G3258 çok mu abartıldı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Far Cry 4 ilk çıktığında sadece 4 çekirdekli işlemciler ile çalışıyordu. Oyunu kıran gruplar ise modlama yapıp oyunun çekirdek kapatma sistemini devre dışı bırakarak piyasaya saldılar. Ubisoft'da, Far Cry 4 şu anda orijinal olarak 2 çekirdekli sistem ile oynanıyorsa (yakın zamandaki haberleri takip etmedim) tepkiler yüzünden çıkardıkları patch ile bunu kapattılar. Yani her 2 durumda da oyun, ilk çıktığı haline göre üzerinde değişiklikler yapıldığı için 2 çekirdekli işlemcilerde çalışmış oluyor.

İşin diğer kısmı da, oyun firmalarının grafikler üzerine tamamen kendi tercihleri ile yoğunlaşmaları değil. Buradaki asıl nokta, Ubisoft gibi firmaların çıkardıkları tek oyun ile milyonlarca bilgisayar kullanıcısının sistemlerini değiştirmelerini sağlamaları. Bu da Intel, AMD ve Nvidia gibi firmaların ellerini ovuşturmalarına neden oluyor, çünkü çıkan öncü 1-2 oyundan sonra milyar dolarlık getirileri olacağını biliyorlar. Çıkan ilk yüksek gereksinimli oyunlar her zaman tepkiyle karşılanır, fakat sadece birkaç ay sonra bu tepkiler azalır. Mesela Witcher 3'ün sistem gereksinimlerine bakarsan, en azından Unity kadar tepki çekmesi gerektiğini görürsün, fakat önemli bir kitle sistemlerini yeniledikleri için ve oyuncuların bu gereksinimlere alışması yüzünden tepkiler azaldı. Hadi Witcher 3 neyse, açık dünya oyunu olduğu için sistem gereksinimlerinin diğer oyunlara göre fazla olması bir nebze kabul edilebilir. Bir dövüş oyununun istediği gereksinimler bile artık uçmuş durumda.

İşin özeti, bundan 2 yıl sonra hiç bir şekilde 2 çekirdekli işlemciler ile çalışmayacak oyunlar gerçekten de var olacak ve insanlar bu sürede bunu benimseyecek. Bu sürede de oyunlar ile ilgilenen kitlenin sistemleri çoğunlukla yükseltilmiş olacağı için olan G3258 kullanıcılarına olacak. Bu tamamen benim gözlemlerime dayanarak yaptığım bir tespittir fakat içtenlikle söylüyorum ki bunların olacağı konusunda hiç bir şüphem yok, çünkü son 12 yıldır firmalar bu işleri böyle yürütüyorlar.

Son düzenleme:
FarCry4'ten hiç 2 çekirdekli işlemciler için oyun açılacağına dair bir Patch çıkmamış. Bir tane Black Screen hatası varmış, o da USB'leri devre dışı bırakarak ve güncel sürücüler yüklenerek hataları düzeltmişler Patch 1.4.0 sürümünde. Kusura bakma ama sen varsayımlar üzerinden gidiyorsun fakat sana şu yönden katılabilirim çift çekirdek konusunda; PentiumD, Core2Duo gibi çift çekirdekli işlemciler için dediğin mümkün (zaten bu işlemcier bu tür oyunları açamaz bile) fakat bu yazdıkların bana göre G3258 için geçersiz.

steamcommunity.com: Steam Community :: Far Cry 4

Varsayım, öngörü, daha önce yaşamış olduğum tecrübeler... Hangisini dersiniz diyin haksız olduğunuzu söylemem, fakat eski bir bilgisayar oyuncusu olarak bu sistemin 2003 yılından beri bu şekilde işlediğine defalarca şahit oldum. Nasıl ki şu anda benim 2 yıl sonra bu işlemcinin çöp olacağına dair kesin bir kanıtım yoksa, aynı şekilde sizin de bunun tersini iddia edecek kanıtlarınız yok, çünkü uzun yıllardır işleyen bir sistemin aynı şekilde devam etmeyeceğini iddia etmek pek gerçekçi olmaz. Far Cry 4 konusunda ise dediğim gibi özellikle son haberleri takip etmediğim için konu hakkında yarım kalan bir bilgim olabilir, fakat oyunun ilk çıktığında orijinal sahiplerinin 2 çekirdekli işlemciler ile oynayamayıp, korsan indirenlerin oynayabildiğini hatırlıyorum.

Son düzenleme:
Bende Comodore 64'ü saymazsam ilk bilgisayarımı 1999'da aldım yani 16 yılllık bir bilgisayar kullanıcısı olarak senin yazdıklarına göre böyle bir şeye şahit olmadım. Sadece bir şeye şahit oldum yalan olmasın, o da arkadaşımın ekran kartı OpenGL versiyonu yetersiz kaldığı için ekran kartını değiştirdiğini gördüm bir oyun için fakat işlemci için bilgisayar değiştirdiğini hiç görmedim. Hatta kendim bile şu son çıkan Tomb Raider oyununu 10 yıllık PentiumD 820 ve Nvidia GT440'la bitirmiştim.

Ben Commodore 64 zamanlarını görmedim, 1997 yılında idareten bir bilgisayar edindim ve senin gibi oyunlarla 1999 yılında yeni bilgisayar aldığımda ilgilenmeye başladım. Firmaların ve oyun yapımcılarının ortak çalışıp gereksinimleri özellikle yükselttiğine ilk şahit olduğum oyun Halo: Combat Evolved'ın PC versiyonu oldu. Grafikleri çok iyi olmamasına rağmen GeForce 4 ve FX 5200 gibi kartlar ile doğru düzgün çalışmıyordu. O dönemlerde firmalar GeForce 2 ve 4 kullananları yükseltme yapmaya zorladılar ve GeForce FX 5200'ü yeni kart diye alanlar da Fx 5600 gibi daha pahalı kartlara yönlendirildiler. Ti 4200 kullananlar ise, GeForce 4 MX kullanıcılarına göre 1 yıl kadar dayanabildiler. Bununla birlikte Doom 3, Half Life 2 gibi oyunlar da bu akımı devam ettirdiler. 2003 yazından 2004 sonuna kadar FX 5200 - 5600 - Radeon 9600 Pro - FX 5900 - Radeon 9800 Pro gibi kartlar arasında sürekli yükseltme yapmam gerekti. Yaşadığım ilk acı verici örnekler bunlar; bundan sonra da böyle şeyleri çok yaşadım. 2009 yılından 2014 yılına kadar oyunlarla ilgilenemedim, geçen yıl son düzenli işimden ayrıldıktan sonra tekrar oyun oynamaya başladığımda ise değişen bir şeyin olmadığını gördüm. Donanım firmaları sürekli yeni ürün satıp daha da fazla para kazanmak için dediğim gibi oyun firmaları ile birlikte çalışmaya devam ediyorlar, hatta daha da ileri gidip oyun firmalarının o oyunla ilgili bir zararı varsa karşıladıklarını bile düşünüyorum. (Son dediğimden o kadar da emin değilim, sadece tahmin.)

Son düzenleme:
Son yazdığım mesajında farkettiysen hep ekran kartlarından bahsetmişsin fakat işlemciler hakkında bir şey yok. Ekran kartları konusunda seninle hem fikirim çünkü daha iyi grafiklerde oyun oynamak için ekran kartlarını yüksek tutulmasını istiyorlar ama "2 sene sonra yeni çıkan çift çekirdekli işlemcilerde oyun oynanmaz" konusunda sana katılmıyorum.

Evet ben de işlemciler ile ilgili örnek vermeyi unuttuğumu, yazdıktan sonra farkettim. Fakat bu konuda konuşmak hoşuma gittiği için değiştirmedim ve senin bu konuya değinmeni istedim. Malum, forumda 15 yıldan uzun süredir bilgisayarlar ile ilgilenen fazla kişi yok. İşlemciler kısmında ise bu geçiş Pentium 4 ve Pentium D'den, Core 2 Duo'ya geçişte yaşandı. Tabii bu değişim bir anda olmadı, 2008 yılında ise Pentium 4 kullanan kullanıcılar işlemci güncellemesi yaptı, Pentium D serisini kullananlar ise 2009 yılına kadar kullanmaya devam edebildiler. Tabi bu dediklerim "oyuncular" için geçerli, normal kullanıcıların zaten bu kadar sık değişiklik yapmasına gerek yok.

Kabul ettiğim bir şey var, işlemcilerin gereksinimleri dediğin gibi ekran kartları kadar çabuk değişmiyor, zaten ben de G3258'in şu anda işe yaramaz bir işlemci olduğunu da söylemiyorum. Sadece, tıpkı 2006'ın 3. çeyreğinden başlayıp, 2008'in sonuna kadar yaşadığımız sürecin, şu anda 2 çekirdekli işlemciler için işlemeye başladığını söylüyorum.

Son düzenleme:
1500 TL civarı sistemler için güzel bir işlemci abartılmaya değer fakat üzeri fiyatlar için kullanılmamalı bence.

FIFA 2015 i çift çekirdekli bir işlemcide açın buraya ss koyun bende foruma birdaha girmeyecegim. Ezbere muhabbet yapıp insanları yanlış yönlendirdiginiz yetmedi mi ? 40 TL lik t2 miniyi sırf satın alıp video çektiler diye insanlar 60 70 lira bu dandik sogutucuya para verir oldular. Bu da yetmezmiş gibi G3258 alıp i5 kadar performans veriyor dediler. Bugün test edilen oyunların hepsi camping yani online olmayan oyunlar. Şu devasa G3258 ile bir online oyuna girinde görelim işlemciin marifetlerini ? Adamlar G3258 in yanına 1.000 TL lik ekran kartı alıp iyi fps alacaklarını zannediyorlar. Oyunlarda işlemci kullanımı %100 ün altına düşmüyor bile ve hala oynatıyor diyorsunuz. G3258 çogu oyunda iyi ekran kartlarısını besleyemez. FPS'den feda etmek gerekir. Fiyatına göre iyi midir evet iyi sayılabilir fakat yeter bu işlemcini yerlere göklere sıgdıramadıgınız sanki her G3258 4.8 e overlock olabiliyor gibi. Bir çok kullanıcı 4.3 den 4.4 den sonrasını göremedi. Bir iki kişinin şansına geldi 4.5 in üzerine çekti.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videoda G3258 in üst seviye ekran kartları ile ne kadar darbogaz yaşadıgını rahatlıkla görebilirsiniz. Oyun performansında i7- i5 ile farkı yoktur i5 in herhangi bir modelini dikkate alabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı