Full stack web developer hangi dilleri bilmeli?

JavaScript ile CMS yapabilir miyim? Mesela.
Evet, yapabilirsin ama bence başlangıç için PHP ile yapman daha kolay olur senin için. NodeJS ve birçok JS framworkü migration mantığı ile çalışıyor. Gerçek DB yapısını MySQL ile görmen daha iyi olur.

Yani code first değil, DB first çalış başlangıç olarak. Code first yapısına daha kolay alışırsın.
 
Son düzenleme:
JavaScript ile CMS yapabilir miyim? Mesela.
Evet. Hatta MERN ve MEVN stack iş kolları çıktı, bu teknolojilerin tümü JavaScript'i kullanıyor. Web kısmında JavaScript sektörü domine ediyor. Geleceğe yatırım açısından JavaScript öğrenmek faydalı. Masaüstü, mobil ve web uygulamalarını tek bir dille üretebileceğiniz bir başka dil yok diye biliyorum.
 
Bu çok geniş bir kavram. Fullstack dendiğinde hem backend hem frontend yapabiliyor demektir. Burada backend için farklı frontend için farklı teknolojiler kullanmak mümkün ama sık olarak kullanılan bazı ikililer var. Örneğin: Laravel-Vuejs, Laravel-Reactjs, Symfony-Reactjs, C#-Angular, Django-Reactjs, Flask-Reactjs.

Nadiren görülür ama bir de mobil app geliştirmeyi talep ediyorlar. Fullstack deyince bazıları her şeyi yapar hatta uzay mekiği bile yapar şeklinde anlıyorlar. Öyle birşey yok. Olması gereken şey bir kişiye bir görev yüklemektir. Backendciysen Laravel, Symfony, Django, RoR, C# bilmen yeterlidir normalde. Frontendciysen Reactjs, Vuejs, Angular, scss, Jquery, Webpack falan filan bilirsin hatta photoshop gibi görsel tasarım programlarını da bilmen gerekir. Ama frontendle ilgili bazı framework ve library'lerin kullanımı kolay olması neticesinde "fullstack" diye bir terim doğdu ve Backend + Reactjs gibi kombinlerle her türlü projeyi yapabilir hale geldi insanlar.

Sonuç olarak backendde hangi dili ve frameworkü kullanmak istediğini belirledikten sonra sıra Reactjs, Vuejs, Angular bu üçünden birine geliyor. Bu şekilde fullstack developer olabilirsin.

Not: Yanlışım varsa doğru düzgün bir üslupla düzeltirseniz mutlu olurum.
 
Yok oyle bir sey.
X ve Y dilini bildikten sonra Z dilini de ogrenince fullstack oluyorsun diye bir formul yok. Kim diyorsa da yanlis diyor.
Frontend ve Backend kavramlari dilin otesinde tech stack'e hakim olmani, protokolleri ve mimariyi bilmeni gerektiren seyler. Oturup C# ogrenerek ne backend ci ne de frontend ci olmazsin. Sadece dili ogrenirsin. Yarin bir gun REST vs SOAP diye sorarlar mulakatta bakarsin suratlarina.
 
Yok oyle bir sey.
X ve Y dilini bildikten sonra Z dilini de ogrenince fullstack oluyorsun diye bir formul yok. Kim diyorsa da yanlis diyor.

Fullstack denince nedense istemsizce, kahve - Mac bilgisayar - bir sürü kod yazılı sekme içeren, setup paylaşılan fotoğraflar geliyor... :D (Belkide Instagram'da sabah akşam böyle fotoğraflar paylaşan sözde yazılımcılara fazla maruz kalmaktan oldu... :D)

Sahi, ne bu Fullstack Development/Developer? Frontend - Backend beraber mi, tasarım + yazılım mı... Son zamanlarda oldukça fazla kullanılıyor.

Neyse, uzun lafın kısası çok yanlış kullanılıyor ve çok yanlış anlaşılıyor bence. Dışarıdan bakınca havalı geliyor ancak işin iç boyutu çok farklı diye düşünüyorum.
 
Fullstack denince nedense istemsizce, kahve- Mac bilgisayar - bir sürü kod yazılı sekme içeren, setup paylaşılan fotoğraflar geliyor... :D (Belkide Instagram'da sabah akşam böyle fotoğraflar paylaşan sözde yazılımcılara fazla maruz kalmaktan oldu... :D)

Sahi, ne bu Fullstack Development/Developer? Frontend/Backend beraber mi, tasarım + yazılım mı...

Neyse, uzun lafın kısası çok yanlış kullanılıyor ve çok yanlış anlaşılıyor bence. Dışarıdan bakınca havalı geliyor ancak işin iç boyutu çok farklı diye düşünüyorum.

Uygulamanin son kullaniciyla iletisime gecen segmenti Frontend kisaca. Web uygulamasinda web arayuzu, Mobil uygulamada mobil arayuzu vs.

Artik uygulamalarin hepsi client - server calistigi icin, client tarafin tamami "Frontend" kabul ediliyor. O sebeple nasil bir uygulama ise artik ona gore gelistirme yapmak gerekiyor. Validasyonlar, data transferi, birincil guvenlik, segmentasyon, Styling vs bu kisim.

Uygulamanin estetik olarak nasil gorundugu aslinda Frontendcinin meselesi degil. UI/UX designer karar verir ona. Ne nerede olacak, nasil gorunecek, nasil tepki verecek vs. Frontendci bunu alip koda doker. Ama vazifesi orada da bitmez. Anlasilan spesifikasyona uyacak sekilde musterinin girdilerini backend e uygun hale getirip; backend den gelen veriyi de musteriye present edecek yapiyi kurmasi gerekiyor.


Frontend bazi mimarilerde "Presentation Layer" olarak da isimlendirilir. Guzel ve afilli gorunmesi gereken, kullaniciyi memnun etmesi gereken kisim. Kullanici kitlesinin geneli uygulamayi frontendden ibaret zanneder. Arkasi gorunmez cunku : )

Frontendci arkadaslarin belki de biraz daha sekilci olmasinin sebebi budur, bilemiyorum : )
2 tane kurs izleyen bu islere dalabildigi icin wannabe programmer cok var ortada. Bence esas sebep bu. Dunyaya yon veren uygulamalarin Starbucks kadikoy subesinde laptobunda JS NINJA sticker'i bulunan Abdurrahman tarafindan yazilmadigini hepimiz biliyoruz : )


1611799997400.png


Developerlar genelde bir rolden baslar, Frontendci biraz backend, backendci biraz frontend bilmek zorundadir. Yoksa calisamazsin birlikte. Zamanla bazilari kendini diger konuda gelistirir ve her ikisine hakim olur. Fullstack bu. Dil mil bilerek yapacagin bir sey degil bu. Teknoloji bilmek ve tecrube edinmek gerek.
 
Son düzenleme:

Bu postdaki yol haritasına bakabilirsin.
 
Ön yüz geliştirme için HTML,CSS,JS, ayrıca Vue, React ya da Angular bunlardan en az birisini bilmeli. Bunları öğrenince ön yüz geliştiricisi (Front End Developer) olunur.

Sunucu taraflı Web servisleri yazmak için ise çok fazla seçenek var. Node.js, Django, ASP.NET, PHP .... bunlardan bazıları ve veritabanı SQL ya da NOSQL bilmelisin. Bunları öğrenirsen de arka yüz geliştiricisi (Back End Developer) olursun.


Yukardaki paragraflardan dediklerimin ikisini de yaparsan Full Stack Developer olursun.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı