GNU/Linux son kullanıcıya hitap eder mi?

Ayrıca bazı linux dağıtımları hala UEFI'ı desteklemiyor.
Eğer 2012'den beri güncellenmeyen bir Linux dağıtımı kullanmıyorsan hepsi UEFI destekler. Kanıt gösterir misin?

İşin içine terminal girdiği an son kullanıcıya uyumluluk işi yanıyor maalesef, ki Linux kullanıyorsan o terminale az ya da çok giriyorsun. Son kullanıcı dediğimiz adam sadece yapacağı işi yapar ve çıkar. Ekstra bir şeyle uğraşmak istemez.
5 yıldır GNU/Linux kullanıcısıyım. Windows kullanan arkadaşıma kanıtlamak için 1 ay boyunca terminal kullanmadım hem de bunu daha iyi şekilde kanıtlamak için hiçbir ayar yapılmamış, direkt formatlanıp kullanılmaya başlanmış bir Fedora üzerinde yaptım. Terminale elini bile sürmeden rahatlıkla her işini yapabilirsin.

Kaynak alabilir miyim? Windows kendi programlama dili ASP.net'i ve Windows sunucularını kullanıyor.
Hepsi demedim. Çoğu dedim. En basitinden Azure hizmeti Linux üzerinde çalışıyor. Kaynağı da yanıtladığın mesajımda parantez içinde vermiş durumdayım.

5 yıldır GNU/Linux kullanıcısıyım. Windows kullanan arkadaşıma kanıtlamak için 1 ay boyunca terminal kullanmadım hem de bunu daha iyi şekilde kanıtlamak için hiçbir ayar yapılmamış, direkt formatlanıp kullanılmaya başlanmış bir Fedora üzerinde yaptım. Terminale elini bile sürmeden rahatlıkla her işini yapabilirsin.

Ya farklı evrenlerde yaşıyoruz ya da ben çok şanssızım o zaman.

Mint, Ubuntu, Sabayon, bunlar son kullanıcı için uygun olanlar. Daha da var. Slakware, Puppy, bunlar da tanımak isteyenlere veya donanımı kötü olanlara hitab eder. Slax, Debian, Redhat, gibi dağïtımlar Profesyonel veya tecrübeli kullanıcılara hitab eder. Bir de Android var, herkes kullanıyor.

Ya farklı evrenlerde yaşıyoruz ya da ben çok şanssızım o zaman.
O süreçte arayüzle yapamadığım tek şey NVIDIA sürücüsü kurmaktı. Kurmadım ve Nouveau ile devam ettim.

Hepsi demedim. Çoğu dedim. En basitinden Azure hizmeti Linux üzerinde çalışıyor. Kaynağı da yanıtladığın mesajımda parantez içinde vermiş durumdayım.
Bunu kendi (Windows) kullanımları için kullanmıyorlar. Azure hizmeti Google Cloud, Amazon Web Services, Vultr, DigitalOcean, Hetzner gibi bir sunucu satma hizmeti.

Linux Mint bile 2021-2022 yıllarında UEFI'a destek getirmiş.
Kanıt göstereyim diye siteye girecektim. Linux Mint UEFI support cümlesini yazdığımda arama motorunda çıkan ilk sonuç:
Screenshot_20241126_112251_Chrome.jpg

Sanki diğer işletim sistemleri gidip verilerinizi satıyorlar. Alakalı reklam göstermede ya da hizmetlerin geliştirilmesinde kullanılıyor. Yapay zeka veriye ihtiyaç duyuyorken. "Beğim giğizliliğim nolacağğğ" diye verilerinizi saklamanız sadece insanlığın ilerlemesini engelleyecektir.

O yüzden daha az RAM kullanıyor değil mi? iso Boyutu da ondan daha küçük? Özellik olarak daha az şeyler sunduğunu herkes biliyor. Ayrıca açık kaynak proje sayısı, Windows'un kapalı da olsa desteklediği yazılım sayısından azdır.

Güvenlik olarak Windows, Windows Defender'a bir sürü özellik ekledi. Ayrıca bazı linux dağıtımları hala UEFI'ı desteklemiyor.
Telefonda sorun yaşadığım için yazma konusunda biraz problem çektim. Yapay zekalar kitlelerin verileri ile daha yüksek maliyete mâl oluyor. Açık kaynak yapay zekalar şimdi bile bu kadar iyi ve maliyetsizken ileride neler olacağını düşünemiyorum. Ayrıca açık kaynak projeler ile kapalı kaynak projeler arasında bir sayım yapmakta olanaksız. Güvenlik olarakta Windows Defender'ı yönetici izini alan herhangi bir uygulama rahatlıkla silebiliyor. Son olarak UEFI desteklemeyen dağıtımı söyler misin? Hiç görmedim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı