Gold PSU ve Platinum PSU arasında ki fark nedir?

darkkaos91

Kilopat
Katılım
2 Ekim 2018
Mesajlar
1.156
Çözümler
1
Güçlü bir sistem kuruyorum. Ryzen 5800X işlemci ve RTX 3080'li ne kadar PSU almam yeterli ve Gold Platinum arasında ki fark nedir? Ani elektrik kesilmelerinden sistemimi nasıl koruyabilirim?
 
Güç kaynaklarına baktığın zaman 80+ özelliği görürsün. Bu bir standarttır. Bronz, gümüş, altın, platin gibi ibareler %85, %88, %90 verimli anlamına gelir. Düşük verimli bir güç kaynağı 100W gereken yerde 120W, iyi bir güç kaynağı 100W gereken yerde 110W çeker gibi düşün. Sayılar rastlantısal, oranlar farklı olabilir, ana fikir bu şekilde.
 
Nasıl bir verimlilik artması mesela ne anlamda?
Hocam verimlilik, komponentlerin kalitesi, kullanılan fanın kalitesi her şeyiyle a sınıf bir ürün platiniumlar. Gold ise bir tık altı oluyor. Ben iki ürünü de kullandım illa platinium olacak diye bir şey yok. Ayrıca platinium modeller prizden bir kaç w az çeker.
 
Nasıl bir verimlilik artması mesela ne anlamda?
%80 verimlilik demek mesela PSU bir anda senin sistemine 800W güç sağlıyorsa duvardan 1000W çekiyor demektir. Verimlilik dediği bu.
Senin ani kesilme vs. dediğin durumlar için koruma devreleri iyi ve iç yapısı sağlam bir PSU ile akım korumalı priz alman lazım.
 
PSU sertifikası ile kalitesi arasında ne ufak bir bağlantı yok. Platin bir PSU dandik ve güvenilmez olabilirken Bronze bir PSU kaya gibi sağlam olabilir. Öncelikle bunun bilgisini vereyim. Arayacağın PSU öncelikle güvenilir, sağlam olmalı, verimlilik tabii ki önemli ama dandik ve verimli bir PSU yerine dayanıklı verimsiz bir PSU tercih etmek bana göre daha mantıklı. Baktın kaliteleri aynı bu sefer verimlilik ve fiyat gibi faktörleri incele.
 
efficiency_us_2.png
 

Yeni konular

Geri
Yukarı