GNU/Linux mobil dağıtımı yapmak

He aynen, GNU🤭

1612433326627.png

1612433378346.png

Linux GNU, ama Android, java kütüphaneleri, derleyiciler değil.

GNU/Linux daha masaüstünde bile gelişmemişken bambaşka mimari olan ARM'a geçiş yapmak, onlara özel driverlar bulmak, yazılım desteği bulmak zor iş. Bir de bunun GNU/Linux dağıtımlarının ARM'a portlanarak yapılacağını düşünmüyorum. Kısacası GNU/Linux ile değil, kerneli alıp OS yapmak daha mantıklı.

Yapılanlar var ama daha yapım aşamasında. Android de bir Linux dağıtımı aslında.
Android linux çekirdeğine yapılmış ama Gnu/linux değil. Kendi alt yapısı var.
Mobil de sürücü mantığı olmadığı için kafana göre kurulamıyor ne yazık ki.
Telefonun modeline göre yapılmış olması gerekiyor. Mesala galaxy s4 için yapılmış dağıtım s5 de çalışmaz. Eğer kodlamadan anlıyorsan kendin telefonuna göre uyarlanabilirsin.
Eh yani. En basitinden ROM kurarken de işlemcilere göre seçiyorsun. Her işlemcinin kullandığı mimari tasarımı farklı. SnapDragon ise kurulma ihtimali vardır. Fakat çok zor ve gereksiz olur.
Rom Android dağıtımlarına denir. Başlıkta Android dışında ki Linux lar sorulmuş.

Nasıl yapacağınızı söyleyemem ama az da olsa distrolar var, UBports'da port yaparak başlayabilirsiniz bence.
He aynen, GNU🤭

Eki Görüntüle 865362

Eki Görüntüle 865365

Linux GNU, ama Android, java kütüphaneleri, derleyiciler değil.
Sadece kullandığı lisans değil, coreutils dahil GNU olan hiçbirşeyi kullanmıyor diye biliyorum.

Çok az cihaz destekleniyor. Kendiniz portlayacaksınız, ya da halihazırda desteklenen cihazlardan birine sahip olacaksınız.
ROM Android dağıtımlarına denir. Başlıkta Android dışında ki Linux'lar sorulmuş.
Ubuntu Touch'un da GSI ROM'u var, ROM terimi bir tek Android dağıtımlarına denmez.
GNU/Linux daha masaüstünde bile gelişmemişken bambaşka mimari olan ARM'a geçiş yapmak, onlara özel driverlar bulmak, yazılım desteği bulmak zor iş. Bir de bunun GNU/Linux dağıtımlarının ARM'a portlanarak yapılacağını düşünmüyorum. Kısacası GNU/Linux ile değil, kerneli alıp OS yapmak daha mantıklı.
Masaüstünde yıllardır gelişmiş, sadece yazılım desteği az. Yazılım desteği az olunca gelişmemiş olmuyor 🙂

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı