre yaparım nolacak da uğraşmadım rahatsız etmediğinden...

Sonuç olarak ben tavsiye ederim.
Tabi 750w'lık bir güç kaynağına gerçekten ihtiyacınız var ise.
Tek ekran kartı kullanacaksanız 500w yeter de artar. Hatta VEGA beslemeyecekseniz 400w bile işinizi görür. Ha ama tabii bunun fiyatı 500w 80+ GOLD'ların bile altında. O da ayrı konu.
Bu kadar yorumu gördükten sonra bir şey sormak istiyorum, 4-5 ay önce FSP Hydro G PRO 850 80+ Gold Full Modüler 850W Güç Kaynağı almıştım, iyi mi ettim kötü mü ettim?
 
Forumda normal bir durum. Model değil, marka karşılaştırması yapıldığı için genelikle olağan durum her zaman için denk gelebilirsiniz aynı şekil değişik bir ön yargı da mevcut.
Aynı şekil verimlilikte karşılaştırmada ana esas değil, ilk başta direkt olarak onu baz alcaksak Forza Titanium ve Enermax'ın Platimax modelleri iç çalışma sıcaklıkları verimliliklerinden öte oldukca düşük seviyelerde de gezse örneğin Forza Titanium düşük hold-up time, yüksek ani akım ve geçici yanıt testlerinde 3.3V kötü bir performans sergiliyor.

Burda bir tahminlik olay yok zaten ızgaradan gördüklerimi yorumladım, tahmini olarak değil yukarda dediğim gibi bu platformu Vinga VPS-G, Modecom Volcano, Vivo24k, Supremo FM2'de kullanıyor Vinga VPS-G ile aynı PCB dizaynına sahip ama fotolardan göründüğü üzere arkadaşın attığı resimde ikincil kısımda Taepo SC serisi var, Forza Gold'un birebir performans olarak kopyası diyebilceğimiz Supremo FM2 ve Vinga VPS-G iç dizayn aynı her iki tarafta da Nippon Chemi-Con'un 105C kondansatörleri var, diğer modellerde ise bulk 85C Taepo LH ve ikincil 105C Taepo SC serisi var performans, stabilite, ömür için High-End Japon üreticisi NCC ve tam aralıklı girişi destekleyen bir model için 105C olması çok daha sağlıklı. Vinga VPS-G modüler olmayan iki eleman ETX-750-1'de dahil olmak üzere, PCB dizaynı da bu yüzden ETX-750-1 ile birlikte aynı ve yukarda dediğim gibi Vinga VPS-G her iki tarafta da 105C Nippon kullanılıyor sentetik testlerde de bu yüzden Vinga VPS-G ve Supremo FM2 ikilisi aynı platformu kullanan dostlarına kıyasla 1 adım önde testlerde.
Dediğim gibi arkadaşın attığı resimde ikincilde Taepo'nun SC serisi kondansatörler mevcut tabi SAMA yeni partilerde farklılıklaştırma yapmış olabilir üreticiler haber vermeksizin değişikliğe gidebiliyor çokta örneği var, haklı olarak böyle bir atılımda bulundum diğer modellerden yola çıkarak.
Şuan baktım da fiyatı 650TL olmuş.😳 Ben bu modeli 330TL iken hatırlıyordum şuan için bu fiyat bandında High Power Performance GD varken alıncak bir model olduğunu söyleyemem. Daha performanslı, daha temiz ve daha sağlam bir iç yapının yanında ETX-750-1'in aksine birincilde LLC rezonans dönüştürücüler da kullanılması cabası.
Kendisini size baya sevdirmiş ve üzmemiş olabilir öve öve bitiremiyorsunuz bir ara elinizdekini PCB'ye kuş bakışı, EMI kısmı, arka tarafın lehimleme kalitesi, korumadan görevli IC ve 12V ile 220V katının fotoğraflarını detaylıca atarsanız memnun olurum. Kasaya yerleştirdim demişsiniz önceden çektiğiniz resim var mıdır acaba?

Valla hani bir bakındım, lehimlemesi olsun, diğer ayrıntıları olsun gayet özenli yapılmış gözüktü gözüme fiyat sınıfına göre. Lehim kalitesi olsun, parçaların düzeni olsun. Herhangi bir terslik görmedim ben açıkçası PCBsinde yav burası da böyle mi yapılır diye. Biraz boş zaman bulmuştum programlardan başımı kaldırıp ... Bu niye yatıyor burda ya diye açtım baktım sigorta gidik, kısadevre de var. FET soğutucusunu çıkarttım direkt lehimlerini söküp, 28N50 lerden bir tanesi delinmiş. Değiştim devam ettim. Ama yapı kalitesi olarak güzel gözüktü gözüme.. Öyle geri mühendislik yapacak kadar incelemedim devresini. Adam kaliteli yapmış dedim. Bende 300 civarı almıştım diye hatırlıyorum. Bulk kapasitörlerde 105C yazıyordu yanlış aklımda kalmadıysa. Yani yeni serilerin içini biraz değişik üretebilirler, parçaları sertifikayı etkilemeyecek şekilde değiştirebilirler, ona bir şey diyemem. Resim olsa diye bakındım da . yok malesef...
 
Bu kadar yorumu gördükten sonra bir şey sormak istiyorum, 4-5 ay önce FSP Hydro G PRO 850 80+ Gold Full Modüler 850W Güç Kaynağı almıştım, iyi mi ettim kötü mü ettim?
Şimdi "iyi" ve "kötü" den ne anladığınıza, hayata bakışınıza bağlı bir şey bu.

O güç kaynağının modeli HG850 mi?
Eğer o ise alırken değerlendirmeye kattığım PSU'lardan kendisi.
Şimdi yıllar önce hazırladığım excell'e baktım. ETX-1 367tl iken FSP HG850 637tl imiş. Yani hemen hemen aynı işi yapan güç kaynağının 12v rail den verdiği enerjinin Watt'ına 0,75 tl vermiş oluyorsunuz. ETX-750 ise Watt'ına 0,50tl maliyeti varmış listemde. Yani %50 daha PAHALI bir güç kaynağı HG850 modeli. Bu sizin aldığınız güç kaynağını f/p açısından evet, kötü yapar. Bunların verimleri ile tüketecekleri elektriğe kadar hesaplayıp 2 yıllık toplam maliyetlerini de hesaplamıştım. FSP yine değerlendirmeye girecek kadar iyi sonuç vermemişti. Mesela yukarda arkadaşın söylediği High Power Electronic Co., Ltd. nin HPM-750GD-F12S modelinin Watt maliyeti 0,64tl. fiyatı yüksek olduğu halde verimlerindeki bir tık daha yüksekliğınden dolayı High Power'ın bir kaç PSU'u 2 yıllık projeksiyonda ETX-750'nin toplam maliyetini yakalamıştı... O yüzler bunlar parasını hak eden PSU'lardır bence.

Ha bunların tamamı zaten Gold sertifikalı "güzel" PSU'lar. Salla pati PSU'lar değil. Hepsi kalitelidir diye düşünüyorum.

Ama sonuçta bir şeyin güzel olması onun fiyatıyla alakalıdır.

Sakıp ağanın bir lafı vardır. Pantolon almışım güzel mi diye sormuşlar kendisine... Fikrimi söyleyeyim ama önce kaça aldın, hele onu da bir söyle demiş...

Yani bir malın özellikleri işin bir bacağıdır. O özellikler için nelerden vazgeçtiğiniz işin ikinci bacağını oluşturur. Bu iki bacaktan biri olmazsa o iş sakat olur. Amerikan mantığında pahalı iyidir denir, yanlış bir yaklaşım benim düşünceme göre.

Sizin PSU'nuz da genel geçer düşünce modelinde güzel bir PSU, değerlendirmeye aldığıma göre "iyi" bir PSU, nedir şu an hatılamasam da. Ama fiyatı yüksek. Ben tercih etmem o yüzden. Ha %50 indirime girer, ETX-750'yi sallarım gider, FSP HG850 dan güzel PSU mu var ya derim :D
 
@EUA Hocam merhaba, bende bu modeli 575 TL'ye sipariş verdim. Henüz ulaşmadı. Hakkında pek inceleme bulamadım. Konuyla ilgili tecrübenizden faydalanmak isterim. Bu modeli sipariş vermekle kötü mü ettim? Aynı fiyat bandında daha iyi alternatif bulunabilir mi ? Sosyalde farklı arkadaşlarında bu PSU ile ilgili merakı mevcut. Genel olarak nasıl yorumlarsınız?
Teşekkürler.
 
Everest vs FSP derseniz FSP tek geçerim.
FSP bu işin öncülerindendir ve mühendislikleri daha iyidir.
Bir FSP marka PSU'nuz arızalandığında sorunsuz yenisi ile değiştirirler.
Bilginize saygılar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@Kemal Yurdagül Söylediğiniz şeyin kaliteyle veya stabil bir performans vermesiyle alakası yok. 12V kanalından 50A ve üzeri veren güç kaynağı stabildir diye bir şey yok, nereden çıktı bu?
Tabi ki bu söylediğim belli başlı markalar haricinde olan markaları kapsamıyor.
Mesela bir örnekle yola çıkayım.
Elimde 500w 12v kanalından 30A veren corsair bir PSU vardı.
Normalde 500w bir PSU sistemi çalıştırmaya yeter değil mi?
Yalnız sürekli droplar olmaktaydı bende 12v kanalından 50A ve üzeri verebilen bir PSU bağladım ve sorun ortadan kalktı.
İstediğiniz yerde araştırın 12v kanalından 50A altı veren PSU lar yüke bindiklerinde stabil bir gerilim verememekte.
 

Geri
Yukarı