GTX 1050 Ti sistemde aniden güç kesiliyor

batuhan007

Kilopat
Katılım
8 Eylül 2015
Mesajlar
150
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bilgisayarımda üst üste güç kesilmeleri başlamıştı. Özellikle 1-2 saatlik kullanımdan sonra üst üste tekrarlayan anlık güç kesintisi ve ardından bilgisayarın yeniden çalışmaya başlaması durumu. Memtest86 ile RAM testine bıraktım, hiçbir hata yoktu test sonucunda. Sistemimi tamamen sökerek kasa içini temizledim ve anakartı bir yumuşak fırça yardımı ile tozlardan arındırdım. Anakart üzerindeki kondansatörlerde herhangi bir şişme vs. durumu söz konusu değil. Lehimlerde kırılma, yanık parça vs. gözükmüyordu. Tekrar topladıktan sonra güç kesilme durumunu yeniden yaşadım. Birkaç kez FurMark ve Heavyload testi yaptım. Bu sırada bazen güç kesti bazen kesmedi. Sıcaklık değerleri normal. HWMonitor ile sürekli takip ettim bu işlemler sırasında. Son olarak PSU'nun yetersiz geldiğini (Colorsit 450W PSU) ya da bozulduğunu düşünerek yeni bir PSU (FSP HV Pro 550W) aldım. PSU elime geçene kadar sistemi yormayacak şeklide sadece video izleyerek güç kesme durumu yaşamadan kullandım ve bir sorun olmadı. Bugün PSU'yu sisteme taktım, sistem normal olarak açıldı, bir sorun yoktu. Hemen birkaç AIDA64 sistem kararlılık testi "Heavyload" ve "FurMark" programları ile test yapmaya başladım. Yaklaşık 10 dakika falan beklediğimde bir sorun olmadığını görünce testleri kapattım çünkü önceden herhangi testi başlattığım anda güç kesiyordu. Sorun çözüldü sanırım deyip Steam hesabımı açtım kütüphaneme girdim ve hop yeniden sistem güç kesti. Tekrar açıldıktan sonra AIDA64 ve Heavyload'ın GPU'yu %100 çalıştırmadığını farkedip "FurMark" ile bir test başlatıp GPU %100 kullanılırken işlemciyi de "Heavyload" ile %100 çalışmaya zorladım. Yaklaşık 5-10 dakika kadar çalıştı ve bir problem yaşamadım. Sonrasında birkaç 4K video açarak GTA V gibi oyunlara girerek test ettim yine sorun yaşamadım. Ayrıca "PassMark" programını indirip çalıştırdım ve yine herhangi bir güç kesme söz konusu değildi.

Sorunum neden kaynaklanıyor olabilir?

Anakart: ECS H81H3-M4.
İşlemci: i7 4790.
RAM: 2X 8 GB DDR3 1600MHz.
Power Supply: FSP hv Pro 550W.
Ekran kartı: Galax GTX 1050 Ti ex OC.
HDD: 2X 1TB 7200RPM.
SSD: Gigabyte 240GB SSD.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
ben sorunu binamdaki şartellerde çözmüştüm sanırım sigortasız olduğu için belli voltajda kesiyormuymuş neymiş bişeyler anlatmıştı elektirikçi sonra bi sigortarlı şartel taktırdım ortak panele 1 senedir sorun yok

Sistemkısaca
gtx 1050 msi 2gb
8gb ram i52400
400 w
 
Eğer PSU'da bir sorun yoksa sorun anakartta da olabilir. Kırılma yanık parça olmasa bile farklı bir sorun yaşanmış olabilir. Tavsiyem daha da farklı sonuçlar yaşamadan önce servise götürmeniz olur. Ayrıca bir ihtimalle sorun evinizin elektrik tesisatında da olabilir.
 
Işlemci ve PSU dışında sistemimiz aynı. Bende de birkaç defa böyle kapandı. PSU mu besleyemiyor acaba deyip (400 W)oyunun grafiklerini düşürüp sorunu çözdüm. Şimdi senin konuyu görünce anakart olabilir diye aklıma geliyor. Anakart böyle sorunlara neden olabilir mi?
 
Sistemde OC varsa eski ayarına getir termal macunları yenile ve dalgalı akım gelirse de PSU yetmezse güç keser bir UPS kullanmanı öneririm Türkiye elektriğinde UPS şart şu an benim evde TV ve PC'de olmak üzere 2 adet UPS var. Bir de ekran kartında enerji pinlerinde boş olmasın 2 tane 6'lık varsa hepsini bağla bazen ondan da yapıyor olabilir.
 
Ben sorunu binamdaki şartellerde çözmüştüm sanırım sigortasız olduğu için belli voltajda kesiyormuymuş neymiş bir şeyler anlatmıştı elektrikçi sonra bir sigortarlı şartel taktırdım ortak panele 1 senedir sorun yok.

Sistemkısaca.
GTX 1050 MSI 2 GB.
8 GB RAM i52400.
400W.

Demek istediğin evin içindeki prizlere ve lambalara ayrılan şalterleri değiştirmek mi yoksa binadaki panoda bulunan sayactan çıkan şalter mi hocam.
Eğer PSU'da bir sorun yoksa sorun anakartta da olabilir. Kırılma yanık parça olmasa bile farklı bir sorun yaşanmış olabilir. Tavsiyem daha da farklı sonuçlar yaşamadan önce servise götürmeniz olur. Ayrıca bir ihtimalle sorun evinizin elektrik tesisatında da olabilir.

Servis derken hocam kaç yıllık anakart herhangi bir baktırma şansım yok söylediğiniz şekilde. Multimetre yok ölçüm yapamıyorum tek tek bakmak istiyorum ama işte. Elektrik tesisatında tek eksik topraklama bulunmaması.
Sistem de OC yaptınız mı?
Sadece Ram belleklerimi Bios üzerinden XMP profile almak bu da otomatik konumda 1333 mhz de çalışan ramleri 1600 mhz ye çekiyor. Fakat ramlarin etiketinde zaten direkt 1600 mhz yazıyordu yani bu bir OC olmuyor anladıgım kadarıyla. İşlemcim zaten oc yapılamıyor.
Sistemde OC varsa eski ayarına getir termal macunları yenile ve dalgalı akım gelirse de PSU yetmezse güç keser bir UPS kullanmanı öneririm Türkiye elektriğinde UPS şart şu an benim evde TV ve PC'de olmak üzere 2 adet UPS var. Bir de ekran kartında enerji pinlerinde boş olmasın 2 tane 6'lık varsa hepsini bağla bazen ondan da yapıyor olabilir.
Hocam OC adına sadece bu yaptıklarım var "Sadece Ram belleklerimi Bios üzerinden XMP profile almak bu da otomatik konumda 1333 mhz de çalışan ramleri 1600 mhz ye çekiyor. Fakat ramlarin etiketinde zaten direkt 1600 mhz yazıyordu yani bu bir OC olmuyor anladıgım kadarıyla."
Evet maalesef ups şart en kısa zamanda almaya çalışacağım aklımda zaten. Ekran kartı pinleri tabiki boş değil hocam.
Stabil olmayan bir OC yaptıysan sisteme yük binince kapanabilir. BIOS ayarlarını stock ayarlara getir.
Sadece Ram belleklerimi Bios üzerinden XMP profile almak bu da otomatik konumda 1333 mhz de çalışan ramleri 1600 mhz ye çekiyor. Fakat ramlarin etiketinde zaten direkt 1600 mhz yazıyordu yani bu bir OC olmuyor anladıgım kadarıyla.
OC yaparken az volt verdiğin zaman böyle olabiliyor bizzat kendim yaşadım.
Bir de priz ile alakalı olabilir.
Hocam elle OC yapma söz konusu değil ki işlemcim zaten oc desteklemez diye biliyorum k serisi değil çünkü. Sadece Ram belleklerimi Bios üzerinden XMP profile alıyorum bu da otomatik konumda 1333 mhz de çalışan ramleri 1600 mhz ye çekiyor. Fakat ramlarin etiketinde zaten direkt 1600 mhz yazıyordu yani bu bir OC olmuyor anladıgım kadarıyla. Otomatik bir profil olduğu için voltajı da diğer değerleri de kendisi belirliyor yani benim yaptığım bir işlem yok extra olarak. Priz konusunda duvardaki tek prizden 6 prize çekiyorum onun üzerinde monitör adaptörü modem adaptörü 6 volt adaptör 12 volt adaptör birde şarj aleti takılı fakat yıllardır da bu şekilde kullanıyorum en ufak bir problem yaşamadım ve diğer takılı olan hiçbir cihaz modem monitör vs bir sorun çıkarmadı daha prizde sorun olsa diğer cihazlar da sorun yaşardı diye düşünüyorum. Prizde ısınma koku yanık kablosunda ısınma vs söz konusu da deği.
 
Son düzenleme:
Demek istediğin evin içindeki prizlere ve lambalara ayrılan şalterleri değiştirmek mi yoksa binadaki panoda bulunan sayactan çıkan şalter mi hocam.

Servis derken hocam kaç yıllık anakart herhangi bir baktırma şansım yok söylediğiniz şekilde. Multimetre yok ölçüm yapamıyorum tek tek bakmak istiyorum ama işte.

Sadece RAM belleklerimi XMP profile almak bu da otomatik konumda 1333 MHz'de çalışan RAM'leri 1600 MHz'ye çekiyor. Fakat RAM'larin etiketinde zaten direkt 1600 MHz yazıyordu yani bu bir OC olmuyor anladıgım kadarıyla. İşlemcim zaten OC yapılamıyor.

Hocam OC adına sadece bu yaptıklarım var "Sadece RAM belleklerimi XMP profile almak bu da otomatik konumda 1333 MHz'de çalışan RAM'leri 1600 MHz'ye çekiyor. Fakat RAM'larin etiketinde zaten direkt 1600 MHz yazıyordu yani bu bir OC olmuyor anladıgım kadarıyla."
Evet maalesef UPS şart en kısa zamanda almaya çalışacağım aklımda zaten. Ekran kartı pinleri tabii ki boş değil hocam.

Sadece RAM belleklerimi XMP profile almak bu da otomatik konumda 1333 MHz'de çalışan RAM'leri 1600 MHz'ye çekiyor. Fakat RAM'larin etiketinde zaten direkt 1600 MHz yazıyordu yani bu bir OC olmuyor anladıgım kadarıyla.

Hocam elle OC yapma söz konusu değil ki işlemcim zaten OC desteklemez diye biliyorum k serisi değil çünkü. Sadece RAM belleklerimi XMP profile alıyorum bu da otomatik konumda 1333 MHz'de çalışan RAM'leri 1600 MHz'ye çekiyor. Fakat RAM'larin etiketinde zaten direkt 1600 MHz yazıyordu yani bu bir OC olmuyor anladıgım kadarıyla. Otomatik bir profil olduğu için voltajı da diğer değerleri de kendisi belirliyor yani benim yaptığım bir işlem yok extra olarak.

Ustam o zaman beslemede bir şey var ani kesintiler beslemeden kaynaklı olur genelde bir kontrol ettirmen lazım donanımsal bir arıza olabilir
 

Yeni konular

Geri
Yukarı