Garajını kur

Volvo'nun yanında fıs.
Sağlamlık olarak diyorum dostum, F1 le Volvo'yu karşılaştıran kim?
F1 aracının şasi dayanım gücü, Volvo'nun kaç katıdır ben hesaplayamadım. Matematiğim yetmiyor aradaki farklı anlatmaya. F1 aracının önündeki kokpiti koruyan o halo var ya, onun üzerine 4 tane Volvo XC90 yükle yine taşır. İncecik halo bu kadar yüke dayanıyorsa, F1 aracının şasisinin nelere dayanabileceğini hayal et.

Sedan;

Nissan GT-R Nismo 2022

2021-nissan-gt-r-nismo-special-edition-106-1618322421.jpg

2021-nissan-gt-r-nismo-special-edition-114-1618322428.jpg

SUV;

Lamborghini Urus 2021

2021-lamborghini-urus-112-1595449223.jpg

2021-lamborghini-urus-113-1595449224.jpg

Neden peki? GTR modeli ile piste çıkmak 🥰
O arabaları piste çıkarmak kolay değil. Sürüş destek sistemleri yok, o kadar güçlü motorlarla kontrolü kaybetmek çok kolay. O yüzden normal yol versiyonu olsun, düz yolda yardırayım yeter. Eski tamamen mekanik arabaların güçlü versiyonlarını üst düzeyde kullanmak çok zor, bırak 600 beygiri 350-400 beygirlik eski bir Corvette sürsen de arka tekerlekleri yanında görüyorsun gaz ayarını kaçırırsan.

McLaren P1 pist isteğimi yerine getirir.

Son düzenleme:
@Yararsız Üye Pist/yarış prosedürlerini bilmiyorum fakat destek sistemleri olunca arabaların ve pilotların gerçek gücü ortaya çıkmıyor gibi geliyor bana. Tabii bu tehlikeli de oluyor aynı şekilde.

Bu arada eski araba deyince fark ettim McLaren P1 ve McLaren F1'i karıştırmışım. 😅 Eski araba konusunda evet haklısınız. Simülasyonlarda denediğim kadarıyla eski arabalarda(Örnek olarak Ferrari F40) yanlış gazda arka tekerlekler yan tarafını geçtim önüne doğru gidiyordu neredeyse.

@Noble Six Pist/yarış prosedürlerini bilmiyorum fakat destek sistemleri olunca arabaların ve pilotların gerçek gücü ortaya çıkmıyor gibi geliyor bana. Tabii bu tehlikeli de oluyor aynı şekilde.
Eski araçlar, şimdiki araçların yere aktarabildiği tork/beygir miktarına sahip değillerdi. McLaren F1 gibi araçlar çok özeldir, hakkıyla kullanabilecek kişi sayısı da 100'ü geçmez. O dönemde çok daha düşük güçlerdeki araçların bile kullanımı bu kadar zor.

Sen şimdiki güçlerdeki arabaları eskisi gibi tamamen mekanik kullanmak istersen neredeyse hiçbir sürücü kullanamaz. 675 beygir 700 Nm tork olan bir süper spor aracın yere aktardığı tork miktarı aslında çok daha fazla dişli aktarım sistemleri nedeniyle. Sen bunu elektronik bir sistemin dışında kullanmaya kalkarsan gaza bastığın anda sonuçları iyi olmaz. F1 sürücülerinin o kadar yüksek bastırma ve tutunma kuvvetine rağmen düz yolda gaza basarken bile spin atabildiğini görebiliyoruz. Bunu tamamen mekanik olarak normal yol arabasındaki halini düşün.

Simülasyonlarda denediğim kadarıyla eski arabalarda (Örnek olarak Ferrari F40) yanlış gazda arka tekerlekler yan tarafını geçtim önüne doğru gidiyordu neredeyse.
O araba 500 beygir gücünde bile değil, tork değeri de 600 Nm altında. Şu anda süper spor modelleri geçtim, Mercedes/Audi/BMW'nin bazı GT modellerinde bile bundan fazlası var.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı