Bu yayını canlı izledim. Tek başına bir yazılımcı aylık yani düzenli şekilde 100.000$ nasıl kazanabilir aklım almadı. Yalan söylediğini düşünüyorum. Gerçek ise tebrik ederim.
Kaldı ki ben yazılımın C'sinden bile anlamam. Bu kadar büyük paranın kazanılması için bir ekibe ihtiyaç duyulması lazım değil mi ? Tek sefere mahsus veya yıllık kazanç değil, aylık gelir söz konusu.
Biri beni aydınlatsın.
Turkiye'de yazilim muhendisi olarak girdigin firmalarda bir "rutben" olur.
- Junior
- Senior
- Yazilim Gelistirme Uzmani
- Kidemli Yazilim Gelistirme Uzmani
- Solution Engineer
- Lead Engineer
- Architect
- Senior Solution Architect
vs gibi. Bunun bir standardi yok, her firma rutbelendirir ve maas skalasi belirler. En fazla maas alan genelde mimar olandir, Ama en kidemli yazilim mimari dahi ortalama bir mudurden dusuk maas alir.
Turkiye'de fazla maas almak istiyorsan ( gercekten fazla ) bir noktada yoneticilik yapman gerek. Zaten sana teklif ederler bir noktada, artik ekip yoneticisi ol diye. Yazilim ekibinin basina gecersin, eskisi kadar kod yazmazsin, planlama ve proje yonetimiyle ugrasirsin. O zaman maasin yukselir ama yaptigin sey artik "muhendislik" degildir. Turkiye'de bir muhendisin ayda 100 bin maas almasi mumkun degil. Yoneticiyse fazlasini alir. ( CTO ve ustu )
Yurt disinda ise:
Intel gibi firmalarda muhendisler yoneticilerden fazla maas alabilir. Cunku hiyerarsi buna gore uyarlanmistir. Chief Engineer icin senede 1M $ para degil, hatta unlu muhendisleri bu paraya ikna edemezsiniz bile, komik kalir. Jim Keller gibi isimlerden bahsediyorum. O yuzden ayda 100K $ zaten cok da matah maas degil o seviyede birisi icin. Zaten silikon vadisinde baslangic maaslari 100K$ ustunde ( senelik ).
Bir Turk bu parayi yazilim gelistirerek aldigini iddia ediyorsa 3 ihtimal var:
1) Sirket kurmustur, bu parayi kazaniyordur, maas degildir artik. ( Yazilim sirketi cok daha fazlasini kazanir is yapiyorsa. Ornegin Mehmet Dogan:
https://angel.co/u/mehmet -
Hazelcast | The Leading In-Memory Computing Platform )
2) Intel, AMD, Google gibi muhendislik hiyerarsisinin limitsiz oldugu bir yerde ust duzey muhendistir.
3) Yalan soyluyordur.
Bizim bir arkadas bir uygulama yapmis milyon dolarlar kazaniyor, gecen twitch'te bi adam soyledi ayda 3 milyar dolar aliyormus, bizim kankanin kayincosu yazilimdan servet kazandi gibi ufurmelerle bu ise girmeyin, pisman olursunuz. Biraz da basarisiz olanlarin hikayelerini dinleyin, ayaklariniz yere saglam bassin. Her sene 1 tane takim sampiyon olur ama 3 takim kume duser.