Merhaba,
Takılma sorunu yaşadığın oyunları oynarken, MSI Afterburner vb. gibi programlar ile CPU, MEM, GPU vs. sıcaklık ve kullanım değerlerini izlemeni tavsiye ederim. Zaten belli bir donanımdan ise gözüne çarpacaktır. Disk durumun nedir bilemiyorum. Sağlıklı bir disk değil ise kayıt veya yükleme sırasında takılmalar olabilir.
MSİ Afterburner ile yaptığım kontrollerde, RAM harici gözüme takılan bir değer olmamıştı. Bugün itibari ile 4GB RAM siparişi daha verdim. Elime ulaştı ancak, sonuçlar aynı. Onun dışında sıcaklık normal, dar boğaz yok, CPU kullanımı normal. Sıkıntı nererede çözemedim.
Eğer bir dar boğaz yaşamıyorsanız ve oyun sürecinde kullanımlar dikkat çekecek şekilde anlık değişimler göstermiyorsa akla gelen ilk olasılık olduğundan öyle bir öneride bulundum. Babama aldığım bilgisayar da sebepsiz kasılmalar gösteriyordu, harddiski değiştirdik ve sorun çözüldü.
HDD kullanım oranınıza bakabilir misiniz? Bunu kolayca ctrl+alt+del komutundan sonra performans sekmesinde görebilirsiniz. Boşta kullanım %5'in altında olmalı. Uygulamada ise büyüklüğe bağlı olarak anlık %50'lere çıkabilir. Ama 99 ları görmek biraz sıkıntıya işaret eder.
Aksi halde şunları da düşünebilirsiniz:
- Isınma problemleri,
- Sürücü problemleri ilk akla gelenler oluyor.
Isınma problemi için dönemsel rutin bakım, sürücü problemleri için ise biostan başlayarak full bir update öneririm. Windows sorunlu sürücüler kurabiliyor, kritik sürücüleri elle kurmakta fayda var.
Ama oyunda mesela işlemci %60 larda seyrederken aniden 99'a fırlıyorsa bunun da belli sebepleri olabilir ve kilitlenmelere neden olabilir:
- Lisanslı olmayan oyunlarda arka planda çalışan uygulamalar aklıma geliyor ilk etapta.
HDD Boşta Söylediğiniz gibi, %2 ila %5 arası seyrediyor. Yükte Afterburner ile kontrol ettiğimde %99'a ulaştığını hiç görmedim. Sıcaklıklar konusunda, bilgisayarı sürekli temiz tutmaya çalışıyorum, termal macun vb. eksik tutmuyorum. İşlemci yükte 65 dereceyi geçmiyor şuanda. Ekran kartı da o aralarda seyrediyor.