FTTH altyapıda boş port yok

• Konuyu başlatan Dejuf
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 10
  • Görüntüleme 3.392
Daha fazla  
Selamlar,
Bir arkadaş yeni taşınacağı adres için altyapı sorgulaması yapmış ve fiber altyapı bulunduğunu ancak boş port olmadığını öğrenmiş. Bu bana çok garip geldi çünkü fiber altyapıda genelde port sorunu yaşanmaz diye biliyorum.
Sorgulama sonuçları:

20220103_221536.jpg

20220103_223211.jpg

Görüldüğü üzere fiber altyapı var ama garip bir şekilde port yok.
Nasıl bir yol izlenmeli sizce?
Şimdiden teşekkür ediyorum, iyi forumlar!

Son düzenleyen: Moderatör:
Selamlar,
Bir arkadaş yeni taşınacağı adres için altyapı sorgulaması yapmış ve fiber altyapı bulunduğunu ancak boş port olmadığını öğrenmiş. Bu bana çok garip geldi çünkü fiber altyapıda genelde port sorunu yaşanmaz diye biliyorum.
Sorgulama sonuçları:

Eki Görüntüle 1260388

Eki Görüntüle 1260391

Görüldüğü üzere fiber altyapı var ama garip bir şekilde port yok.
Nasıl bir yol izlenmeli sizce?
Şimdiden teşekkür ediyorum, iyi forumlar!

Yeni taşınacağı yerde nasıl bir sistem var bakması lazım.
Ayrıca bu altyapı hangi firmaya ait?

FTTH sistemde port sorunu yok doğru biliyorsunuz ama bazen FTTB sistemlerde bina girişinde swich de port olmayabiliyor.

bu altyapı hangi firmaya ait?
Altyapı TT'ye ait hocam. Bilirsiniz Göknet de Netspeed de TT altyapısını kullanıyor zaten.

Yeni taşınacağı yerde nasıl bir sistem var bakması lazım.

FTTH sistemde port sorunu yok doğru biliyorsunuz ama bazen FTTB sistemlerde bina girişinde swich de port olmayabiliyor.
Sistem FTTH hocam. Arkadaş iç tesisatın hazır olduğunu söyleyince fotoğraf istedim, attığı fotoğrafta OBK var:
775rokr.jpg

Göknetin sorgulama sonucunda FTTX-V1(GPON) satırını yeşil göstermesi de söz konusu fiberin FTTH olduğunu ispatlar nitelikte. FTTB olsaydı en alttaki satırda rakamlar yazardı.
Problemin ne olduğunu anlayamadık. En son müdürlüğe gidip konuşmasını önereceğim artık.
Teşekkürler.

Altyapı TT'ye ait hocam. Bilirsiniz göknet de Netspeed de TT altyapısını kullanıyor zaten.

Sistem FTTH hocam. Arkadaş iç tesisatın hazır olduğunu söyleyince fotoğraf istedim, attığı fotoğrafta obk var:
Eki Görüntüle 1260478
Göknetin sorgulama sonucunda FTTX-V1(GPON) satırını yeşil göstermesi de söz konusu fiberin FTTH olduğunu ispatlar nitelikte. FTTB olsaydı en alttaki satırda rakamlar yazardı.
Problemin ne olduğunu anlayamadık. En son müdürlüğe gidip konuşmasını önereceğim artık.
Teşekkürler.

Zaten bu kablo olunca FTTH olduğu kesin.
Telekom'un sayfasından da sorgulasın bakalım olmadı dediğiniz gibi müdürlüğe gitsin.

Site yanlış gösteriyor. Binaya fiber geldiği zaman her binaya bir adet port ayırıyorlar zaten.
Sorgulama sonucunun yanlış olduğunu sanmıyorum çünkü arkadaşın binasında OFDK (optik fiber dağıtım kutusu) mevcut. Üstelik 2 tane! Buna anlam veremedim işte. Binada 20 daire varmış. 24'lük veya 32'lik bir kutu yerine 8 portlu 2 kutu yerleştirilmiş. Kutulardan birinin ana hat ve OBK bağlantıları yapılmış, diğerine ise sadece OBK'lar bağlanmış:
hvspqq7.jpg

Bu manzara hakikaten çok ilginç. Bir binaya, birinin ana hat bağlantısı yapılmamış 2 kutu takıldığını daha önce hiç görmedim. Hatta bir binaya 2 kutu takıldığını hiç görmedim :)
Diyelim ki OBK'ları paylaştıracaklar. E bu durumda 4 daire boşta kalacak çünkü kutular sekizer porttan 16 porta sahip.

Bütün bunlara ek olarak binada birkaç kişi internet bağlatmış bile. Yani bazı dairelere internet hizmeti verilirken arkadaşın dairesi için "port yok" deniyor. Benim aklıma şöyle bir şey geldi: belki arkadaşın dairesinden gelen OBK gri kutuya bağlanmıştır. Gri kutunun da ana hat bağlantısı yapılmadığı için o dairenin portu yok görünüyordur. Arkadaşa teknik ekip istemesini, böylece dairesinden çıkan OBK'nın hangi kutuya gittiğini öğrenebileceğini söyledim. Olmazsa müdürlüğe gidip planlama birimiyle görüşmesi gerektiğini söyledim. Açıkçası aklıma başka bir şey gelmedi.

Sorgulama sonucunun yanlış olduğunu sanmıyorum çünkü arkadaşın binasında ofdk (optik fiber dağıtım kutusu) mevcut. Üstelik 2 tane! Buna anlam veremedim işte. Binada 20 daire varmış. 24'lük veya 32'lik bir kutu yerine 8 portlu 2 kutu yerleştirilmiş. Kutulardan birinin ana hat ve obk bağlantıları yapılmış, diğerine ise sadece Obk'lar bağlanmış:
Eki Görüntüle 1261078
Bu manzara hakikaten çok ilginç. Bir binaya, birinin ana hat bağlantısı yapılmamış 2 kutu takıldığını daha önce hiç görmedim. Hatta bir binaya 2 kutu takıldığını hiç görmedim :)
Diyelim ki Obk'ları paylaştıracaklar. E bu durumda 4 daire boşta kalacak çünkü kutular sekizer porttan 16 porta sahip.

Bütün bunlara ek olarak binada birkaç kişi internet bağlatmış bile. Yani bazı dairelere internet hizmeti verilirken arkadaşın dairesi için "port yok" deniyor. Benim aklıma şöyle bir şey geldi: Belki arkadaşın dairesinden gelen obk gri kutuya bağlanmıştır. Gri kutunun da ana hat bağlantısı yapılmadığı için o dairenin portu yok görünüyordur. Arkadaşa teknik ekip istemesini, böylece dairesinden çıkan Obk'nın hangi kutuya gittiğini öğrenebileceğini söyledim. Olmazsa müdürlüğe gidip planlama birimiyle görüşmesi gerektiğini söyledim. Açıkçası aklıma başka bir şey gelmedi.

Bende ilk defa böyle bir şey gördüm. Dediğiniz gibi olabilir.

Sorgulama sonucunun yanlış olduğunu sanmıyorum çünkü arkadaşın binasında ofdk (optik fiber dağıtım kutusu) mevcut. Üstelik 2 tane! Buna anlam veremedim işte. Binada 20 daire varmış. 24'lük veya 32'lik bir kutu yerine 8 portlu 2 kutu yerleştirilmiş. Kutulardan birinin ana hat ve obk bağlantıları yapılmış, diğerine ise sadece Obk'lar bağlanmış:
Eki Görüntüle 1261078
Diyelim ki Obk'ları paylaştıracaklar. E bu durumda 4 daire boşta kalacak çünkü kutular sekizer porttan 16 porta sahip.

Bütün bunlara ek olarak binada birkaç kişi internet bağlatmış bile. Yani bazı dairelere internet hizmeti verilirken arkadaşın dairesi için "port yok" deniyor. Benim aklıma şöyle bir şey geldi: Belki arkadaşın dairesinden gelen obk gri kutuya bağlanmıştır. Gri kutunun da ana hat bağlantısı yapılmadığı için o dairenin portu yok görünüyordur. Arkadaşa teknik ekip istemesini, böylece dairesinden çıkan Obk'nın hangi kutuya gittiğini öğrenebileceğini söyledim. Olmazsa müdürlüğe gidip planlama birimiyle görüşmesi gerektiğini söyledim. Açıkçası aklıma başka bir şey gelmedi.

Binaya sonradan daire eklenmedi ise bu durum normal değil.
Aslında bağlı olan fiber optik kablo epey kalın gibi duruyor yani tüm dairelere yetecek kadar teknik ekip çağırsa bu sorunu çözerler diye düşünüyorum.

Binaya sonradan daire eklenmedi ise bu durum normal değil.
Bence de hocam. Gerçi sonradan daire de eklenebilir, Türk müteahhitinin sağı solu belli olmaz :D
Şaka bir yana çok şaşılası bir durum olduğu aşikar.
Aslında bağlı olan fiber optik kablo epey kalın gibi duruyor yani tüm dairelere yetecek kadar teknik ekip çağırsa bu sorunu çözerler diye düşünüyorum.
Zaten kablonun kalınlığı önemli değil ki hocam.
(Mesajın kalan kısmı genel bilgiler içerir, burayı okuyan başka arkadaşlara da bilgi vermiş olurum böylece)
Genelde kalın turuncu kablo kaç core olursa olsun içerisindeki kıllardan sadece bir tanesi kullanılıyor. Mesela aşağıdaki görselde benim binamda yer alan OFDK'yı görüyoruz:

20220101_082421.jpg

Kırmızı ile işaretlediğim porta giren ince siyah kablo, ana hattan gelen kalın turuncu kablonun içerisindeki kıllardan biriyle füzyonlandı (kaynatıldı). Benimki yanlış hatırlamıyorsam 4 core idi. Ama dediğim gibi sadece 1 tanesi kullanılıyor.
Kalın turuncu kablodaki diğer kıllar benim binam için bir işe yaramıyor. O tek kıldan gelen sinyal, yeşil ile işaretlediğim PLC ismindeki prizma vasıtasıyla dağıtılıyor. OFDK'nın çalışma prensibi budur.

Bence de hocam. Gerçi sonradan daire de eklenebilir, Türk müteahhitinin sağı solu belli olmaz :D
Şaka bir yana çok şaşılası bir durum olduğu aşikar.

Zaten kablonun kalınlığı önemli değil ki hocam.
(Mesajın kalan kısmı genel bilgiler içerir, burayı okuyan başka arkadaşlara da bilgi vermiş olurum böylece)
Genelde kalın turuncu kablo kaç core olursa olsun içerisindeki kıllardan sadece bir tanesi kullanılıyor. Mesela aşağıdaki görselde benim binamda yer alan OFDK'yı görüyoruz:

Eki Görüntüle 1261338

Kırmızı ile işaretlediğim porta giren ince siyah kablo, ana hattan gelen kalın turuncu kablonun içerisindeki kıllardan biriyle füzyonlandı (kaynatıldı). Benimki yanlış hatırlamıyorsam 4 core idi. Ama dediğim gibi sadece 1 tanesi kullanılıyor.

Kalın turuncu kablodaki diğer kıllar benim binam için bir işe yaramıyor. O tek kıldan gelen sinyal, yeşil ile işaretlediğim PLC ismindeki prizma vasıtasıyla dağıtılıyor. OFDK'nın çalışma prensibi budur.

Hocam bizim arkadaş da aynı sorunu yaşıyor sorunu çözebildiniz mi acaba

Technopat Haberler

Geri
Yukarı