Gitar için ne dinlemeliyim?

@270436 müzik kulaği dediğimiz, sesin doğruluğu veya yanlışlıgını ayırt etmek değil mi? İyilik ya da kötülük öznelliğe götürür, lakin müzik frekanstan ibarettir.
Soruyu soran kişinin müzik kulağı anlayışı o hocam. Ben ne yapayım :) Bana deseydi ki gitar kulağımı geliştirmek istiyorum, o zaman farklı konuşurdum. Arkadaşın müzik kulağı anlayışı dinlemek. Yani müzik kulağı dediğimizde ortak bir nokta olsa tamam haklısın, ki zaten haklısın ama bu sefer öneride bulunamıyorum :)

@270436 "müzik kulağı" dediğimiz, sesin doğruluğu veya yanlışlığını ayırt etmek değil mi? İyilik ya da kötülük öznelliğe götürür, lakin müzik frekanstan ibarettir.
Arkadaşın müzik kulağı anlayışı o hocam ben ne yapayım :) Cümlemin sonunda zaten vurguladığın noktadan dem vurdum. Ama işte bu müzik kulağı dediğimiz olayda ortak bir nokta yok. Sadece Üniversitelerde var :) Oda notayı doğru duyup duyamamaktır. Haklısın, sana kesinlikle katılıyorum.

Müzik kulağı olan biri bir müziği duyduğunda o müziğin iyi olup olmadığının kararını verebilen biridir. Yani şöyle örneklendireyim... İki farklı müzik kulağı olan kişiye birbirlerinden habersiz on parça dinletseniz ve on parçanın içinden en iyi müzik hangisi deseniz eğer, ikisi de büyük oranda aynı parçayı seçecektir. Kısaca böyle örneklendirilebilir. Tabii bu geniş bir konudur, müzik tarzına göre değişkenlik gösterebilir ama temel değişmez. Müzik kulağı olan biri için orta nokta yoktur. Bir müzik ya iyidir, yada kötüdür onlar için :) Geliştirme yöntemi her şeyi dinlemektir bence. Sadece bir veya iki tarz dinleyerek olacak iş değildir, ki müzik kulağı olan insanlar birkaç tarz değil her şeyi dinler. ''Klasik dinleyenler başka konu'' onların çoğu müzikten anlamaz.

Değişik bir bakış açısı.

Temelde duyduğunu ifade etme / tanımlama aralıkları algılayabilme olarak özetleyebiliriz. Elbette nota süreleri de armoninin bir parçalı olduğundan, rtim kabiliyeti de beraberinde önemlidir. Geniş kapsamda akor seslerini ayırabilmek, niteliklerini tanımlayabilmek gibi o liste genişler gider. Perfect pitch denen davaya kadar uzanır enstrümandaki mükemmellik.

Enstrüman, nota bilmeyen, eğitim almamış insanlar da seslere kendi başlarına uyum sağlamayı öğrenebilirler. Hiç sevmem ama hakkını verelim mesela; İbrahim Tatlıses.

İşin bir de dinleyici boyutu vardır. Üç sesli armoni az gelir bazılarına, hep farklı sesler duymak, müzikte farklı tınıları ararlar bu da müzik kulağı gerektirir. Jazz, klasik müzik dinleyicileri böyledir.

Değişik bir bakış açısı.

Temelde duyduğunu ifade etme / tanımlama aralıkları algılayabilme olarak özetleyebiliriz. Elbette nota süreleri de armoninin bir parçalı olduğundan, rtim kabiliyeti de beraberinde önemlidir. Geniş kapsamda akor seslerini ayırabilmek, niteliklerini tanımlayabilmek gibi o liste genişler gider. Perfect pitch denen davaya kadar uzanır enstrümandaki mükemmellik.

Enstrüman, nota bilmeyen, eğitim almamış insanlar da seslere kendi başlarına uyum sağlamayı öğrenebilirler. Hiç sevmem ama hakkını verelim mesela; İbrahim Tatlıses.

İşin bir de dinleyici boyutu vardır. Üç sesli armoni az gelir bazılarına, hep farklı sesler duymak, müzikte farklı tınıları ararlar bu da müzik kulağı gerektirir. Jazz, klasik müzik dinleyicileri böyledir.
İbrahim Tatlıses :) Bu iyiydi. Dediğim gibi, müzik kulağı denilen şeyin ortak bir noktası yok bence. Yani nota duyabilen insanlar biliyorum ama pop dinliyorlar. Yani dediğin gibi, müzik kulağı sadece nota duymaktan da ibaret değil; ritim, armoni ve sonra işleyiş gibi konuları duyup anlamakta önemli. Müzik kulağı olup, iyi müziği ayırt eden kişiler müziğin işleyişine de bakıyorlar. İlk yazdığım cevabın sonunda dediğim gibi dinlenilen tarza göre değişkenlik gösteriyor. Ama seninle ortak bir noktada buluşmamız gerekseydi eğer, bence bu müzikten iyi anlayanlarla, nota duyabilen kişilerin ayrışması olurdu. Soruyu soran arkadaşta aynı sorunla soru sordu mesela. Dedi ki: Gitar çalıyorum, müzik kulağımı geliştirmek için ne dinlemeliyim :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı