GTX 1050 OC sistemde GTA V düşük GPU kullanımı

İşletim sistemi
Windows 11

Yavuzthegreat

Hectopat
Katılım
13 Eylül 2020
Mesajlar
605
Makaleler
1
Çözümler
5
Yer
Aydın
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
RAM
4 x 2 Gb
Ekran kartı
Gtx 1050 OC
Anakart
H61M-D
İşlemci
i7-2600k
Merhaba.
GTA V oyununda sanırsam darboğaz yaşıyorum. GTX 1050 kart, i7-2600K işlemci ve 4x2 GB RAM'e sahibim.
GTX 1050 Max o FPS'i verir diyen arkadaşlar rica ediyorum kendilerini yormasınlar zira yaşadığım sorun "neden yüksek FPS almıyorum?" değil. Düşük ayarda da, orta ayarda da ve en yüksek ayarda da kalabalık bir alana girince GPU kullanımı yüklediğim görselde ki gibi düşüyor ve FPS birden düşüyor. Sabit alsam sıkıntı yok fakat dalgalı olması oyun zevkini baltalıyor. Kalabalık olmayan yerlerde ise GPU kullanımı 90-100 seviyesine çıkıyor ve FPS yükseliyor. Her zaman yüklediğim görselde ki gibi olmuyor bu fark. Bazen ikisi de %70 kullanımlara geliyor, bazen %50-60 seviyelerinde takılırken bazen ise CPU kullanımı daha yüksek oluyor. Oyun ayarları MSAA kapalı olmak üzere tüm ayarlar maksimuma çekilmiş şekilde. İşlemcimin Turbo Boost (3.80 GHz) ayarı ve Hyper threading ayarı açık. Oyunu FHD çözünürlükte oynuyorum.
İlk görsel gördüğünüz gibi kalabalık olmayan, denize bakan bir yerde. İkinci görsel ise şehre girdiğim zaman.
 

Dosya Ekleri

  • boş alan.png
    boş alan.png
    3,3 MB · Görüntüleme: 53
  • dolu alan.png
    dolu alan.png
    3,8 MB · Görüntüleme: 60
GTA V açık dünya bir oyun olduğundan böyle kaynaklanıyor. Yani çok fazla değişken var FPS'i etkileyecek. Sana şunu da söyleyeyim 12900KS + 3090 Ti ile GTA V'te 160 FPS üstünde aldığında oyun crashleniyor ya da aşırı fazla takılmalar yaşanıyor. Yani asıl problem bir nevi oyun motorundan kaynaklanıyor.

Sorun zaten sadece GTA'da oluyor. FH gibi oyunlarda sıkıntı yaşamıyorum.
 
Nüfus çeşitliliği, kalabalıklığı gibi ayarları dibe çekince yine değişmiyor. Bilhassa araç kullanıyorsam oluyor bu. MSAA gibi ayarları da açamam çünkü zaten en yüksek grafikte, bir de onu açarsam darboğaz olmasa bile 40 FPS yukarısını göremeyeceğim.

Hocam sizin CPU daha çok kullanılıyor bu da drop a yol açar eğer 60 FPS'den inmesin drop olmasın diyorsanız işlemciyi değiştirin

Sorun zaten sadece GTA'da oluyor. FH gibi oyunlarda sıkıntı yaşamıyorum.

O zaman GTA da sıkıntı var nereden aldınız?
 
Kardeşim anlamıyorsun galiba adamın kullanımı %68 GPU'ya yük benecek CPU'dan azalacak
Belki 90 FPS'den aşağısı olacak ama drop yaşamaz en azından
Keşke her şey söylediğin kadar basit olsaydı :). Arkadaş bunu yaptığında nolacak biliyor musun?

Şehir dışında 95 FPS aldığı yerlerde 50-60 FPS alacak. Şehre inince gene 48 FPS alacak. Her türlü CPU bottleneck yaşıyor çünkü.
 
İşlemci de şu an OC yok hocam. RAM ile alakalı olabilir mi? İşlemci en fazla 1333 MHz izin veriyor çünkü.

RAM'den olacağini sanmıyorum hocam çünkü CPU kullanımı fazla CPU kullanımı da ekran kartıda 2'si birden düşük olsa tamam derdim ama burada şunu fark ettim CPU GPU'dan çok daha fazla kullanılıyor bu darboğaz dır işlemci kaynaklı ama ekran kartında o.c kısarak CPU'yu rahatlatabilirsiniz FPS'iniz düşer ama drop yemezsiniz zaten size şunu söyleyeyim monitörünüz kaç Hz SE o kadar FPS alıyorsunuzdur 60 Hz SE 60'dan yukarı alsanızda 1000 FPS de alsanız hiçbir şey değişmeyecek V-Sync'yi açın bilgisayar da rahatlamış olur.
 

Geri
Yukarı