GPON altyapı için en iyi ISS nedir?

1- ont ve router'ı sen seçemezsin. Ont'yi bağlı olduğun olt'ye göre veriyorlar genelde. (Genelde Nokia,Huawei oluyor genelde bazen Zyxel,zte nadir de olsa) verecekleri ont'de Lazer farkı var, Huawei clas b , Nokia clas a kullanır mesela ama son kullanıcı için, hiç bir önemi yok. Hangi ont verilirse verirsin, 1ge destekler. Önemli olan ont değildir, router'dir. 1000mbps alacağın için, t.t'nin vereceği router wifi 6 ax router olacaktir. Fakat ben asus router almanı öneririm. 1000 mbps yüksek bir hız dolayısıyla network kaliteli olmalı.
Kablo demişsin ama bahsi geçen konuda obk (fiber kablo) mu yoksa Cat kablosu mu olduğunu soylememissin. Eğer dediğin obk (fiber kablo) ise, t.t kendisi getiriyor. Merak etme, getirdikleri kablo çok kalitelidir. Ofdk'dan ont'ye düzgün çekilirse, sorunsuz kullanırsın. Bir de t.t ekibi geldiğinde yanlarında dur, onlar sinyali ölçecek. Sinyal değeri -14 -23 arası en iyisidir. Bundan yükseği, ilerisi için iyi olmayabilir. Eğer bu değerden fazla ise t.t deki sinyali ölçen kişiye şöyle, konnektoru yenilesin. Cat kablosundan bahsediyorsan, en iyisi Cat6 dır. Cat6 kablo alırsın kendine. Önerdiğim marka kabeldirekt. Çünkü 23awg ve alman malidir.

2- yeşil, mavi konnektor olayı.
Şimdi olay şöyle, ofdk'dan ont'ye obk (fiber kablo) ile sonlandırma yapılıyor. Bunun için konnektör gerekli. Bu konnektorun rengi ont'nin konnektör girişi ile aynı olmalı.
SC/APC (yeşil) bir konnektör, SC/APC(yeşil) konnektör girişli ont ile tam uyumlu olur. Eğer SC APC(Mavi) kullanılırsa, sinyal sorunları yaşama ihtimalin var. Dolayısıyla sana ont ile sonlandırma yapılırken ona da bak. Çok büyük ihtimal ont'nin girişi SC/APC(yeşil)dir ve obk'nın konnektoru de yeşil olmalı. Ofdk (girişteki dağıtım kutusu) için mavidir.

3- Sıfırdan kablo çekmek diye ftth (fiber) de yoktur. T.t gelip çeker. Kabloyu da kendi getirir. Yukarda da dediğim gibi getirdikleri obk kalitelidir, bu konuda hiç şüphen olmasın. Cat kablosu konusunda ise; hem Ont ve router arasına Cat6 hemde kullandığın PC varsa, o da Cat6 olursa, daha stabil bağlantı olur. Bu Cat kablosu da kabeldirekt olursa çok iyi olur. Yukarda yazdığım gibi 23awg standartındadir. Kalındir, kolay kolay zarar gelmez.

Tüm işlemler bittikten sonra bana tekrar yaz. Foto da atarsın, bakarim. Router'da öneririm, Cillop gibi yaparız internetini.
Asus router'ı kendim mi belirtmem gerekiyor türk telekom tarafına yoksa kendim harici alayım onlardan almayayım gibi mi söylediniz? Faturaya yansıtmak daha mantıklı olur diye düşünmüştüm kendi açımdan. Sorun yaşadığım kablo kutudan daireme çekilen kabloydu. Kapının pervazından geçirdikleri için hala daha rahatsızım o konu hakkında. Ve ayrıca masaüstü bilgisayarım odamda olduğu için odamdan kablolu bağlanmak istiyorum. Ayrıca kablo çekmek yerine direkt modemin kendi odamda olmasını yeğlerim. Bu yüzden sıfır bir kablo döşetmek istiyorum aslında. Kablo zarar görmemiştir belki, iss değiştirdiğimde sorunlarım çözülecektir ama harici olarak ben kablo çektiğimde boşu boşuna mesafe biniyor gibi hissediyorum. Sinyal değeri olarak 14 ve 23 çok büyük bir aralık değil mi? En optimal nereler olur mesela? 23 iyi midir? 23'ten sonrası neden tehlikeli olacaktır? Ama sorun yaşarsam connector'ı yenileteceğim anladığım kadarıyla. Yine de tam olarak bilgilendirmeden kendimi o kişiye şunu bunu yapın demek istemiyorum karşı bir şey sunup yapmaz diye. Cat6 kabloya da bakacağım.
Dediğiniz gibi apartmandaki kutu mavi çıkışlı. Bana zte connector vermişler. Kutuladım kaldırdım ikisini de türknet'e kargolayacağım. Ama şuan daireme çekilmiş kablonun ucu yeşil. Sıfırdan kablo çekilmesinden kastım kutudan daireme en azından daha uzun bir kablo çekilmesi. Bu sayede ben kendim odaya taşıyabilirdim bunu en azından. Şuan sadece salonda kullanabilirim yeni interneti. Bu yüzden istiyorum yeni bir yeşil uçlu kablo. Umarım anlatabilmişimdir kendimi. ONT'ye iyi çekildiğini düşünmüyorum.

T.t fiber tarafında Zyxel ex3301 veya tp link x20v router veriyor. Bu arada t.t, fiber tarafında modem (aslında router. Modem görevini ont görür.) zorunlu. Yani size, Zyxel ex3301 veya tp link x20v verirler. Siz kendiniz, Asus router aldığınızda, t.t nin verdigi router kirası bitmiyor. Yani t.t'ye gidip ben kendime router aldım, sizin verdiğiniz routerı kullanmicam, kira da vermem diyemezsiniz. Siz kullansaniz da kullanmasanizda router kira verilir.

Obk kablosu konusunda ise;
Hiç merak etmeyin, obk kablosu aslında dayanıklıdır. Üstünde ziplamadiginiz sürece, kabloyla çok temas etmediğiniz sürece hiç birşey olmaz. Zaten obk'nın içinde birsuru koruyucu var. Bu koruyucular core (fiber kıl)ı korur. Kolay kolay zarar gelmez.

Sinyal konusunda ise;

En iyi değer 19dur. Fakat, son kullanıcı için çok kafaya takmalık bir konu değildir. Orda belirtmek istediğim, eğer -23'ün üstünde olursa, mesela -24. İleride sinyal ile ilgili sıkıntılar başlayabilir. İnternetin kopar, gelir vs. Dolayısıyla sinyal ölçerken -23'ün üstünde olmamasına dikkat et. -14 ise her ne kadar sınır olmasa da -14'ün altıda aynı sıkıntıları yasatabilir. Yani kısaca en iyi değer -19. Fakat -21 de olsa sıkıntı yok, -16 da. Sadece -14 ve -23'ü geçmesin.

T.t geldiğinde şöyle de; ofdk'dan ont'ye obk kablosunu yeniletmek istiyorum. Kablo uzun olmalı, yetmiyor diyin, gelip obk'yı çekerler.

Ofdk'da olan konnektör mavi, ont ye gelen yeşil ise herşey doğru.

T.t fiber tarafında Zyxel ex3301 veya tp link x20v router veriyor. Bu arada t.t, fiber tarafında modem (aslında router. Modem görevini ont görür.) zorunlu. Yani size, Zyxel ex3301 veya tp link x20v verirler. Siz kendiniz, Asus router aldığınızda, t.t nin verdigi router kirası bitmiyor. Yani t.t'ye gidip ben kendime router aldım, sizin verdiğiniz routerı kullanmicam, kira da vermem diyemezsiniz. Siz kullansaniz da kullanmasanizda router kira verilir.

Obk kablosu konusunda ise;
Hiç merak etmeyin, obk kablosu aslında dayanıklıdır. Üstünde ziplamadiginiz sürece, kabloyla çok temas etmediğiniz sürece hiç birşey olmaz. Zaten obk'nın içinde birsuru koruyucu var. Bu koruyucular core (fiber kıl)ı korur. Kolay kolay zarar gelmez.

Sinyal konusunda ise;

En iyi değer 19dur. Fakat, son kullanıcı için çok kafaya takmalık bir konu değildir. Orda belirtmek istediğim, eğer -23'ün üstünde olursa, mesela -24. İleride sinyal ile ilgili sıkıntılar başlayabilir. İnternetin kopar, gelir vs. Dolayısıyla sinyal ölçerken -23'ün üstünde olmamasına dikkat et. -14 ise her ne kadar sınır olmasa da -14'ün altıda aynı sıkıntıları yasatabilir. Yani kısaca en iyi değer -19. Fakat -21 de olsa sıkıntı yok, -16 da. Sadece -14 ve -23'ü geçmesin.

T.t geldiğinde şöyle de; ofdk'dan ont'ye obk kablosunu yeniletmek istiyorum. Kablo uzun olmalı, yetmiyor diyin, gelip obk'yı çekerler.

Ofdk'da olan konnektör mavi, ont ye gelen yeşil ise herşey doğru.
Tamamdır o zaman başvururken router satın almayacağım diyeceğim(bahsettiğiniz 2 modem yani) ama ont'nin kirasını vereceğim. Bu da sadece 75 TL yazıdan anladığım kadarıyla. Sinyal konusunda da 23'ü geçmemesine dikkat edeceğim. TT kuruluma gelmeden önce de obk kablosunu yeniletmek istediğimi, ev içerisinde konumunu değiştirmek istediğimde yetersiz kaldığını söyleyeceğim. Peki ben modem olarak ne almalıyım? 2019 yılında vdsl kullanırken bağlantı sorunlarımı en aza indirmek için Keenetic Extra ve Extra DSL almıştım. Sırasıyla model numaraları KN-1710-01TR ve KN-2111-01TR. DSL modelinin üzerinde 200mbps modem diyor ama ikisinde de herhangi bir fiber ibaresi yok. 5GHz 867 mbps ve 2.4 GHz 300 mbps yazıyor kutularında. Eski olmalarından ötürü sadece kullanıp kullanamayacağımı merak ettim. Benim şuan ayrıca bir modem ve CAT6 kablo mu almam gerekiyor? Fiyat performans olarak taksitle bir şeyler alabilirim. Maksimum eve arkadaşlarım geldiğinde modeme bağlanan cihaz sayısı artacaktır. Tabii neye göre almalıyım bilmiyorum. Sizden bilgi bekliyorum neye göre araştırma yapmalıyım diye. Sizin önerilerinizi de bekliyorum.
Edit: Sizce elimdeki bu 2 cihazı ikinci elden kaça ilana koymalıyım? İşime yaramayacaklarsa belki yeni alacağım modemi bu şekilde karşılayabilirim, veya kalanını ödemek daha kolay olur.

Oncelikle, bir durumu düzeltelim. Uzun ve detaylı yazdığım için gözden kacirmissin, diğer konuların hepsi doğru anlamissin. sıkıntı yok ama. Anlatırım ben.

Şimdi bak, sen t.t'ye router satın almayacagim demiyeceksin. T.t yani türk Telekom da fiber altyapı da router zorunludur. Yani sen onlara router ile ilgili birşeyden bahsetmene gerek yok. Onlar sana routerı getirecek zorunlu olduğu için, sen ise, onlar routerı kurduktan sonra Asus router alacaksın. O verdikleri router ile işin olmayacak. Bu arada fiberde modem gorevini ont görür. Türk Telekom modem diyor routerlera ama modem değildir o. Routerdır. Yine bahsettigim gibi modem görevini ont görür. (Ont ise, router'ın yanında verilen küçük cihaz)

Bunun dışında herşeyi doğru anlamissin.

Router öneririm tabikide bütçe nedir?

Fiberde modem değil, router almamizin sebebi, fiberde modem gerekmez. Yukarda sebebini söyledim. Router gerekir. Modem alırsan da kullanabilirsin ama gereksiz olur çünkü zaten ont cihazı bir modemdir diyebiliriz.

Oncelikle, bir durumu düzeltelim. Uzun ve detaylı yazdığım için gözden kacirmissin, diğer konuların hepsi doğru anlamissin. sıkıntı yok ama. Anlatırım ben.

Şimdi bak, sen t.t'ye router satın almayacagim demiyeceksin. T.t yani türk Telekom da fiber altyapı da router zorunludur. Yani sen onlara router ile ilgili birşeyden bahsetmene gerek yok. Onlar sana routerı getirecek zorunlu olduğu için, sen ise, onlar routerı kurduktan sonra Asus router alacaksın. O verdikleri router ile işin olmayacak. Bu arada fiberde modem gorevini ont görür. Türk Telekom modem diyor routerlera ama modem değildir o. Routerdır. Yine bahsettigim gibi modem görevini ont görür. (Ont ise, router'ın yanında verilen küçük cihaz)

Bunun dışında herşeyi doğru anlamissin.

Router öneririm tabikide bütçe nedir?

Fiberde modem değil, router almamizin sebebi, fiberde modem gerekmez. Yukarda sebebini söyledim. Router gerekir. Modem alırsan da kullanabilirsin ama gereksiz olur çünkü zaten ont cihazı bir modemdir diyebiliriz.
Şimdi modem görevini küçük cihaz görüyor. Benden alınacak 75 liralık kira bedeli bunun için mi?
"Kampanya kapsamında, bireysel yeni abonelere satış anında 18 ay taahhüt vermeleri halinde, 1.620 TL olan fiber gücünde standart modem 18 ay boyunca aylık 90 TL, 1.980 TL olan fiber gücünde Premium modem ise 18 ay boyunca aylık 110 TL taksitle sunulmaktadır. Belirtilen modemler dışında fiber altyapıda (FTTH) WiFi 6 HGW Fiber Güçlü Modem kullanacak olan abonelerden 75 TL modem kullanım ücreti alınacaktır."
Bu yazı üzerinden çıkarım yapmaya çalışıyorum sadece. Bana 2 tane modem sunduklarını söylüyorlar ya, bunlar aslında router. Ben onlardan router almak zorunda değilim. Adresime kurulum yaptıklarında sadece küçük cihaz bağlasalar ben aylık 75 lira ödeyeceğim onlara sadece ekstradan. Sonrasında cat 6 kablo ile önce router'a sonra bilgisayarıma bağlayacağım. Ha ama diyorsanız ki türk telekom öyle işlemiyor. Paşa paşa o sattıkları 2 routerdan birini alacaksınız, kusura bakmayın da kullanmayacağım şey için niye 1500 2000 lira gibi bir fiyat veriyorum? Eğer böyle olacaksa türk telekomda zaten masraflar aşırı fazla oluyor. Başka firmalara yönelmem daha mantıklı olabilir. Router için de bütçe belirlemedim. Sizden fiyat performans olduğunu düşündüğünüz şeyleri atmanızı bekledim. Hali hazırda para biriktiren biri olduğum için olabildiğince az harcama yapmaya çalışıyorum.

Temsili görsel atıyorum.

Üstteki ONT dir. Alttaki ise ROUTER
Fiberde, ONT (modem görevini görür.) ROUTER ise dagiticidir.
Sana getirdikleri routerı kullansan da kullanmasan da kira ödersin.
Fakat o routerı kullanmak zorunda değilsin. Ama ONT'yi (fotodaki üstteki küçük cihaz) o da zorunlu ve degistiremezsin.
Fakat routerı (fotonun en altındaki) degistirebilirsin. Asus router alıp kullanabilirsin.

Ont için kira alınmaz, router için kira alınır. İkisinide getirip kurarlar. Router istemiyorum diyemezsin. Onlar getirip kursun, routerı koy kutusuna, attığım routerı alabiliyorsan al kurulumu yaparım vlan id, ppoe girilecek. Bazen mac clone gerekebiliyor sıkıntı yok. Yaparim

+ Olarak router ekleyeyim.

Bunun fiyatı senin için uygun mu?

Dosya Ekleri

• images (1).jpeg
    images (1).jpeg
    15 KB · Görüntüleme: 63
Son düzenleme:
Temsili görsel atıyorum.

Üstteki ONT dir. Alttaki ise ROUTER
Fiberde, ONT (modem görevini görür.) ROUTER ise dagiticidir.
Sana getirdikleri routerı kullansan da kullanmasan da kira ödersin.
Fakat o routerı kullanmak zorunda değilsin. Ama ONT'yi (fotodaki üstteki küçük cihaz) o da zorunlu ve degistiremezsin.
Fakat routerı (fotonun en altındaki) degistirebilirsin. Asus router alıp kullanabilirsin.

Ont için kira alınmaz, router için kira alınır. İkisinide getirip kurarlar. Router istemiyorum diyemezsin. Onlar getirip kursun, routerı koy kutusuna, attığım routerı alabiliyorsan al kurulumu yaparım vlan id, ppoe girilecek. Bazen mac clone gerekebiliyor sıkıntı yok. Yaparim

+ Olarak router ekleyeyim.

Bunun fiyatı senin için uygun mu?

Ben hala daha bana 18 aya yansıtarak sattıkları 1620 ve 1980 lira olan cihazın hangisi olduğunu anlamadım. Ben ONT'yi satın alıp, router'a mı kira veriyorum? Türknette ikisine de ekstra ücret vermediğim için tam olarak kavrayamadım meseleyi. Kira verdiğim router da anladığım kadarıyla çok teknolojik bir ürün değil, bana başka bir router almamı önerdiğinize göre. Başka internet servis sağlayıcıları nasıl hallediyor bu meseleyi? Netspeed olur, kablonet olur, millenicom olur, netbone olur, netinternet olur. Aklıma gelmeyen bir sürü iss var. Türk telekomdaki işleyişin nasıl olduğunu hala daha anlayabilmiş değilim kusuruma bakmayın.

Ben hala daha bana 18 aya yansıtarak sattıkları 1620 ve 1980 lira olan cihazın hangisi olduğunu anlamadım. Ben ONT'yi satın alıp, router'a mı kira veriyorum? Türknette ikisine de ekstra ücret vermediğim için tam olarak kavrayamadım meseleyi. Kira verdiğim router da anladığım kadarıyla çok teknolojik bir ürün değil, bana başka bir router almamı önerdiğinize göre. Başka internet servis sağlayıcıları nasıl hallediyor bu meseleyi? Netspeed olur, kablonet olur, millenicom olur, netbone olur, netinternet olur. Aklıma gelmeyen bir sürü iss var. Türk telekomdaki işleyişin nasıl olduğunu hala daha anlayabilmiş değilim kusuruma bakmayın.
Estağfurullah. Anlatayim. Bakın, siz fiberde olduğunuz için, türk Telekom size iki adet ürün veriyor. Bunlardan biri ont digeri ise router. (Yukarda görselini attım) Bu size verilen iki ürün sizin olmuyor, siz fiber interneti kullanabilin diye veriyor ve birini kiralıyor. Bu kiraladığı ürün router. Peki, ont de var ondan kira almıyor mu diyorsun, hayır. Almıyor. Çünkü ont cihazı daireye ait oluyor. Siz o daireden taşınsanız bile veya hattınızı iptal etseniz bile o ont dairede duracak. Diyelim ki o daireden taşindiniz veya hattınızı komple iptal ettiniz, Sadece ve sadece routerı iade edeceksiniz. ont'yi iade etmeyeceksiniz.
Kısaca; Ont'den kira alınmaz, router'dan alınır. Ont daireye aiitir, hattı iptal etsende, taşınsanda her ne olursa olsun, iade etmiyeceksin. Ont daire içinde duracak. Fakat router'a kira verdigin için, routerı iade edeceksin.

Türk Telekom altyapısını kullanan bütün isslerde işleyiş aynı çünkü altyapı sahibi T.t olduğu için, gelen ekip türk Telekom olacak

Türk Telekom'un fiber altyapısı bulunuyor adresimde. 500 veya 1000'in gereksiz fazla olacağını düşündüğüm için 200lük paket almayı düşünüyorum ama sanırsam türk telekom upload'u baya düşük tutuyor. Türknet ile de çalışmaya devam etmek istemiyorum. Takribi 2-3 aydır sorun yaşıyorum ve sayısız destek kaydı açtım. Şuan 200lük paketi hangi issden almalıyım kısmında kafamda sorular var. Onu da araştırıyorum ama henüz adam gibi bir karar veremedim. Kablonet ve netspeed'i düşünüyorum şuan. Kablonet'in upload hızını bulamadım lakin.

Ben de en az 200 almayı düşünmüştüm.

@777608 @mafaky
Konuyu tekrardan hortlatıyorum ama ISS arayışım devam ediyor. Türknet aboneliğimi iptal etme işlemlerini başlattım. Verdikleri 2 cihazı onlara kargoladıktan sonra tamamiyle işlemin biteceğini düşünüyorum.

Kablonet ve Türk Telekom ile telefonda görüşme sağladım. Kablonet 1000'lik ve 500'lük paketlerinde 20 upload, 200'lük paketinde 10 upload verdiğini belirtti. 40 liralık modem kiralama ücreti hepsinde aynı, sadece 1000'lik pakette 75 liraya statik ip almam gerekeceğini belirtti. Bu da 24 ay taahhüt ortalamasında 1000'lik paket için 875 liraya, 500'lük paket için 700 liraya tekabül ediyor. Lakin verdikleri upload 20 olduğu için çekinmiyorum dersem yalan olur. Herhangi bir streaming kariyeri düşündüğümden değil, sadece genel anlamda yetersiz gelme ihtimalinden korktuğum için. Onun haricinde taahhütle ilgili bir sorunum yok, zamanında kötü bir uygulama olduğunu düşünüyordum ama güncel ekonominin sabit olmaması taahhütü mantıklı kılıyor benim gözümde.

Türk Telekom ile görüşme sağladığımda bana ekstra bedel olarak bir şeylerden bahsedilmedi. Alacağım upload değerleri ve fiyat ortalamaları hakkında konuştuk. Ama kurulum bedeli, modem kiralama veya 1000 alırsanız statik ip almanız gerekir gibi bir cümle duyamadım benimle ilgilenen temsilciden. Türk Telekom ise 1000'lik paket için 18 ay ortalamasında aylık 766 lira talep ediyor ve 50 upload veriyor. 500'lik pakette ise aylık bedel ortalama 633 lira, upload hızı ise 40. 200'lük paket için de ortalama 525 lira talep edip, 30 upload veriyorlar. Ama dediğim gibi başka ne gibi masraflar çıkacak hiç bilmiyorum. Sitesinden şöyle bir alıntı yapayım sizlere:

"Kampanya kapsamında, bireysel yeni abonelere satış anında 18 ay taahhüt vermeleri halinde, 1.620 TL olan fiber gücünde standart modem 18 ay boyunca aylık 90 TL, 1.980 TL olan fiber gücünde Premium modem ise 18 ay boyunca aylık 110 TL taksitle sunulmaktadır. Belirtilen modemler dışında fiber altyapıda (FTTH) WiFi 6 HGW Fiber Güçlü Modem kullanacak olan abonelerden 75 TL modem kullanım ücreti alınacaktır."

Belki de son 6 aydır türknet'in internetimi düzeltmesi için uğraştığımdandır -bilemiyorum- lakin ben bu paragraftan hiçbir şey anlamadım. Eğer onlardan modem satın alırsam 75 lira kira vermeyecek miyim? Eğer satın almazsam 75 lira kirayla verdikleri modemi kullanabilecek miyim? Arayıp bilgi almam en doğrusu olacaktır ama yine de kişisel fikirlerinizi merak ettiğim için buraya yazıyorum. İzlemem gereken yolun ne olduğu hakkında kararsızım. Netbone'u da düşündüm ama telefonda görüşmedim henüz. Sitelerinde 1000 download, 20 upload, aylık 640 lira yazıyor sadece. Daha önce isimlerini çok duymadığım için bir fikrim yok kendilerine karşı.

GPON altyapıda en rahat edebileceğim ISS ne olacaktır sizce? TT altyapısı olduğu için biraz onlara yatkın kafam ama ekstra ücretlerle haddini aşacak gibi duruyor. Biraz da abone olana kadar fiyat konusunda açık sözlü olmadıklarını düşünüyorum. Firma önerilerinizi bekliyorum.

konuyu sadece bilgi almak adına okudum. Kablonet tarife bilgilerinde 1000mbps için 100mbps upload gösteriyor. Yanlış bilgi vermiş olabilirler mi?

1716855193522.png

konuyu sadece bilgi almak adına okudum. Kablonet tarife bilgilerinde 1000mbps için 100mbps upload gösteriyor. Yanlış bilgi vermiş olabilirler mi?

Eki Görüntüle 2206618
Aradığımda 3 tane paketten yararlanabileceğimi söylediler. Kampanyaları saymışlardır. Bunu istesem bunu da bağlarlar herhalde. Sitedeki kampanyalar kısmında adres girince alabileceğiniz tarifeleri gösteriyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı