Evet, barad-dûr gerçekten çok büyük bir proje)))) 10 Cm'lik bu parçalar bile oldukça hacimli ve detaylı, bu yüzden beklediğinden daha uzun süre basılıyorlar. Muhtemelen kuleyi taşıyacak kadar sağlam olsun diye böyle tasarlanmışlar. Benim deneyimime göre, sitede verilen baskı süreleri genelde biraz yüksek tutuluyor, ama yeni yazıcılarda bu süreleri azaltmak mümkün - yine de çok uzun bir proje oluyor.
facebook'ta bir grupları var, orada insanlar barad-dûr baskı sürecinin nasıl geçtiğini paylaşmıştı. Toplulukta gördüğüm kadarıyla, bu modeli basanların yaklaşık 2–3 ay gerçek baskı süresine ihtiyacı olmuş. Yazıcı 24 saat çalışmıyorsa bu süre daha da uzayabiliyor. Süreci, farklı ayarlarla oynayarak veya birden fazla yazıcın varsa aynı anda birkaç parçayı basarak hızlandırabilirsin. Bu arada destek ekipleri gerçekten çok yardımcı oluyor ve baskıyı güvenli şekilde hızlandırmak için slicer ayarlarını nasıl düzenlemen gerektiğini çok iyi anlatıyorlar.
Hmm

… biraz düşündüm… sorunun aklımdan çıkmadı. Bu yüzden biraz araştırıp o 30–40 saatlik tahminlerle ilgili bilgileri netleştirmek istedim. Sana yardımcı olup biraz daha açıklık getireyim dedim. Barad-dûr modelinde bu kadar uzun baskı sürelerinin nedeni, kulenin büyük yapısal parçaları: Yüksek duvar blokları, geniş platformlar ve orta gövde bölümleri. Parça sadece 10 cm olsa bile iç hacmi büyük, kayalık detay dokusu yoğun ve duvarları kalın oluyor - bütün kule bir araya geldiğinde sağlam durması için böyle tasarlanmış. Bu yüzden bu iri parçalar, küçük dekoratif parçalara kıyasla çok daha uzun sürüyor.
Benim gördüğüm kadarıyla en uzun sürenler, kulenin ana gövde bölümleri ve platform kısımları. Küçük sivri detaylar, süsler ve üst tarafın parçaları ise çok daha hızlı — birkaç saatlik işler. Gambody genelde kalite odaklı ayarlar öneriyor, bu yüzden istersen biraz oynamalar yapıp baskıyı hızlandırmak mümkün. Zamanı azaltmak istiyorsan bu yapılabilir, ama yapısal parçalarda dikkatli olmak lazım. Onların temel profillerinde doluluk oranı genelde büyük parçalar için %15–20 veya daha yüksek olabiliyor. Böyle masif bölümlerde birçok kişi doldurmayı %10–12 civarına düşürüyor. Tabii parçanın yine de sağlam olması önemli. Ayrıca çok detaylı olmayan büyük bölümlerde (iç yapılar, taban gibi) katman yüksekliğini artırabilirsin. Katman yükseldikçe baskı hızlanır ama yüzey detayları biraz azalır. Hızlı bir yazıcın varsa iç duvar ve dolgu hızlarını yükseltip dış duvar hızını (mesela 50 mm/sn) düşük tutabilirsin; böylece dokular daha temiz çıkar. Ama ne olursa olsun model zaten devasa, bu yüzden ayarları optimize etsen bile uzun baskı süreleri kaçınılmaz. Sadece bu uzun sürelerin nereden geldiğini biraz açıklamak istedim; her parçanın 40 saat sürdüğü izlenimi oluşmasın diye. Bu arada, sitelerinde sistemin baskı süresi ve malzeme tüketimini nasıl otomatik hesapladığını anlatan bir makaleye denk gelmiştim. Rakamların nasıl ortaya çıktığını anlamak açısından bayağı faydalıydı. İstersen bir göz at - linki bırakıyorum.
Filament Length and Printing Time Estimates Added on Gambody - Gambody, 3D Printing Blog
Bir şey satın aldın mı? Baskıya başladın mı?