Ft1 Pro vs Hifiman Edition XS vs Sennheiser HD550

TheJackaL1

Yoctopat
@Novelist hocam merhabalar.

Kaliteli müzik dinleme arayışına girdim. Bunun için biraz araştırma yaparken Fiio FT1 Pro – Hifiman Edition XS – Sennheiser HD550 kulaklıkları arasında karar vermekte zorlandım. İlk öncelikle müzik türü olarak türküsünden hiphop’ına, jazz’ından elektronik müziğine, klasik müziğinden rock müziğine kadar tüm müzik türlerini dinliyorum. Bunun için bunları hemen hemen iyi şekilde verecek, bütçeyi de çok zorlamayacak bir kulaklık arıyorum. Bass vuruşunun eksik olmadığı, tizlerin kulak tırmalamadığı vs. gibi bir kulaklık yani.

FT1 Pro’nun kulaklığın monte vidasının çok kırılgan olduğu, Hifiman Edition XS’in de ona benzer bir sorun olduğunu ve planar magnet sürücülerinin çok hassas olduğunu ve bozulmaya çok müsait olduğu gibi sorunları olduğunu gördüm. Sennheiser’ın da Hifiman ve FT1 Pro kadar hızlı ve teknik olmadığı fakat daha sağlam ve daha ortalama bir ses deneyimi sunduğunu gördüm. Daha önceden herhangi bir Hi-Fi kulaklığı kullanmadım; hangisini alırsam alayım level atlayacağımı biliyorum fakat en azından aldıktan sonra en az bir 3-4 sene donanımsal bir sorun yaşamak istemiyorum.

Evde hâlihazırda Edifier hoparlörüm var; hem onları da sürmek için DAC olarak da Fiio K11 R2R almayı düşünüyorum.

Son olarak sizin forumda sahibinden attığınız ilanları da gördüm; özellikle FT1 Pro ve Fiio K11 R2R ilanlarını. Olursa oradan alacağım, güvenilirliğini bilmiyorum ama bakalım. Edition XS’i de Akalın Müzik aynı indirimi devam ettirerek 2 hafta sonra getirecekmiş.

Sizce nasıl bir setup kurmalıyım?

Sorunun cevabı basıt ve net. 🙂
Edition XS alıyorsun.

Senheiser bu uclu arasında en ıyı malzeme kalıtesıne sahıp olabılır ama aynı zamanda en zayıf ses performası da yıne Senheiser da. Edition XS bu ıkı kulaklıktan birkaç gomlek ustun, farklı lıgde. XS Senheiser'ın daha pahalı kulaklıklarından da daha ıyı. FT1 Pro XS'ın olmadıgı senaryoda alınabılırdı o yuzden uzerıne cok konusmaya gerek yok.

Kabaca Senheiser kulaklıklarının karakterınden bahsedeyım, orta frekanslara odaklı net harıka vokaller gerçekçi ve dogal tını, tızler dengelı ve temız ama ayrıntılı degıl, baslar orada bılıyorsun ama vurucu degıller. Muzık turune gore EQ yapmak ıstedıgınde ılk el atmak ısteyecegın yer dusuk frekanslar oluyor ve ne yazıkkı cok kolay dıstorsıyona ugrayan suruculere sahıpler. Bu genel olarak Senheiser'ın orta sevıye kulaklıklarının karakterı. Klasık, akustık, vokal dınleyecekler ozellıkle HD600 lerı tercıh edebılır. F/P acısından HD600'ler ozel sebeplerle tercıh edılmeyecekse FT1-FT1 Pro gıbı urunler tercıh edılmelıdır.

Edition XS deneme sansım olmadı, hıfıman uretım ve malzeme kalıtesı tarafında elestırıye acık bır marka. Edition XS fıyatına gore sundugu olaganustu ses deneyımıyle olası uretım hatalarını telafı edıyor bence. Kafa yapısına gore konfor konusunda sıkıntı yasayanlar da var. Kutusundan cıkan kabloda rezalettır, kalıtelı dengelı kabloda almalısın. Tum bu sıkıntılara ragmen oyle bır deneyım yasatacak kı bagrına basacaksın.

Paylastıgım satıcı guvenılır benim de alısverıs yaptığım bırı. Amfı tarafında fıyatlar yakın nasıl olsa, K7 tercıh et. Elındekı edıfıer hoparlör nedır? Aktıf hoparlorlere DAC baglamak genelde ıyı sonuç vermez cunku ıcerıde analog ses tekrar dıjıtale donusturulur.

Sorunun cevabı basıt ve net. 🙂
Edition XS alıyorsun.

Senheiser bu uclu arasında en ıyı malzeme kalıtesıne sahıp olabılır ama aynı zamanda en zayıf ses performası da yıne Senheiser da. Edition XS bu ıkı kulaklıktan birkaç gomlek ustun, farklı lıgde. XS Senheiser'ın daha pahalı kulaklıklarından da daha ıyı. FT1 Pro XS'ın olmadıgı senaryoda alınabılırdı o yuzden uzerıne cok konusmaya gerek yok.

Kabaca Senheiser kulaklıklarının karakterınden bahsedeyım, orta frekanslara odaklı net harıka vokaller gerçekçi ve dogal tını, tızler dengelı ve temız ama ayrıntılı degıl, baslar orada bılıyorsun ama vurucu degıller. Muzık turune gore EQ yapmak ıstedıgınde ılk el atmak ısteyecegın yer dusuk frekanslar oluyor ve ne yazıkkı cok kolay dıstorsıyona ugrayan suruculere sahıpler. Bu genel olarak Senheiser'ın orta sevıye kulaklıklarının karakterı. Klasık, akustık, vokal dınleyecekler ozellıkle HD600 lerı tercıh edebılır. F/P acısından HD600'ler ozel sebeplerle tercıh edılmeyecekse FT1-FT1 Pro gıbı urunler tercıh edılmelıdır.

Edition XS deneme sansım olmadı, hıfıman uretım ve malzeme kalıtesı tarafında elestırıye acık bır marka. Edition XS fıyatına gore sundugu olaganustu ses deneyımıyle olası uretım hatalarını telafı edıyor bence. Kafa yapısına gore konfor konusunda sıkıntı yasayanlar da var. Kutusundan cıkan kabloda rezalettır, kalıtelı dengelı kabloda almalısın. Tum bu sıkıntılara ragmen oyle bır deneyım yasatacak kı bagrına basacaksın.

Paylastıgım satıcı guvenılır benim de alısverıs yaptığım bırı. Amfı tarafında fıyatlar yakın nasıl olsa, K7 tercıh et. Elındekı edıfıer hoparlör nedır? Aktıf hoparlorlere DAC baglamak genelde ıyı sonuç vermez cunku ıcerıde analog ses tekrar dıjıtale donusturulur.

Teşekkürler hocam. Sennheiser HD 550'sinde bass mevzusunu biraz daha hallettiklerini görmüştüm oradan listeye ekledim ama dediğinize göre hiç kurcalamadan Edition XS'i alıp keyfini çıkarmak gerekiyor galiba. Hoparlör konusunda EDIFIER 1280DBS var. PC de kullanıyorum. Uzun zamandır RCA'larla kullanıyordum. Monitörde koaksiyel ve optik giriş olmadığı için alacağım DAC'la onu da aradan çıkarayım dedim. İşin teknik detayına çok hakim olmadığım için bir sorun çıkartır mı bilmiyorum.

Peki hocam bu K7 ile K11 r2r arasındaki fark ses karakteriyle mi alakalı yoksa K11 besleyemez mi diyorsunuz?

Teşekkürler hocam. Sennheiser HD 550'sinde bass mevzusunu biraz daha hallettiklerini görmüştüm oradan listeye ekledim ama dediğinize göre hiç kurcalamadan Edition XS'i alıp keyfini çıkarmak gerekiyor galiba. Hoparlör konusunda edıfıer 1280DBS var. PC de kullanıyorum. Uzun zamandır RCA'larla kullanıyordum. Monitörde koaksiyel ve optik giriş olmadığı için alacağım DAC'la onu da aradan çıkarayım dedim. İşin teknik detayına çok hakim olmadığım için bir sorun çıkartır mı bilmiyorum.

Peki hocam bu K7 ile K11 r2r arasındaki fark ses karakteriyle mi alakalı yoksa K11 besleyemez mi diyorsunuz?

K7 biraz daha yetenekli, ses karakterleride farkli tabii. K11 r2r nin yetersiz olmasi soz konusu degil. Sadece daha iyisini almanı onerdim.

K7 biraz daha yetenekli, ses karakterleride farkli tabii. K11 r2r nin yetersiz olmasi soz konusu degil. Sadece daha iyisini almanı onerdim.
Hocam siz Edition XS'i önerdikten sonra biraz forumlarda dolandım. Bu forumda bulunan bir arkadaşın(@@Spontune) incelemesini (buradan ulaşabilirsiniz) okudum. Sizin bahsettiğiniz neden iki gömlek üstte olduğunu anladım. Sahne genişliğini, detayının, çözünürlüğün baya iyi seviyede olduğu özellikle rakiplerine göre düşük frekanslardaki detaylığı vs. ama kafama takılan bir nokta şu oldu: Arkadaşın incelemesinde bassın vurucu hissiyatının dinamik sürücüsüne göre zayıf, atmosferinin geçmediği oldu. Siz de tam tersine Sennheiser'ın daha az vurucu bir bassı olduğunu söylemiştiniz. Bu zıtlık zevk meselesiyle mi ilgili yoksa arkadaşın kulaklığı yeterince besleyememesiyle mi ilgili yoksa bu kulaklığının potansiyeli bu kadar mı ?

Hocam siz Edition XS'i önerdikten sonra biraz forumlarda dolandım. Bu forumda bulunan bir arkadaşın(@@Spontune) incelemesini (buradan ulaşabilirsiniz) okudum. Sizin bahsettiğiniz neden iki gömlek üstte olduğunu anladım. Sahne genişliğini, detayının, çözünürlüğün baya iyi seviyede olduğu özellikle rakiplerine göre düşük frekanslardaki detaylığı vs. ama kafama takılan bir nokta şu oldu: Arkadaşın incelemesinde bassın vurucu hissiyatının dinamik sürücüsüne göre zayıf, atmosferinin geçmediği oldu. Siz de tam tersine Sennheiser'ın daha az vurucu bir bassı olduğunu söylemiştiniz. Bu zıtlık zevk meselesiyle mi ilgili yoksa arkadaşın kulaklığı yeterince besleyememesiyle mi ilgili yoksa bu kulaklığının potansiyeli bu kadar mı ?
Bir de hocam şimdi bakarken farkettim, arkadaşlar planer magnetler hakkında içine saç kılı veya toz kaçınca hemen etkileniyor sürücü bozuluyor gibisinden şeyler yazmışlar. Planer sürücülerinin saç teli kadar ince olduğunu biliyorum. Darbeye karşı etkilenmeleri normal ama bu saç kılının bile etkileyecek derecede olması düşündürücü. Gerçekten bu kadar hassaslar mı yoksa arkadaşlar biraz bu konuda fazla mı kuşkucular ?

Son düzenleme:
Incelemenin tamamini okumadim. Senin kafani karistiran taraflari anlatayim. Planar ve dinamik sürücü dogasi geregi farkli sekillerde uretiyor sesi, Senheiser uzerinden anlatmak hata olur. Senin almayi dusundugun gibi orta seviye Senheiser'lar orta frekanslara odakli uretilmis, markanin imzasi diyebiliriz. Boyle giris orta seviye kulakliklar da ureticiler bir noktaya odaklanmayi tercih edebiliyorlar.

İyi bir planar sürücü de o fiziksellik iyi simule edilir, zaten detay olarak dinamik sürücü o seviyeye ulasamaz. XS soz konusu Senheiser'lardan cok daha iyi bas uretebilir. Dinamik sürücü tarafinda focallere cikarsan isler degisir, bahsi gecen fiziksellik tercih sebebi olabilir. O seviyeye cikana kadar hifiman tarafinda oyle kulakliklar var ki o focaller de anlamsiz kalir. Bu benim fikrim tabii, kesin konusmak istemiyorum, zevkler renkler diyorum isin o tarafina.

Ben cok iyi dinamik suruculu kulakliklar da deneyimledim. Suan oyunlarda kullandigim ft1 var mesela, 60 mm dinamik surucuye sahip. Senheiserlar dt770-990 gibi de degil, baslari artir istedigin kadar distorsiyona cok girmeden kulaginda ziplasin, oyle bir kulaklik. Fiziksellikse bu da gayet fiziksel yani.

Hifiman Ananda Nano ya geciyorum muzik icin. Marka marka saymayacagim, cok kulaklik kullandim, iste sahne cozunurluk bas, ayrim falan inanilmaz! Ove ove bitiremem o yuzden uzatmayacagim. Uzun lafin kisasi evet suruculer arasinda farklar var ama iyi bir planar surucu her zaman daha iyidir nokta.

Zor bir donemden geciyorum, listemin basinda HE1000 SE ve Fiio K17 var. Bu seviyeyi deneyim edince harcadigin paranin gercekten onemi kalmiyor. Ilk firsatta alacagim.🙂

Kulakligi temiz kullanirsan sorun yasamazsin. Iste kil kacti toz kacti muhabbetini ben yasamadim, o kadar insan kullaniyor denk gelmedim Reddit'te ya da baska bir yerde.

Teşekkürler hocam bu dünyaya galiba Edition XS ile başlayacağım. DAC olarak da K11 r2r ve K7 arasında bir tercih yapacağım. Edition XS'in vokalleri ince, tizleri biraz parlak bulunuyor. K11 r2R'nin biraz daha sıcaklık kattığı ve tizleri de biraz yumuşattığı söyleniyor. K7'nin ise tam bir nötr, detay canavarı olduğu söyleniyor. K7 buradaki parlaklığı yumuşatmaz gibi. Sanki K11 ile full range olarak daha dengeli bir müzik elde edilir gibi duruyor.

Sizin şu zor dönem diye adlandırdığınız odyofil deliliğini görünce hiç başlamasam mı diyorum😅

Teşekkürler hocam bu dünyaya galiba Edition XS ile başlayacağım. DAC olarak da K11 r2r ve K7 arasında bir tercih yapacağım. Edition XS'in vokalleri ince, tizleri biraz parlak bulunuyor. K11 r2R'nin biraz daha sıcaklık kattığı ve tizleri de biraz yumuşattığı söyleniyor. K7'nin ise tam bir nötr, detay canavarı olduğu söyleniyor. K7 buradaki parlaklığı yumuşatmaz gibi. Sanki K11 ile full range olarak daha dengeli bir müzik elde edilir gibi duruyor.

Sizin şu zor dönem diye adlandırdığınız odyofil deliliğini görünce hiç başlamasam mı diyorum😅

Sımdı su DAC ısını cozelım. K7 daha ıyı amfıye daha ıyı DAC cıplerıne ve daha fazla guce sahıp. Evet notr calıyor ama keskın koselerıde yumusatıyor dıyerek benzetme yapayım. Bu kulaklıga zaten EQ uygulayacagın ıcın ıkı DAC arasında duyacagın fark daha fazla ayrıntı ve derınlık olacak. Ikısını de alabılecek butceye sahıp oldugun ıcın K7 tercıh etmelısın. Farklı konularda kısıtlı butcelerde ınsanlara K11 onerdıgımı gormussundur, senın durumun farklı. Aldığın kulaklık farklı bır kere, bu kulaklıkta farkları dırek duyacagın ıcın her seyın ıyısını tercıh etmelısın.

Bu hobı harıka. Ulkenın bu zor gunlerınde gercekten keyıf aldıgım cok az şey kaldı ve onların basında uzun muzık dınleme seanslarım var. Gercekten uyusturucu gıbı bu meretler. Cok ucup kacmaya da gerek yok, sonu yok zaten. Bu rafıne bır zevk oldugu ıcın bır noktadan sonra zengın sılkelemeye donusuyor. Hedefledıgım setup yolun sonu olacak benım ıcın. Global bakarsak uygun sayılır, ıkı bın dolar kulaklık, bın dolar amfı, fazlası fantezı.

Bu setup ı kurduktan sonra ıs bıtmıyor. Ilk birkaç hafta alısma surecı olacak. Kulaklıga sese alısacaksın, suruculer ortalama 20 ıla 50 saat kadar calıstıktan sonra kendını bulur. Kulaklıgın rodajı gıbı dusun yanı, bu kulagının sese alısması olabılır aslında, kanıtlanmıs bır şey degıl tam olarak ama ben oyle olduguna ınanıyorum. Parametrık ekolayzer yapmayı ogreneceksın. Sonra dınlemedıgın turler dınlemeye baslayacaksın, yenı seyler kesfedeceksın. Ikı muzık dınlemek ıcın oturup saatler gecırdıgını fark edeceksın. 🙂

Son düzenleme:
Sımdı su DAC ısını cozelım. K7 daha ıyı amfıye daha ıyı DAC cıplerıne ve daha fazla guce sahıp. Evet notr calıyor ama keskın koselerıde yumusatıyor dıyerek benzetme yapayım. Bu kulaklıga zaten EQ uygulayacagın ıcın ıkı DAC arasında duyacagın fark daha fazla ayrıntı ve derınlık olacak. Ikısını de alabılecek butceye sahıp oldugun ıcın K7 tercıh etmelısın. Farklı konularda kısıtlı butcelerde ınsanlara K11 onerdıgımı gormussundur, senın durumun farklı. Aldığın kulaklık farklı bır kere, bu kulaklıkta farkları dırek duyacagın ıcın her seyın ıyısını tercıh etmelısın.

Bu hobı harıka. Ulkenın bu zor gunlerınde gercekten keyıf aldıgım cok az şey kaldı ve onların basında uzun muzık dınleme seanslarım var. Gercekten uyusturucu gıbı bu meretler. Cok ucup kacmaya da gerek yok, sonu yok zaten. Bu rafıne bır zevk oldugu ıcın bır noktadan sonra zengın sılkelemeye donusuyor. Hedefledıgım setup yolun sonu olacak benım ıcın. Global bakarsak uygun sayılır, ıkı bın dolar kulaklık, bın dolar amfı, fazlası fantezı.

Bu setup ı kurduktan sonra ıs bıtmıyor. Ilk birkaç hafta alısma surecı olacak. Kulaklıga sese alısacaksın, suruculer ortalama 20 ıla 50 saat kadar calıstıktan sonra kendını bulur. Kulaklıgın rodajı gıbı dusun yanı, bu kulagının sese alısması olabılır aslında, kanıtlanmıs bır şey degıl tam olarak ama ben oyle olduguna ınanıyorum. Parametrık ekolayzer yapmayı ogreneceksın. Sonra dınlemedıgın turler dınlemeye baslayacaksın, yenı seyler kesfedeceksın. Ikı muzık dınlemek ıcın oturup saatler gecırdıgını fark edeceksın. 🙂
Kesinlikle katılıyorum size bende günün yorgunluğunu, stresini Ediferlarla atmaya çalışıyorum bazen işin dozunu kaçırıp sesi dayiyabiliyorum. 🙂 Bu yüzden de dolu dolu istediğim yoğunlukta müzik dinleyebilmek için bu dünyaya giriş yapıyorum.

Sizin tavsiyenizi göz önünde bulunurak DAC işini de K7 alacam gibi. Zaten bu tür planer kulaklikların keyif veren kısmı ekolayzer üzerinden serbestçe oynayabilinmesi galiba. Bu kısımda başlangıç için sizden biraz destek alabilirim. Onun haricinde kutu içinden çıkan kablodan baya bir şikayetçiler onun niçin ne öneribilirsiniz ? 3.5 mu 4.4 mu tam verim için nasıl bir yol izlemek lazım?

Yurt dısından ürün alamadıgımız ıcın onerı yapamıyorum. Bu kabloda gayet kalıtelı ısını gorur. Bundan sonra 3.5 olmayacak hayatında.

S3000MKII var, ananda nano ya yakın bıle degıl. Kulaklıkların ıyı tarafı da bu. Birkaç yuz dolara bınlerce belki onbınlerce dolarlık Hi-Fi sıstemın keyfını yasatabılıyor. Ha tabıı fızıksel sahne ve ortamın tıtremesı gıbı hoparlorlerın de kendıne gore artıları var.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı