FX8350 + M5A97 EVO R2.0 + R7 265 Sistemde Mavi Ekran Hatası

Alpernylc

Hectopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Grafik Tasarımcı
Öncelikle merhabalar.
1 hafta önce yeni bir sistem topladım. OEM'leri kendim aldım. PC'yi uzman birisine toplattım ve ilk 8 saatlik süreçte sorunlar ile karşılaştım, yardımlarınızı bekliyorum. Sorunları sizinle paylaşmadan önce sistemi paylaşayım...
  • Asus M5A97 Evo R2.0
  • Amd FX 8350
  • Asus R7 265
  • 16 GB Hi-Level 1600MHz RAM
  • 120 GB Samsung 840 Evo SSD
  • 1 TB Seagate Barracuda HDD
  • Thermaltake Commander 700W
  • Windows 8.1 64 Bit
Oyun oynarken, işlem görürken, internet sekmelerin de gezerken veya video izlerken hatta normal kullanımda mavi ekran hatalarından kurtulamıyorum. Fakat oyun oynarken daha sıkıntılı bir hal alıyor... Sürücüler güncel ve bütün donanım yerli yerinde. Böyle bir sistemde takılmalar oluyor, ısınma sorunum olduğunu düşünmüyorum. Boşta 28 ile 34 derece arasında çalışıyor en fazla 44 dereceye çıktım kasada fanlar mevcut. Hava akımı idare eder düzeyde. Fakat sorunun Ramlerden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Özellikle uyumluluk konusunda tedirginim, sizce sorun nerede ne olabilir? Hard disk veya başka bir donanımdan kaynaklı olabilir mi? Ayrıca yazılımsal olarak 2 defa format attım onarımda gerçekleştirdim. Tuhaf olan ramleri memtest86 ile 2, 3 saat test ettim herhangi bir hata ile karşılaşmadım. Bunun yanında herhangi tıkladığım dosyalardan geri atma, açılıp kapanma, bazı klasörlere girmeme farede hafif takılmalar gibi sistem aksaklıkları yaşıyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum.

Mavi ekran hatalarından bazıları:
  • system service exceptıon
  • pfn_lıst_corrupt
  • Bad_pool_header
  • memory_management
ve daha bir çoğu her seferinde aynısı olmuyor...
Öncelikle Technopat yetkililerinden, düşünce ve bilgi sahibi üyelerimizden acil çözüm önerisi bekliyorum.

Herkese iyi günler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba,

Konu çok eski ama yıllar geçmesine rağmen Technopat bizlere sunduğu arşiv sayesinde yine herkese ulaşıp, bizi bilgilendirmeye devam ediyor. Bunun için teşekkürler...

Ben de ASUS M5A97 EVO r2.0 model anakartı 2021 sonlarına doğru aldım ve hala kullanmaktayım.

Konfigürasyon:

- ASUS M5A97 EVO r2.0
- AMD FX-6100
- 4 X 4 GB DDR3-1333 MHz (KVR1333D3n9)
- Twinmos 512 GB SATA SSD (ECC özellikli)
- MSI AMD Radeon R7 240 ekran kartı.

Konuyu açan alper kardeşimizin yazdığı mavi ekran hatalarını ben kendimce aşağıda anlattığım şekilde çözdüm ve şu anda hatasız ve güncel Windows 10 ile bilgisayarımı kullanıyorum.

- RAM'lerin bozuk dediler arkadaşlardan 2x4GB DDR3-1333MHz RAM aldım aylarca kullandım denedim hiçbir şey değişmedi.
- İşlemcin bozuk/uyumsuz dediler gidip para verip FX-6100 aldık, aynı gün yine aynı mavi ekran hatalarından birini aldım.
- Hard diskin bozuk dediler gidip 120GB'lık SATA SSD aldık, aynı gün yine aynı mavi ekran hatalarından birini aldım. Onu beğenmedik 256 GB SSD aldık, sonra onu beğenmedik başkasını aldık, şu anda 512 GB'lık ECC özellikli SSD kullanıyorum.
- Güç kaynağın bozuk/yetersiz dediler 80+ sertifikalı ASUS güç kaynağı aldık, aynı gün yine aynı mavi ekran hatalarından birini aldım.
- Hatta bu arada gidip eski miditower olan kasamı da değiştirip, tam boy 4 fanlı sıfır bir kasa ve komple tesisatını/kablolarını bile yeniledim.

Sonuç ne? Diyenlere;
Neredeyse aynı donanımı kullandığım halde geçmeyen mavi ekran hatalarını neredeyse %99 oranında düşürmenin yolunu Windows 10 işletim sistemine tam uyumlu olmayan UEFI BIOS kullanan bu anakartın hızlı başlat özelliğini kapatarak buldum.
Google da "Windows 10'da hızlı başlatı kapatma" şeklinde aratırsanız YouTube üzerinde binlerce video bulursunuz.

Ayrıca bu anakartta mavi ekran hatası almamak için; Windows'un otomatik uyku modu özelliğini de kullanmamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bunu kapattığımda hataların azaldığına inanıyorum.

Bir de Windows güç ayarlarından hard disk, Wireless, USB, PCI Express gibi aygıtların güç kesme/uykuya alma ayarlarını kapatıp, devre dışı yapınca neredeyse tamamen mavi ekran hatasından kurtuldum diyebilirim.

Herkese mavi ekransız günler dilerim... :D

Technopat Haberler

Geri
Yukarı