GNU/Linux sistemlerde uygulama ve oyun

Windows'a göre yapıyorlar çünkü bütün pazarı domine etmiş durumdalar. Ayrıca her uygulama daha iyi performans verecek diye bir şey yok ya tabi ki de daha düşük performans alabilir. Ama ihtiyacım olan uygulamalarda sorun görmedim. Ha, ne olur? Çift işletim sistemi kullanırım olur biter. Ayrıca piyasada bir sürü alternatif var.

Tek sıkıntı GNU/Linux'ta daha hala bir sürü uyumsuzluk var.

Tek sıkıntı o değil. Standart yok Linux dağıtımlarında. Biri gidip kendi paket yönetimini yaparken biri gidip bambaşka taban yapıyor. Uygulama geliştiricisi hangi birine yetişecek? Aynı kod Fedora Arch Ubuntu'da çalışmıyor. Tabii sistem için yazıyorsan.

Bir de SDK ve API sıkıntıları. Geçen günlerde Python ile GTK öğreneyim dedim. Gnome'un belgelendirmesi dışında doğru dürüst kaynak yok. Anca Gnome'un sayfasından öğrendiklerinle yetiniyorsun. Windows'ta ise C# için hem Microsoft'ta hem diğer sitelerde sonsuz kaynak var.

Alternatifleri her zaman gerçeğinin yerini tutmuyor. GIMP bir Photoshop edemiyor. Bir flameshot bir ShareX edemiyor. Her uygulama yüklemek istediğimde sonuna "for Linux alternatives" yazmak zorunda bırakıyor. Sürekli alışkanlıkları bırakıyorsun.

Fedora'da doğru kerneli seçerseniz deb2rpm(alien) ile bulunan paketleri .rpm'e dönüştürüp kurabiliyorsunuz. Sadece debian'a çıkartılan uygulamalar genelde tüm dağıtımlarda kullanılabiliyor derlendiği sürece. Veya tar olarak çıkarılan sürümler.
Kaldı ki, derlemek artık oldukça basit.

Her uygulamada olmuyor o. Ben de Linux'ta programlama yaptım ve her sistemde her kod çalışmıyor. Mesela Python kullanarak Linux için bir uygulama yapıyorum. os.system() yazıp içine Apt komutunu yazıyorum. Bu kodun Fedora'da çalışma ihtimali yok.

Aygıt tanımada sorun yaşanıyor. Onu araştırıyorum, net bir sonuca ulaşınca Wine makalemde yazarım. Ekstra aygıtlarda yaşanan bir sorun. Örnek: USB, Yazıcı...

Son düzenleme:

Peki hocam, Valorant'ın Vanguard koruması var, Zula'nın da BattlEye diye bir şeyi var, onlar bu Lutris'te açılır mı?

Son düzenleyen: Moderatör:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…