G3258 çok mu abartıldı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Öncelikle merhaba,

G3258 konusunda bazı noktalara açıklık getirmek ve bir cevap hakkı doğduğundan dolayı bu hakkımı kullanmak istyorum. Konudaki mesajlara göre cevap verme gereği duyduğum noktalara cevap verecek ilerleyeceğim.

İlk konu G3258'in i5 performansına yaklaşması. G3258, overclock edildiğinde, bazı oyunlarda i5 işlemciye sahip bir sistemle aynı FPS değerini sunmakta. Daha önce de defalarca belirttiğim gibi burada kaynak dünyanın en prestijli teknoloji yayınlarından biri, Tom's Hardware. THG'nin konuyla ilgili testlerine buradan ulaşabilirsiniz: www.tomshardware.com: Overclocking Intel's 20th Anniversary Pentium - Tom's Hardware

Burada yapılan testte overclock edilmiş G3258 işlemcinin BF4'te stok i5 4690K performansına ulaştığını, Tomb Raider'da ise geride bıraktığını (sonuçları sağa kaydırın) görebilirsiniz.

Yüksek bütçede G3258 önerilmesi yanlış. Zira bazı oyunlar artık çift çekirdek desteği sunmuyor, dört çekirdek istiyor. Technopat Sosyal'de yanlış tavsiye yapanlara "Yanlış Bilgilendirme" cezası veriyoruz. Bu tür yanlış tavsiye yapılan konuları şikayet edebilirsiniz. Biz o sistemi, başlığında da belrttiğimiz üzere, uygun fiyatlı sistem toplamak isteyenler için bir araya getirdik. Bütçesi çok olan tabii ki i3 ya da i5 almalı.

Şöyle bir intiba var: sanki biz videoda i5 almayın dedik. Bu güne kadar birden çok sistem topladık. i7 de kullandık, i5 de kullandık. Hatta G3258 kullandığımız sistemde ilk defa i7-i5 altına indik. Daha önce i3 bile kullanmadık. Videoda i5 almak mantıksız demiyoruz. G3258'i, bütçesi olmayan overclock etsin, bazı oyunlarda i5 olan sistemde alacağı FPS değerine ulaşır diyoruz ki yukarıda verdiğim kaynakta da net bir biçimde ulaşılabileceği gözükmekte. Zaten bunu kendimiz de videonun ikinici bölümünde kanıtladık.

i5 alanlar boşuna mı para verdi ? Tabii ki hayır. Videoda da böyle bir şey demiyoruz zaten. Ama videonun ana konusunu anlamamakta ısrar eden bazı arkadaşlar nedense lafı buraya getiriyor. Madem i5 almak enayilik, en büyük enayiliği i7 sistem toplayan bizler yaptık o zaman. Yani bu mantıksızlığı anlamakta güçlük çekiyoruz. Daha önce de hep bu oldu. 240 GB SSD kullandık, neden 240 GB kullandınız. Kardeşim senin kafana silah dayamıyoruz. Git 120 GB al ya da hiç alma. Bunu kavaramıyorsan videoyu izleme, kapat. Bu kadar basit.

G3258 işlemiciy i5 4690K seviyesine -anlamamakta ısrar edenler için tekrar edeyim: oyun performansında- çıkarmak için H81 anakart yeterli değil demiş bir arkadaşımız. Biz testte bunu başardık. THG de H81M-P33 ile i5 4690K'yı iki testte geride bırakmış. Tabii ki daha iyi sonuçlar elde etmek için Z97 anakart alabilirsiniz. Tabii ki H81 giriş seviyesi bir anakart ve OC için tasarlanmamış. Ama bu demek değil ki videoda belirttiğimiz gibi bazı oyunlarda stok i5 4690K performansına ulaştığınız bilgisi yanlış. H81 ile de bu mümkün. Bunu biz de gösterdik, buyrun THG de göstermiş. Sadece THG değil, diğer yabancı kaynaklarda da bulabilirsiniz. Öte yandan i5 4690K ve Z97 satın alan bir kullanıcı da overclock ile G3258'e devasa bir fark atacaktır. Lakin bütçe arttıkça bunu yapan kişi benzer şeyi X99 ve 5960X ile de yapabilir.

Şunu da eklemeden geçemeyeceğim. Topladığımız sistemin en güzel yanlarından birisi, ileride kullanıcıların kolay bir biçimde LGA 1150 işlemcilere yükseltme yapabilecek olması. G3258 dört çekirdek gerektiren oyunlarda sorun mu çıkarmaya başladı -ki bu tamamen oyun geliştiriclerinin kasten yaptığı bir şey zira Far Cry 4, diğer çekirdekler kapatılıp sadece 2 çekirdek devrede olduğunda da sorunsuz çalışmakta!- o zaman i3, i5 veya i5 dahi takabilirsin.

Arkadaşlar kısacası bu saçma işlemciyi size aldırdılar ve sorunlarınızla sizleri baş başa bıraktılar. Gta V için 5 bin TL'ye sistem topladılarda ne oldu, sistem gereksinimleri açıklandı bir çoğumuzun bilgisayari rahatlıkla kaldırır. Ultra oynamak için 5 bin TL'ye gerek var mı ? Tabiki de gerek yok. Tahminen 8 yıllık konsol PS3, bile tatminkar grafiklerde rahatlıkla kaldırdığı Gta V'i nasıl olurda ultra da oynamak için 5 bin TL'lik sisteme gerek duyulur. Bu işlemci şişirilmiş bir işlemci. Technopat incelemesini yaparken övdü diye herkes aldı. Sosyalde bu işlemci ile sorun yaşayan o kadar çok insan var ki. Tamam 200 TL'ye göre fena olmayabilir ancak bu kadar övülecek, abartılacak bir performansa da sahip degil. Dikkatimi çekti nedense Technopat'ta sürekli olarak Recep Baltaş ve Ali Güngör savunuluyor toz kondurulmuyor bu ikiliye. Herkes hazır cevap. Bu adamların önerdiği herşeyi alıyorsunuz sorun çıkıncada bu ikiliye laf atmamak için kıvranıyorsunuz. Herkes yalakalık peşinde, zorlamayın bu kadar sizleri Editör olarak almazlar merak etmeyin. Bu dediklerimi üstünüze alınmayın arkadaşlar bu lafım bunu yapanlaradır.

Öncelikle Technopat ürün satışı yapmaz. İkinci ve en önemli konu, o sistemi biz Avukat olan bir arkadaşımıza topladık. Yani arkadaşımıza topladığımız sistemi okurlarımızla paylaştık. Bilgisayara merak salmam ülkemizin sözümona yerli üreticileriniden aldığım bir bilgisayarı tamire götürdüğümde içinden çalınan bellekle oldu. O gün bugündür o markayı övmem ve Technopat'ta da bugüne kadar o markaya yer vermedik.

G3258 saçma sapan bir işlemci evet. Saçma sapan derece OC edilebiliyor ve stok i5 4690K performansını geride bırakıyor. Oyun testlerini de yaptık ve gayet güzel oyunları oynadık. Ben G3258 ile EA gibi, Ubisoft gibi sadece insanları upgrade etmeye zorlamak amaçlı, kasti çift çekirdek kısıtlaması getiren firmalar dışında firmaların yaptığı oyunlar ile sorun yaşayan kimse görmedim. Hatta avukat arkadaşımıza tekrar sordum, sistemden gayet memnun.

G3258 piyasadaki en ucuz işlemcilerden biri. Nasıl ki en ucuz ekran kartı ile bazı oyunları açamazsın, en ucuz işlemci ile de bazı oyunları açamamak kadar doğal bir durum yok. Yoksa herkes G3258 alır, kimse i5 ve i7'ye para vermezdi. Hatta yukarıda da dediğim gibi biz de i7'li sistem toplamazdık.

Az önce G3258'e saçma dedin, şimdi de GTA 5 için topladığımız üst seviye sisteme laf ediyorsun. Bana öyle geliyor ki senin amacın üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. GTA 5 Sistem toplama videosunda işlemcinin zaten gereğinden fazla olduğunu, bunun Ertuğrul'un isteği olduğunu belirttik. Ama dediğim gibi senin amacın başka.

Evet, şimdi de GTA 5'in daha PC grafiklerini görmeden PS3 grafiklerini karşılaştırarak konudan ne kadar bihaber olduğunu ortaya koydun. Sanırım GTA 5'in PC sürümü ile konsol sürümü arasındaki farklı anlatan haberlerimize biraz bakman gerek. Ve yine başa dönüyoruz. Tek amacın bağcıyı dövmek olduğundan bu haberleri okumadın bile.

Sosyal'de G3258 ile sorun yaşayan o kadar çok kişiyi ben neden görmüyorum ? Kasım ayında üye olmuşsun, 21 mesajın var ve nasılsa Sosyal'de olup bitene muvaffak olmuşsun. Bak sen şu işe yahu.

Senin gerçek yüzünü sanırım en iyi bu mesajın ortaya koyuyor. Buradaki amacın belli, senin gibilere burada yer yok. Seviyesiz bir insansın.

Eyük Karagözoğlu.jpg

Özetle: Farklı bütçeler için farklı sistemler topladık. G3258 bütçesi en düşük olan kullanıcılar içindir. Videolarımızı izledikten sonra bunu kavrayamıyorsanız lütfen kanal aboneliğinden çıkın ve algısal zekanızı geliştirmek için kitap okumaya başlayın, rica ediyorum. Kafanız biraz çalışıyorsa ayağınızı yerden kesecek Dacia Logan ile size konfor sunacak bir Passat arasındaki farkı anlarsınız. Anlamıyorsanız bizim sizin için yapabileceğimiz hiçbir şey yok.

Saygılarımla

Son düzenleme:
@Recep Baltaş O saygısızlığı yapan (özellikle görseldeki yorum) üyeye gerekenden de yumuşak cevap vermişsin bana göre, ben yerinde olsam o yoruma karşı söverdim. Benim gibilerin ise demek istediği asıl nokta şu; bu işlemciyi düşük bütçeler için tavsiye ederken, bu işlemcinin uzun ömürlü olmayacağını ve mümkünse 4 çekirdekli bir işlemci ile yükseltme yapılması gerektiğini söylemedin. 4 çekirdek kullanımını zorunlu kılan oyunlar ve programlar çok kısa bir süre sonra yaygınlaşacak ve bu işlemci çöp olacak. Senin ise forumun yaş ortalamasını hesaba katıp bu konuya daha açıklık getirmen gerekirdi. G3258 ile GTX 970/980'li sistem toplayanlar ve i7 4790K gibi işlemcilerle kıyaslayanların sayısı o kadar arttı ki bizler açıklama yaparken hepsine yetişmekte yetersiz kaldık.

Son düzenleme:
@Recep Baltaş O saygısızlığı yapan üyeye gerekenden de yumuşak cevap vermişsin bana göre, ben yerinde olsam o yoruma karşı söverdim. Benim gibilerin ise demek istediği asıl nokta şu; bu işlemciyi düşük bütçeler için tavsiye ederken, bu işlemcinin uzun ömürlü olmayacağını ve mümkünse 4 çekirdekli bir işlemci ile yükseltme yapılması gerektiğini söylemedin. 4 çekirdek kullanımını zorunlu kılan oyunlar ve programlar çok kısa bir süre sonra yaygınlaşacak ve bu işlemci çöp olacak. Senin ise forumun yaş ortalamasını hesaba katıp bu konuya daha açıklık getirmen gerekirdi. G3258 ile GTX 970/980'li sistem toplayanlar ve i7 4790K gibi işlemcilerle kıyaslayanların sayısı o kadar arttı ki bizler açıklama yaparken hepsine yetişmekte yetersiz kaldık.
Aslında burada tenkit etmeniz gerekenler '4 çekirdek kullanımını zorunlu kılan' oyun yapımcılarıdır.

@Recep Baltaş O saygısızlığı yapan (görseldeki yorum) üyeye gerekenden de yumuşak cevap vermişsin bana göre, ben yerinde olsam o yoruma karşı söverdim. Benim gibilerin ise demek istediği asıl nokta şu; bu işlemciyi düşük bütçeler için tavsiye ederken, bu işlemcinin uzun ömürlü olmayacağını ve mümkünse 4 çekirdekli bir işlemci ile yükseltme yapılması gerektiğini söylemedin. 4 çekirdek kullanımını zorunlu kılan oyunlar ve programlar çok kısa bir süre sonra yaygınlaşacak ve bu işlemci çöp olacak. Senin ise forumun yaş ortalamasını hesaba katıp bu konuya daha açıklık getirmen gerekirdi. G3258 ile GTX 970/980'li sistem toplayanlar ve i7 4790K gibi işlemcilerle kıyaslayanların sayısı o kadar arttı ki bizler açıklama yaparken hepsine yetişmekte yetersiz kaldık.

Evet, bu konuda sana katılıyorum. Videoda bu konuya değinememiz gerekirdi. Öte yandan videonun altında söylediğim GTX 970 taksanız bile G3258 darboğaz yaratmaz sözü de benzer arkadaşlar tarafından kavranamamış. GTX 970 veya GTX 980 alan bir kişi zaten G3258 almasın. Buradaki ana konu oyunlarda işlemci darboğazının abartıldığı kadar önemli olmaması.

Aslında burada tenkit etmeniz gerekenler '4 çekirdek kullanımını zorunlu kılan' oyun yapımcılarıdır.

Kesinlikle katılıyorum. G3258 işlemcinin çekirdeği Haswell Refresh. Fakat Ubisoft gibi, EA gibi yapımcılar, kullanıcıları Upgrade'e zorlamak için çift çekirdek desteğini kaldırıyor. Fakat bunu yaparken G3258 bu oyunları rahatlıkla kadlırabildiği halde G3258 de bu kısıtlamadan nasibini alıyor. Öte yandan yazıda da dediğim gibi nasıl ki ucuz ekran kartı ile her oyun açılmıyor, ucuz işlemci ile de bazı oyunlar açılmayabilir. 3000 TL sistem toplayanlar 1500 TL sistem toplayanın bir farkı olmalı.

Zaten bu işlemci desteğinin ne kadar fason olduğunu Injector ile sorunsuz çalışan Far Cry 4 bile tek başına cevaplıyor.

Bence haddinden fazla abartıldı. İ5 seviyesine gelemez bence. O zaman i5 alan insanlar boşunamı para verdi. G3258 yerine FX8320 yeterli.
O.C yapıldıktan sonra i3 işlemcileri geçebilir.
O.C yapılamayan i5 leri de geçebilir.

Ama O.C yapılabilen i5 leri geçeceğini sanmıyorum.

Kendi görüşüm hernangi bir resmiyeti yoktur.

@SinsiHamsi Şu an için oyuncuları düşünmeden 4 çekirdek kullanımına bu kadar çabuk geçmeye başlamaları bence de saçma fakat oyun teknolojileri hakkında bir yetkinliğim olmadığı için tüm suçu oyun yapımcılarına da atamıyorum.

@Recep Baltaş G3258 (4.2 ve 4.5 GHz hızlarında 2 işlemci), i5 4460, i5 4690K (stok), i7 3770 ve i7 4790 işlemcilerine GTX 780 ekran kartı ile yaptığım testlerde benim aldığım sonuçlar TomsHardware ile benzerlik göstermiyor. Şu ana kadar 15'e yakın G3258 sistem topladım ve kesinlikle tercihim en azından i5 4460 olur. Ayrıca GeForce Titan ile bu sonuçları almaları da benzer bir testi yapmış olup farklı sonuçlar aldığım için beni şaşırttı.

Elinizde var mıdır bilmiyorum fakat GTX 970/980, R9 290X gibi kartlar ile G3258'e karşı 4690K işlemciyle testler yaparsanız çok iyi olur. Ben hiç TomsHardware gibi yerlerdeki testleri incelememiştim, kendi yaptığım testlerde bir sorun var ise G3258'in, stok 4690K'yı yakalamadığını söylediğim bir çok yorumda hata yaptığımı seve seve kabul ederim.

Benim gözlemlediğim durum ise G3258'in, R9 285 üzeri kartlar ile önemli bir darboğaz sıkıntısı yarattığı. 4.5 GHz'i geçme durumunda da en fazla R9 285 ve GTX 770'i kaldırabileceğini düşünüyorum o yüzden.

Not: İşlemciler üzerinde sadece G3258'in frekans hızını artırmak dışında hiç bir oynama yapmadım.

Son düzenleme:
G3258 i5 seviyesine gelir tabi i5 in iki çekirdegini kapatmak gerek. Overlock olmayan i5 4440 ile g3258 kıyaslayıp i5 seviyesine geldi denmesi tamamen işgüzarlıktır. i5 inde overlock olan modelleri mevcut. Buyrun o halde kapıştıralım. Aynı fiyatta a6 da satılıyor. O bütçe ile en iyi işlemci g3258 değil yani. Tamam cpu kısmında G3258 güzel fakat ya bütçe kısıtlı ise ? Ya asıl gerekli olan şey ekran kartı ise ? İşte o zaman G3258 rakipsiz değildir. İntel 20.yılına özel üretti o işlemciyi güzel overlock oluyor evet. Ama nereye kadar ? İsterse 10ghz hızında çalışsın çift çekirdeki bir işlemci. Bu sene g3258 alıp her oyunu oynattı valla diyenler seneye yeni nesil oyunlar için işlemci güncellemek zorunda kalacak. Bu sene çift çekirdek yaması felan bir şekilde halettiler. Seneye o şanslarıda olacak mı belli değil. Ha adam 2 tane oyun oynuyodur işlemciden kısıp ekran kartına yatırır mantıklı olur veya ileride i serisine güncelleyecektir mantıklı olur. Veya ekran kartssız bir sistem kuracaktır mantıklı olur. Ama G3258 alıp 4.3 4.4 e cıkarrtıp i5 kadar performans veriyor demek iş bilmemeye girer. İ5 e para verenleride enayi yerine koymak demektir. Yerine göre bütçeye göre güzel işlemci. 1550 ye geçmek isteyenler için iyi bir davet.

G3258 online olmayan oyunları sıkıntısız oynatıyor siz bu işlemciyle bire online oyuna girsin mesela battfield 4 ü online oynayın bakalım ne olacak ? Nasıl droplar yaşıyorsunuz hep beraber görelim. 200 liralık işlemcinin yanına 1.000 tl lik ekran kartı alınmaz. Ne olursa olsun darbogaz yaşarsın. Technopatın topladıgı sistemde G3258 li sistemde ssd yerine ssd yi cıkartıp i5 koyulsa daha fazla performans elde edinirdi.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı