God of War da klasik Sony oyunlarının sahip olduğu içerik kıtlığı konusundan muzdarip, hatta God of War 2018 Sony kütüphanesinde oynanışı en çeşitli oyun diyebilirim, Ragnarok'tan sonra tabii. The Last of Us, Uncharted'lar bu açıdan çok daha kötüler. Bu yüzden sıkılman normal diye düşünüyorum, vuruş hissi kuvvetli olsa bile yaptığın her savaş hemen hemen aynı olduğu için etkileyiciliği çabuk sönüyor.
Elden Ring'i genelde Souls sevdalıları seviyor zaten oyun grind yapmak üzerine kurulu bir online oyun gibi. Hikayeli oyunlardan sıkılınca başvurulur ancak katılıyorum bence de Ragnarok almalıydı.
Elden Ring grind oyunu değil, grind yapmak oyuncunun kendi kararı oyun istemiyor veya bunun için zorlamıyor. Oyunun sunduğu içerikleri tüketerek çok rahat bir şekilde oyunu bitirebilmek mümkün, grind yapan adam zorluğa gelemediği için kolaylaştırmak amacıyla yapıyordur onu o kadar.
Bir de bunu aynısını bu senenin kazananı olan Elden Ring için de demeliyiz bence. Ragnarok gibi başyapıt varken nasıl bu sağdan sola koşmaktan başka amacı olmayan oyun 1. oldu, hiçbir fikrim yok.
Çünkü daha iyi bir
oyun, oyun kelimesinin altını bilerek çizdim. İnteraktif bir dizi/film arıyorsan GoW:Ragnarok çok daha iyidir ama söz konusu oyunsa Elden Ring'in eline su dökebilecek tek oyun Zelda'dır, gerisinin pek bir şansı yok.
Elden Ring sek oyundur çünkü, gereksiz diyaloglarla, gereksiz ara sahnelerle senin vaktini çalmaz, sana 2 saat lore özetlemeye çalışmaz ama sen öğrenmek istersen orada her zaman durur, seni kısıtlamaz "illa böyle yapacaksın" demez, senin kendi yolunu kendinin çizmene izin verir, yüksek bütçeli ara sahne ve sıfır oynanış çeşitliliğiyle senin gözünü boyamaya çalışmaz, sırf gerçekçilik kasacağım, fotorealizm döktüreceğim diye seni aslında eğlenceli olabilecek mekaniklerden mahrum bırakmaz, tek bir hedefi ve amacı vardır o da oyuncuyu eğlendirmek.
Sen diziyle karışık oyun seviyor olabilirsin ama tüm oyunların böyle olması gerekiyormuş gibi yorum yapmayın çünkü öyle bir zorunluluk yok. Bunları da tamamen iyi niyetli bir tavırla söylüyorum, bir şeylerin farkında olmanızı istediğim için. Oyun dediğiniz şey sadece yüksek bütçeyle yapılmış bir film olmamalıdır.