FX 9590 Sistemde Takılma Sorunu

Jhedi

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba Arkadaşlar. Aylardır çözümünü bulamadığım bir konu için sizden yardım bekliyorum.

Bilgisayar bir anda takılıp kalıyor o an ekranda ne varsa kalıyor öyle, mouse oynamıyor klavye işlevsiz reset atmak zorunda kalıyorum. Bilgisayar kapanmıyor da takıldığı anda ekranda ne varsa resim gibi kalıyor önümde. Ne siyah ekran geliyor ne başka bir hata alıyorum PC kapanmıyor donup kalıyor sadece. Nette araştırdım bir türlü çözüm bulamadım sorun nedir siz yardımcı olabilir misiniz?

Bilgisayarım daha yeni toplama bir bilgisayar. Aldığım malzemeleri tek tek yazıyorum aşağıya;

İşlemci: AMD FX 9590 X8 4.7 GHz 16MB AM3+
Anakart: Gigabyte 990fxa-ud3
Ram: Kingston HyperX Fury 8GB 1866MHz DDR3 Ram
Ekran Kartı: MSI R7 370 GAMING 4G 4GB 256Bit GDDR5
Sabit Disk: Toshiba 500 GB 7200 RPM 32MB SATA3
Güç Kaynağı: Zalman ZM700-GLX 700W Güç Kaynağı 80+ Bronz

Ekstra olarak
Thermaltake Frio Extreme CPU Soğutucusu
Samsung SSD Disk

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemciniz çok yüksek voltaj isteyen ve aşırı ısıdan dolayı çok şikayet alan bir işlemci...
Bir çok anakartın bu işlemciyi besleyemeyip, kilitlenmelere donmalara sebep olduğu da bilinen birşey.
Her ne kadar şikayetiniz bu gibi görünse de umarım sorununuzun kaynağı bununla ilgili değildir.
Ben de pek anlamam fakat bu konuda uzman arkadaşların yardımıyla işlemcinizi downclock edip voltajını düşürüp kilitlenmeleri donmaları gözetleyebilirsiniz.

Son düzenleme:
Cevabınız için teşekkür ederim Abdullah bey. Eğer sorun işlemcide ise bana bu sisteme göre güzel bir işlemci önerebilir misiniz?

Teşekkürler Tuna Yücer. Paranın sıkıntı olmadığını düşünürsek genellikle oyun oynayacağım ve oyun canlı yayınları yapacağım bir bilgisayar için Intel İşlemci ve Anakart öneriniz nedir.

Bu arada şuan işlemci downclock olayını yapıyorum Abdullah arkadaşımızın dediği gibi. Bakalım sonuç ne olacak

O işlemci varken neden intel alasınız ki bence hiç yeni sistem toplama işine girmeyin. Ekrana Kernel mode gibi bir hata geliyor mu donma yapınca bildirim olarak ?

Ayrıca yeni sisteme geçmek isteseniz bile en azından i7 almanız gerekli diğer türlü performans düşüşü olmuş olur işlemci tarafından.

Son düzenleme:
O işlemci varken neden intel alasınız ki bence hiç yeni sistem toplama işine girmeyin. Ekrana Kernel mode gibi bir hata geliyor mu donma yapınca bildirim olarak ?

Ayrıca yeni sisteme geçmek isteseniz bile en azından i7 almanız gerekli diğer türlü performans düşüşü olmuş olur işlemci tarafından.
İ7 almasına gerek yok, skylake i5 bile 9590'da çok daha iyi performans verir.
İ5 bir işlemci ve ona uygun bir anakartla çok da masraf yapmadan çıkarsınız işin içinden.

İ5 alsa bile aynı performansı verebilir tamam ama elinde zaten amd'nin en güçlü işlemcisi var zaten ve anakartıda incelemede dendiği gibi işlemciyi taşıyabilecek güçte bir anakart. Ama sorun büyük ihtimalle işlemcinin enerji açlığından ama birkaç konuya baktım ve işlemcinin çalışma hızını düşürerek sorunu çözmüşler bi dene bence .

ÇÖZÜM#1:BIOS ayarlarından CPU Ratio kısmına girin ve işlemcinin frekansını (hızını) düşürün. Örneğin fabrika çıkışı frekansı 4.7 ghz olan FX-9590'ı 3.7 ghz'ye getirin. Bu sayede işlemcinin gerek duyacağı maksimum voltajı azaltmış olacaksınız. Bir resetin ardından sorundan kurtulmuş olmalısınız. Not: Anakartlarımız farklı olduğundan işlemci frekansını sabitlememiz gereken değerler değişebilir. Örneğin sizde 3.7'de olmazda 3.3'de olur.

Ve bu da işe yaramazsa diğer arkadaşlara katılarak sistemi elden çıkarmayı düşünebilirsin :like: @MrSonSuz

Sanırım değişim yapacağım Intel'e geçmek en iyisi olacak gibi.

@YuGi MoTo az önce denedim CPU Ratio dediğiniz çözümü, işlemci hızı düştü göründü ama kaydedip reset atınca bilgisayar açılmadı işletim sisteminde hatalar oldu mavi ekran vermeye başladı. İlginç olan kısmı da bütün değişiklikleri geri aldım hata düzelmedi. Format atıp tekrar geldim şuan :) Aksilik bitmiyor.

Ana kart ve işlemciyi Intel yaptığımda diğer bileşenler sıkıntı çıkarmaz değil mi? Ekran kartı vs.

Birde "Şuan durumum olsa X anakart ile X işlemciyi alırdım." diyebileceğiniz bi ikili varsa öğreneyim alayım, sorun istemiyorum artık çok sıkıldım :)

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı