Geçmişe gidip ebeveynlerimize engel olmak ?

Sorunun net cevabını verebilecek kapasitede değiliz. Bence şu anlık.

Konuyla ilgilide binlerce alakalı teori mevcut. Biri enerjinin korunumu der diğeri mega evren der.

Stephen Hawking' de kokteyl partisi verir davetiyesini parti başladıktan sonra gönderirmiş;
“Ben sadece gelecekten gelen zaman yolcularını davet etmek istedim ama vermek istediğim asıl mesaj geçmişe yolculuğun mümkün olmadığıydı. Geçmişe yolculuk fizikte mümkün olsaydı bu salonun dolup taşması gerekirdi.” der.
Ve binlercesi.

Şu anlık yoruma açık bilime kapalı bir konu.

Zaman değiştirilemez eğer zamanda geriye gidip evebeynlerine engel olmaya çalışırsan hiç birşeyi değiştiremezsin çünkü senin zamanında aynı olay yaşanmıştır ve sen yinede dünyaya gelmişsindir

Sanırım buna “dede paradoksu” deniyor. Geçmişe doğru geriye gidip dedenizi öldürürseniz ne olur? Buna göre dedesini öldüren kişi asla var olamaz. Peki asla var olmayacaksa dedesini kim öldürdü?

Bu paradoksu çoklu evren açıklamasıyla çözdüğünü iddia eden teoriler var. Buna göre dedesini öldüren kişi o zaman diliminde asla var olamaz ancak yine de varlığını dedesinin var olduğu başka bir paralel evrende sürdürür. Yani aslında dedesi de o zaman diliminde artık yaşamıyordur ancak başka bir paralel evrende (belki sonsuz sayıda) yaşamını sürdürür.

Sanırım buna “dede paradoksu” deniyor. Geçmişe doğru geriye gidip dedenizi öldürürseniz ne olur? Buna göre dedesini öldüren kişi asla var olamaz. Peki asla var olmayacaksa dedesini kim öldürdü?

Bu paradoksu çoklu evren açıklamasıyla çözdüğünü iddia eden teoriler var. Buna göre dedesini öldüren kişi o zaman diliminde asla var olamaz ancak yine de varlığını dedesinin var olduğu başka bir paralel evrende sürdürür. Yani aslında dedesi de o zaman diliminde artık yaşamıyordur ancak başka bir paralel evrende (belki sonsuz sayıda) yaşamını sürdürür.

2018'de açılmış konu :D.

Geçen Alice Harikalar Diyarında Aynanın İçinden filmini izledim. Bu filmde de zaman içinde yolculuk yapıyor ama sonra düşüncelerini ne oluyor bir bak istersen. Konu harika, oyunculuk harika, esinlendiği kitap harika bu yüzden film de harika. İzlemeni öneririm hem açtığın konuya da cevap olarak "cuk" diye oturuyor.

Açtığın konu bana okuldaki inkılap hocamın dediklerini hatırlattı. "Klara sokağa çıkmasaydı hitler doğmazdı." Yanlış hatırlamıyorsam şöyleydi açıklaması, hitlerin annesi bir gün sokağa alışverişe çıkıyor ve eşiyle tanışıyor ve hitler, o kanlı diktatör doğuyor. Şimdi dediğin şey mümkün olsa gidip annesini/babasını öldürsek o kadar vahşete uğramış insanı kurtarmak için güzel olurdu gibi geliyor. Ama biz onları engellesek, başka yerde başka bir diktatör doğardı ve bu sefer de o seçilirdi diye düşünüyorum. Çünkü hitler sabıkalı olduğu ve vatandaşlığı olmadığı halde Almanya'nın lideri olmuş ilginç bir şekilde. Ayrıca üşünüyorum da, dünyada bir kötü ölürse bir kötü doğar, ve bir iyi ölürse dünyanın başka bir yerinde bir iyi doğar.

Geçmişe giderseniz, o sizin geleceğiniz olur.
Gideceğiniz yer, muhtemelen paralel evren olacaktır. Ailenize engel olursanız, başka bir paralel evrendeki sizin doğmasına engel olursunuz. Ama siz yaşamaya devam edeceksiniz.
Bunlar halen de teoiriden ibaret, gerçekçiliği yok. Işınlanma olayı var, o da Einstein tarafından yapılmış deniyor.

Son düzenleme:
İki teori var. Ya geri dönersiniz ya da dönemezsiniz.

Birincisi sen aslında geçmişe gittiğini sanıyorsun ama o senin geleceğin. Geçmiş sandığın zamanda ailenin tanışmasını engelledin varsayalım. Yok olmayabilirsin. Çünkü o tanışmasını engellediğin kişiler senin ebeveynlerin değil. Başka bir ''senin'' ebeveynleri. Yani aslında sen paralel bir evrendeki ''seni'' öldürmüş ya da yok etmiş oldun.

Bir başka teori de direkt kendini yok edersin. Geçmişe yolculuk yapıp ailenin tanışmasını engellersin ve kendini öldürürsün. Paralel evrenler yok, doğrudan kendin ölürsün.

Yolculuk yolda yapılır zamanda değil!
Zaman sadece bir icattır. Fiziğin bir icadıdır fazlası değildir. Ne yazık ki Hollywood, ün sevdalısı konudan bihaber sözde bilim adamları, bu zaman icadının (yapay değişkeninin) tabiri caizse içini oydular.

Tekrar ediyorum. Zaman, kuvvet, enerji, birinci boyut, ikinci boyut, üçüncü boyut, kütle vs. daha aklınıza gelebilecek her türlü fiziksel boyut, evrene ait boyutlar değildir. Fizikçilerin olayları kurgulamak için uydurdukları “ki tabi ki mantıklı bir uydurma, icat”tan ötesi değildir. Unutmayın; tanıma, varsayıma, sabite, katsayıya ihtiyaç her türlü bilgi (sistem) icattır, gerçek değildir! He gerçek olayları simüle etmenize olanak sağlar, fazlasını beklemeyin.

Lütfen tek derdi ün olan bu sözde akademisyenlerin, her iki güne bir çıktıkları televizyon şovlarından bilim öğrenmeyin. Her hafta televizyona çıkan adam, çok basit ki şovmendir ötesi değildir.

Lütfen tek derdi gişe hasılatı olan sözde bilimsel filmlerden, bilim öğrenmek gibi garabete düşmeyin!

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı