Geç uyumak boy uzamasını engeller mi?

Boy uzamasının %60 ila %80 i genetik uyku sadece tam potansiyelde uzamasını sağlar ama uzamada uyku kadar önemli beslenme var
peki boyum kısa mı olur yoksa eninde sonunda aynı mı olur

peki eninde sonunda aynı boy mu olur yoksa kaç cm oynar

biliyorum bende gittim yanı sorun olmaz ekstra artış olmaz tamam hocam sağolun ama bakın bıde şökyle olay var ora kapansa bile omuzlardan uzayabılır dedı bana endokrınolojı
Hayır. Boy genetiktir kemiklerde bir yapı bulunur bacağın bilek kısmında kıkırdaksı bir yapı vardır o kıkırdaksı yapı kemiğe döner, kemiğe döndüğü zamanda boyu uzaması durur. Ben askeri okul mülakatı için Endokrinoloji bölümüne randevu almıştım kan testleri falan yaptılar bende ki o kıkırdaksı yapı tamamen kemiğe dönüşmüş artık uzamazsın dedi doktor. Yani tamamen o kıkırdaksı yapıya sahip sizde randevu alarak öğrenebilirsiniz röntgen çekiyorlar ve birkaç kan değerinize bakıyor
 
Engellemez, geleceğin boya zaten gelirsin bunu bu tarz şeyler etkilemez maks 1-2 cm fark olur. Çocuklarda boyunun hangi yaşta ne kadar olduğu önemli değildir önemli olan 18 yaşından sonra sonuç boyudur lise 1'de 175 olup 18 yaşında sadece 180'e gelende gördüm 1.60 olup 187 olanda gördüm.
 
aktif olarak
Şöyle ufak bir ayrıntı var sadece. Bahsettiğiniz kıkırdak yapı hala açıkken, yani uzayabiliyorken, boy uzaması büyüme hormonunun etkisiyle gerçekleşir. Yani açık kıkırdak + büyüme hormonu gereklidir uzamak için.

Hepimizin boy konusunda bir genetik bir potansiyeli var. Atıyorum bu potansiyel 180-190 arası olsun. Sizin boy uzama döneminizde ne kadar iyi uyuduğunuz, ne kadar iyi beslendiğiniz, spor yapışınız vs, sizi genetik potansiyelinizin üst kısmına taşır, çünkü büyüme hormonunun salgılanmasını arttırır. Kötü beslenirseniz, uyumazsanız, spor yapmazsanız o yıllardaki potansiyelinizi tam karşılayamamış olursunuz.


Bir miktar daha uzun olabilirdiniz evet, ancak kesin değil, çünkü salgılayabileceğiniz büyüme hormonunun da bir sınırı var. Belki uykudan dolayı daha az salgıladınız ama spor onu dengeledi vs. Bunu bilemeyiz. Oraya odaklanıp üzülmeye gerek yok, zaten kesin bir durum yok. Bundan sonrasına, yapabileceklerinize odaklanın.
basketbolcuyum 6 yıldır oynuyorum ligde uykum bu ara 2 gibi oluyor dengeler gibi düşünüyorum
 
Bence rahat daha uzarsın ve bir basketbolcu için 180+ gayet yeterli, şöyle deyim 3 basketbol hocam oldu, teki 165 teki 175 diğeri de 175 civarlarındaydı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı