GPU'ya undervolt yapmak

Kayra Cem

Hectopat
Katılım
23 Şubat 2020
Mesajlar
698
Çözümler
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar size undervolt nasıl yapılır resimli bir şekilde göstermek istiyorum. Ben çok Türkçe kaynak bulamadım bunun hakkında denedikten sonra sonuçları yazarsanız sevinirim.
Öncelikle MSI Afterburner'den voltaj takibi ve kontrolünü açmamız lazım.

RESİM 1.PNG


Sonra CTRL+F tuşuna basınca voltaga curve editor geliyor.

resim2.PNG


Burdan solda 1800 yazan kısma hangi voltaj eş değer geliyor bulalım şöyle yani:

resim3.PNG


Daire içindeki denk geliyor nasıl buldun derseniz yanlış yapmamanız için hangisi eşit sırada bakın sonra onun üstüne tıklayınca soldaki 1800 beyaz olacak. Bulduktan sonra l tuşuna basıyoruz ve ortada sarı çizgi çıkıyor bu ne demek derseniz 925 bundan sonrakilerin hepsini 950, 975, 1000 bunların hepsini 1800 MHz'ye sabitler manuelde yapabilirsiniz ama uğraştırır bayağı, kısa yolu l tuşudur. Sonra:

resim 4.PNG


Sırasıyla önce Save tuşuna basıp sonra 1'e basıp kaydediyoruz.
Not: Uv işlemini yapmadan önce ekran kartı kaç derece ve kaç Volt'ta çalışıyor bakarsanız daha iyi olur, çünkü sıcaklık kaç derece düştüğünü görün. Sonuçlarını yazarsanız sevinirim. Yanlışım varsa düzeltin.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam tam olarak ne işe yarıyor bu?

Dostum gösterdiğim şey undervolt. Ekran kartının voltajını düşürerek kartın daha serin, sessiz ve ömrünü uzatmak için. Isınma sorunu olanlar genellikle yapar. Maksimum 5 FPS düşüyor ama ekran kartı 5 derece serinliyor ve ömrü uzuyor iyi bir şey yani.


Bir de "Bulduktan sonra l tuşuna basıyoruz " demişim de L harfi olacak küçük yapınca "ı" harfine benzemiş.
 
Son düzenleme:
Yada altta 950 yazıyor ya ona L tuşuna basın.
Eki Görüntüle 532915
Yapmadan önce volt değerini ölçün. Çünkü kaç volt düşmüş görelim az düştüyse dahada düşürülebilir.
Tamam, yapıyorum hocam. Teşekkürler. Bir de; Power Limit'i en düşüğe çektiğimde de ısınmaya bayağı etkisi oluyor, o mu daha iyidir yoksa UV mi?
 
Hocam hiç bilmiyorum onu, en sağlıklısı UV gibi görünüyor.
Dediğiniz ayarları yaptım; %60 fan hızıyla, 77C oldu. Isınması normal haliyle aynı. Fanları %100'e alıp, 70C'lere kadar düşürebiliyorum. Power Limit: Ekran kartı'nın çektiği gücü ayarlıyor. Bu ayarı en düşüğe çektiğimde, ufak bir FPS kaybı olsa da çok stabil. %100 yükte en fazla 72C oluyor. Hem de %55fan hızıyla.
Screenshot_8.png
 
Dediğiniz ayarları yaptım; %60 fan hızıyla, 77C oldu. Isınması normal haliyle aynı. Fanları %100'e alıp, 70C'lere kadar düşürebiliyorum. Power Limit: Ekran kartı'nın çektiği gücü ayarlıyor. Bu ayarı en düşüğe çektiğimde, ufak bir FPS kaybı olsa da çok stabil. %100 yükte en fazla 72C oluyor. Hem de %55fan hızıyla.Eki Görüntüle 532926

Kaç FPS düşüyor? Bir de ne kadar düşürüyorsunuz Power limiti ? Ben UV yapınca 5 derece düştü ama benim ekran kartımda.
 
Kaç FPS düşüyor? Bir de ne kadar düşürüyorsunuz Power limiti ? Ben UV yapınca 5 derece düştü ama benim ekran kartımda.
Benchmark'tan yaptım, kaç FPS düştüğüne bakmadım. Direkt olarak ısınmayı kontrol ettim. Power limit'i en düşüğe kadar çektim, 78'e kadar. Kart 72C'yi geçince güç vermeyi kesiyor. Bu nedenle de ısınma sorunu ortadan kalkıyor. FPS farkı da hiç rastlamadım, gerçekten düşmüyor sanırım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı