Geleceğin işletim sistemi neden Linux?

Birincil işletim sisteminiz olarak kullanabilirsiniz.
Disk alanınızın asıl alanını Linux'a verip Windows'a sadece Adobe programlarını kullanmak için kullanabilirsiniz. Ya da ikinci bir çözüm gibi GIMP, Inkscape, DaVinci Resolve ve Blender gibi alternatifleri öğrenebilirsiniz.

Linux Windows gibi kullanıcı dostu değil evet. Daha da iyi. Pardus, Linux Mint, ZorinOS, Pop!_OS bunlar gayet gayet son kullanıcı dostu dağıtımlar.
Biliyorum. Yeterince pratik değil.

Linux asla bir Windows 10 değil. Bunun birçok sebebi var. Mesela eski NFS oyunları için Widescreen Fix gibi mod'lar kurmak gerekiyor. Linux'ta Wine ile eski NFS oyunlarını kurabilsek bile modlarını veya TR yamalarını kuramıyoruz.

İkinci olarak, Linux'ta MSI Afterburner çalışmadığı için MangoHud ile uğraşmamız gerekiyor.
Windows 10'da MSI Afterburner'ı kurup çalıştırmak çok kolay. Linux'ta ise MangoHud kurmak, onu yapılandırmak, birçok teknik bilgi ve komutlarla uğraşmayı gerektiriyor. Bilgi sahibi olsanız bile MangoHud'ı çalıştıramayabilirsiniz veya kullanamayabilirsiniz. Bu, birçok açıdan düşünmeyi gerektiriyor:
Mesela Bug'lar! Mesela MangoHud'ın Linux Mint dağıtımı ile tam uyumlu olmaması!

Ubuntu hiç kurmadım, bu yüzden MangoHud'ın Ubuntu ile nasıl çalıştığını bilemem. Ama eminim onda da bir sürü sorunla boğuşmak zorunda kalırız.

Linux demek benim için Bug demek! Linux demek benim için ''yapım aşamasında bir şey'' demek.
Gelelim Wine'a. Wine ile eski NFS oyunlarını oynarken Linux Mint'te aşırı ısınma sorunu yaşamıştım.
Linux asla bir Windows 10 degil, olmadi, olmayacak zaten.

O oyunlar Linux'a uyumlu değildir. Steam'den uyumlu oyun indirip iki sistemde test etseydin farkı anlayabilirdin...

Eki Görüntüle 1549739
Eki Görüntüle 1549737

Ben şu sizdeki o yazılımlar linux için yazılmadı mantığını anlamıyorum açıkçası. Şimdiden söyleyeyim Windows fanboyu değilim, dualboot olarak Arch tabanlı dağıtım da kullanıyorum. Linux'un geleceğin işletim sistemi olmasını bekliyorsanız bu oyunların linuxta daha fazla fps vermesi gerek ki insanlar linuxa yönelsin. Kullanım kolaylığı sağlamalı ve kullanıcının isteklerini yerine getirmeli ayrıca. Ki bunun olması çok olası değil çünkü Linux'un ticari amaçla kullanımı günümüzde daha çok sunucu tarafında yoğunluklu. Çoğu büyük firma da bu tarafa yönelik çalışma yapmaz çünkü halihazırda Windows ve MacOS tarafında pazarları oldukça büyük. Bu yüzden çoğu uygulamanın Linux tarafında resmi bir sürümü bulunmuyor. Bunu diyince de alternatifleri falan var diyorsunuz da yetişkin insanların çoğunun o alternatiflere tekrardan adapte olması zamanın kısıtlı bir şey olmasından dolayı pek mümkün değil. Sadece zamanı olanların sayısı da bir sistemi geleceğin sistemi olarak adlandırmaya yetmeyeceğinden ben bunu pek mümkün görmüyorum.

Ben şu sizdeki o yazılımlar linux için yazılmadı mantığını anlamıyorum açıkçası. Şimdiden söyleyeyim Windows fanboyu değilim, dualboot olarak Arch tabanlı dağıtım da kullanıyorum. Linux'un geleceğin işletim sistemi olmasını bekliyorsanız bu oyunların linuxta daha fazla fps vermesi gerek ki insanlar linuxa yönelsin. Kullanım kolaylığı sağlamalı ve kullanıcının isteklerini yerine getirmeli ayrıca. Ki bunun olması çok olası değil çünkü Linux'un ticari amaçla kullanımı günümüzde daha çok sunucu tarafında yoğunluklu. Çoğu büyük firma da bu tarafa yönelik çalışma yapmaz çünkü halihazırda Windows ve MacOS tarafında pazarları oldukça büyük. Bu yüzden çoğu uygulamanın Linux tarafında resmi bir sürümü bulunmuyor. Bunu diyince de alternatifleri falan var diyorsunuz da yetişkin insanların çoğunun o alternatiflere tekrardan adapte olması zamanın kısıtlı bir şey olmasından dolayı pek mümkün değil. Sadece zamanı olanların sayısı da bir sistemi geleceğin sistemi olarak adlandırmaya yetmeyeceğinden ben bunu pek mümkün görmüyorum.
Windows'un tekellesmek ugruna yazilim sirketlerine rusvet dagitmasi ne Linux'un sucu, ne de eksigi bence kardesim.

Windows'un tekellesmek ugruna yazilim sirketlerine rusvet dagitmasi ne Linux'un sucu, ne de eksigi bence kardesim.

Bu dediğimde bunu demek istememiştim doğrusu. Demek istediğim Windows bu kadar yaygınken ve Linux ticari bir kurum değilken gelecekte tersinin olmasını beklememiz fazla optimist olarak geliyor bana. Yoksa Linux bildiğim kadarıyla işlerin görmediğimiz tarafında Windows'tan daha fazla kullanılıyor. Sadece Linux'un son kullanıcıya yönelik kullanılımı Windows'a göre daha az ve yakın gelecekte değişmesini beklemiyorum.

Bu dediğimde bunu demek istememiştim doğrusu. Demek istediğim Windows bu kadar yaygınken ve Linux ticari bir kurum değilken gelecekte tersinin olmasını beklememiz fazla optimist olarak geliyor bana. Yoksa Linux bildiğim kadarıyla işlerin görmediğimiz tarafında Windows'tan daha fazla kullanılıyor. Sadece Linux'un son kullanıcıya yönelik kullanılımı Windows'a göre daha az ve yakın gelecekte değişmesini beklemiyorum.
Yani bir sekilde zaten dunyada en cok kullanilan kernel olmayi basarmis bence gereginden fazla optimist bir yaklasim degil gibi. Biz de bunun cok yakinda gerceklesmesini beklemiyoruz. Valve gibi bir sirket Linux'u ele alip bunu basarabilir bence (kasit oyunlar ise) veya Microsoft, yazilim firmalarini elinden kacirabilir bir ihtimal.

Yani bir sekilde zaten dunyada en cok kullanilan kernel olmayi basarmis bence gereginden fazla optimist bir yaklasim degil gibi. Biz de bunun cok yakinda gerceklesmesini beklemiyoruz. Valve gibi bir sirket Linux'u ele alip bunu basarabilir bence (kasit oyunlar ise) veya Microsoft, yazilim firmalarini elinden kacirabilir bir ihtimal.
Bu kadar tanrisal bir isletim sistemi dururken insanlar hala Windows kullaniyor. Tabi oyun icinse o baska! Keske bir gun Windows populerligini kaybetse de, MS'yi sadece ofis yazilimi ve XBOX satarken gorebilsek! Belki bu gunleri gorebiliriz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı