GTX 1650 PC Furmark'ta ve oyunlarda reset atıyor

Xaraca

Kilopat
Herkese merhaba, anlayamadığım tuhaf bir sorun var bilgisayarda.

Furmark ile GPU testi yaptığımda hiçbir şeye tıklamazsam test sorunsuz ilerliyor, ama Edge'yi veya Discord'u açmak için tıkladığım an PC reset atıyor.

Birkaç kez test ettim, Furmark'ta 7,10, ve 12. dakikalara kadar sadece test açık bir şekilde çalışırken hiçbir sorun yoktu, Discord'u açmak için tıkladığım an PC reset attı.

Tekrar açtım bilgisayarı ve Furmark'ı, testi başlattım ve daha 5-6 saniye olmadan Edge'yi açmayı denedim PC yine reset attı. Her denememde arkadan bir şeyler açtığımda PC reset atacak sanırım.

Ancak sistemi OCCT ile stres testine soktuğumda 10 dk boyunca hiçbir kapanma vs. olmuyor. Birkaç kez test ettim, totalde 30 dk test etmişimdir, sorun çıkmadı. Test esnasında arkada Edge'yi de açsam, Discord'u da açsam kapanma olmadı.

Sistemim;
H81 Anakart
GTX 1650 GDDR5
i5-4590s
2x8GB Ram
300w PSU (8-9 yıllık)

Sıcaklıklar ise oyunda GPU ve CPU 60 derecelerde geziyor, Furmark'ta kapanma olduğunda GPU 60 dereceydi.

Sistem 1 ay öncesine kadar GT1030 ve i3-4130'dan oluşuyordu, parçaları yeniledim. O zamandan sonra bu olay testlerde birkaç kez yaşandı ama oyunlarda sorun yoktu. Şu sıralar oyunlarda da (CS2 ve Ea FC24) reset atmaya ve ekran donup bilgisayar kilitlenmeye başladığı için sorun etmeye başladım. Sorun ne kaynaklı olabilir?

PSU'dan şüpheleniyordum ama OCCT'de 10 dakika boyunca işlemci 70-80 watt, GPU 55-60 watt çekiyor ve hiçbir sorun çıkmıyor. Furmark'ta sadece GPU'ya yük biniyor ve kapanıyor. Bu durum PSU'da sorun olmadığını gösterir diye yorumluyorum.

Acaba yazılımsal bir sorun mu var? Bir uygulama açmaya çalıştığımda kapanıyor olması bunu gösterebilir mi? (Bu arada PC'ye bios güncellemesi veya format atmadım, GPU driverı yükledim ve direkt tak kullan yaptım yeni parçaları.)

Son bir not, olay görüntüleyicisinde Kernel Power 41 hatası görünüyor her reset attığı an için.

Son düzenleme:
Muhtemelen PSU kaynaklıdır;

Sen zaten fazla güç çeken bir işlem yapıyorsun, üstüne başka bir şey açtığında anlık olarak işlemcin veya ekran kartın daha fazla güç çekiyor olabilir, bu yüzden de pc kapanıyordur.

Örneğin işlemci tam yükte saatlerce çalıştırılsa bile 150W-170W güç çekiyor ama farklı bir işlem yapıldığında veya kendiliğinden o değer anlık olarak 250W lara kadar çıkabiliyor. Bu durum uygulamayı ilk başlattığında da başına gelebilir 250W olarak başlayıp 150W-170W larda saatlerce sıkıntısız şekilde seyredebilir.

Son bir not, olay görüntüleyicisinde Kernel Power 41 hatası görünüyor her reset attığı an için.

Bu arada Kernel Power 41 hatası genellikle PSU kaynaklı oluyor.

Muhtemelen PSU kaynaklıdır;

Sen zaten fazla güç çeken bir işlem yapıyorsun, üstüne başka bir şey açtığında anlık olarak işlemcin veya ekran kartın daha fazla güç çekiyor olabilir, bu yüzden de pc kapanıyordur.

Örneğin işlemci tam yükte saatlerce çalıştırılsa bile 150W-170W güç çekiyor ama farklı bir işlem yapıldığında veya kendiliğinden o değer anlık olarak 250W lara kadar çıkabiliyor. Bu durum uygulamayı ilk başlattığında da başına gelebilir 250W olarak başlayıp 150W-170W larda saatlerce sıkıntısız şekilde seyredebilir.

Bu arada Kernel Power 41 hatası genellikle PSU kaynaklı oluyor.
Teşekkürler cevap için. Peki OCCT testi olayına ne diyorsunuz?

Teşekkürler cevap için. Peki OCCT testi olayına ne diyorsunuz?

OCCT'de ne kadar yüksek güç çekse de uzun süre stabil çalışabilir, Dediğim gibi ani pik yaptığı noktalarda sıkıntı oluyor gibi duruyor. 8-9 yıllık PSU'nun da içinin ne durumda olduğu belli değil, devrelerde sıkıntı olabilir bunu kontrol etmeden bilemeyiz. Arkadaşın dediği gibi başka bir PSU ile deneyin.

Sorun yine çözülmez ise bir ihtimal ekran kartı kaynaklı da olabilir, ama %90 PSU kaynaklıdır diye düşünüyorum.

OCCT'de ne kadar yüksek güç çekse de uzun süre stabil çalışabilir, Dediğim gibi ani pik yaptığı noktalarda sıkıntı oluyor gibi duruyor. 8-9 yıllık PSU'nun da içinin ne durumda olduğu belli değil, devrelerde sıkıntı olabilir bunu kontrol etmeden bilemeyiz. Arkadaşın dediği gibi başka bir PSU ile deneyin.

Sorun yine çözülmez ise bir ihtimal ekran kartı kaynaklı da olabilir, ama %90 PSU kaynaklıdır diye düşünüyorum.
Sorumu tam açıklayamadım sanırım hocam. OCCT testinde iken de bahsettiğiniz pik yapan nokta olan Edge ve Discord'u açıyorum, kapanma olmuyor. Furmark'ta oluyor sadece. Oysa OCCT daha fazla güç harcatıyordu.

Hwinfo'dan baktım ve PSU 12v kanalından 8,8v veriyor. Sanıyorum ki sorun bu kaynaklı. Yeni bir PSU alacağım. Teşekkürler herkese.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı