İnceleme GIGABYTE 27" G27QC-A 165Hz 1ms Monitör İnceleme


Merhaba arkadaşlar,

Birkaç gün önce 4000-6000TL arası monitör önerisi adında bir post açmıştım. Günün sonunda ITOPYA'dan 4600TL'ye GIGABYTE 27" G27QC A monitörünü satın aldım. Cihaz bugün elime geçti, biraz kullandım ve birkaç test yaptım. Şimdi size bu monitörden biraz bahsedeceğim.

G27QC-A , VA panele sahip 2K çözünürlüklü Curved bir monitör. Daha önce hiç Curved monitör kullanmamıştım ve biraz ön yargılıydım, fakat mönitörü kutusundan çıkardığım anda dedim ki "Vay be! Ne güzelmiş". Bu özellik 2k çözünürlükle de birleşince monitöre bayıldım desem yeridir.

Diğer ön yargılarımdan bir tanesi VA panele sahip olmasıydı. Biliyorsunuz VA panel monitörlerde fazlasıyla "black smearing" ve "ghosting" dediğimiz sıkıntılar mevcut. Bunu test etmek için neredeyse tüm UFO Test'lerini yaptım. Sonuçlar şu şekilde:
Arkadaşlar bu monitörde "black smearing" veya "ghosting" çok az var. Bir sürü IPS vs VA panel videosu izledim ve videolardaki sonuçlarla kendi gözümle gördüğüm sonuçlar çok farklı. Asla gözüme batan kötü bir yanı yok hareket esnasında çıkan görüntünün. Tamam belki bir IPS panel kadar net vermiyor görüntüyü ama göze asla batmıyor. Vertical scrolling yaparken de yazılar gayet güzel. Hatta bunu en sonuna kadar test etmek için arkası full siyah bir Word dosyası açtım. İçine beyaz renkte uzun uzun yazılar yazdım ve aşağıya doğru kaydırmaya başladım. Ve sonuçlar şaşırttı. Yok abi, cidden "black smearing" yok bu monitörde dedim.

Gelelim gecikme süresine. Öyle değişik ms test etme programları yüklemek istemedim açıkçası. UFO Test'den Moving Picture Response Time (MPRT) testi yaptım. Persistence değeri Checkerboard boyutuna göre 1ms ile 10ms arasında değişiyor. Muhtemelen bu monitörün özelliklerinde yazan 1ms ile alakalı değildir ama yine de yazayım dedim. Onun dışında DisplayPort ile 165Hz yenileme hızı alabiliyorsunuz. Gayet akıcı ve hızlı bir görüntü sunuyor. Ve bu görüntüyü sunarken kesinlikle ısınma söz konusu olmuyor.

Gelelim renklere arkadaşlar. E tabi monitör denince renk de çok önemli. Ben renkleri gayet başarılı buldum. VA panel sağ olsun siyah renk çok hoş gözüküyor. Onun dışında monitörün HDR özelliği var. Güya açınca görüntü daha güzel oluyor ama ben HDR kapalıyken çıkan görüntüyü ve renkleri daha çok sevdim.
Çeşitli hazır renk modları var, kendiniz custom mode seçip düzenleyebiliyorsunuz. Low Blue Light özelliği var, ki ben buna çok dikkat ederim. Bu özelliği açıp 4-5 saat monitöre baktım ve hiçbir baş/göz ağrısı hissetmedim. Monitörün parlaklığı dehşet yüksek geldi. Tam parlaklıkta kör olabilirsiniz dikkat edin.

Hareket kabiliyeti hakkında konuşalım ve konuyu kapatalım. Monitörün yüksekliğini ayarlayabiliyorsunuz. Ekranı aşağı ve yukarı eğebiliyorsunuz fakat sağa ya da sola dönmüyor monitör maalesef. Ben ana monitörüm olarak kullanacağım için beni çok üzen bir durum değil, fakat ikincil monitör olarak alacaksanız aklınızda bulunsun.

Artılar:
1) Güzel ve canlı renkler
2) 165Hz ve az gecikme süresi, üstelik 2K çözünürlükte
3) VA panel olmasına rağmen minimal ghosting ve black smearing
4) Kullanışlı monitör menüsü
5) Low Blue Light özelliği
6) Sağlam ve kaliteli malzemeden üretilmiş
7) Isınma yok
8) Uygun Fiyatlı
9) Kutudan DP ve HDMI bağlantı kabloları çıkıyor.

Eksiler:
1) HDR özelliği gereksiz, sunduğu renkleri beğenmedim
2) Ekran sağa sola kaydırılmıyor
3) Kenarları ürün fotoğraflarındaki kadar ince değil
4) FreeSync ya da GSync desteği yok
5) Kutudan kullanım kılavuzu çıkmıyor, monitörü yükseltmeye çalışırken canım çıktı. (Plastik bir parçanın çıkarılması gerekiyormuş)

Sonuç olarak:
Alın arkadaşlar, düşünmeyin alın. Bir daha ne zaman bu kadar uygun fiyata böyle bir monitör bulursunuz bilmiyorum. Hatta ben bunu yazarken monitörün ITOPYA web stokları bitmiş bile. Mağazadan gidip alabiliyorsunuz. İlerde tekrar stoğa girince umarım fiyatı çok artmaz.

Umarım almayı düşünen arkadaşlara yardımcı olabilmişimdir.

Monitör.jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Elinize emeğinize sağlık hocam. G-Sync olmaması büyük eksi midir? Bilgi verebilir misiniz?
Büyük eksi değil. Zaten monitörde Adaptive Sync var. Tek farkı biri Nvidia'nın diğeri VESA'nın teknolojisi. Bende Nvidia ekran kartı var, monitörde GSync olsaydı beraber çalışma konusunda mükemmel olurlardı, fakat Adaptive Sync de gayet iyi çalışıyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı