GTX-RTX Serileri Ekran Kartlarının Gelecekteki halleri

GTX-RTX serileri gelecekte demode olabilir mi?

  • Olur

    Oy: 15 25,9%
  • Olmaz

    Oy: 1 1,7%
  • "Efsane" adında anarız

    Oy: 27 46,6%
  • Tarihe karışırlar.

    Oy: 15 25,9%

  • Oy verenlerin toplamı
    58
Bence 10-11 yıl sonra 2080 Tİ veya 1080 Tİ gibi kartlar halen kullanılacak. Çünkü güçlü kartlar. Günümüzün 660 Tİ modeli gibi olacaklar bence. Ama RTX 2080 bile o zamana çok zorlanacak bence. Özellikle 1050 Ti ve 2060 gibi giriş seviyesi kartlar mahvolacak. 1660 Tİ bile bence 5 yıl sonra oyunları low ayarlarda açmaya başlar.

Bu düşünceniz çok saçma. Nedenini düşünürseniz:
"Google Stadia" adı verilen bulut oyun platformunun makineleri dahil Ekran kartı, Ram, İşlemci kullanacaktır. Bunun sayesinde ekran kartları üretilmeye uzun yıllarda devam edilir.

Haklısınız. Ayrıca halen bilgisayar kullananlar olacak. Video editleyenler kullanır. Ve nostalji sevenler. Mesela dijital oyun normalleşmiş olmasına rağmen halen kutulu oyun alanlar var.
 
Son kullanıcıdan bahsediyorum... İncecik bir notebook ile ısınma sorunu olmadan onboard gpu ile görüntüleyip oynayabileceğimiz bir sistemden bahsediyorum. Eskiden denendi tutmadı fakat Google bu işe çok büyük yatırım yapıyor.
Google yatırım yapsa ne olur? 2020 yılına gireceğiz hala online oyunları 100-150 MS ping ile oynuyoruz. Bulut üzerinden oyun oynamayı hayal edemiyorum.
 
Son kullanıcıdan bahsediyorum... İncecik bir notebook ile ısınma sorunu olmadan onboard gpu ile görüntüleyip oynayabileceğimiz bir sistemden bahsediyorum. Eskiden denendi tutmadı fakat Google bu işe çok büyük yatırım yapıyor.

10 yıl sonra Stadia tüm ülkelere ulaşmamış olur bence. 1 yıl ülkelerde test süreci olsa, 1 yıl sonra tam sürüme kavuşsa, 2 yıl ülkemize gelmesini beklesek, 2 yıl altyapı desteği beklesek etti 6 yıl.
 
Gelecekte ne durumda olacağını kestirmek gerçekten çok zor olduğundan, ne olmasını arzu ettiğimi söyleyebilirim sadece. İçimden geçen, RTX platformunun modasının geçip gitmesi fakat giderken de başka yenilikleri ve hızlı bir gelişim rüzgarını beraberinde getirmesi. Gerçekte ne olacağına ise büyük oranda Nvidia'nın rekabet ettiği taraf belirleyecektir.

Çünkü bu seride bize sundukları gerçek zamanlı ışın izleme prensibinin yaşadığı sorunları, yıllar önce ATI DDR serisindekilere benzetiyorum. DDR kartı ilk çıktığında piyasadaki en güçlü grafik işlemciye sahip bir karttı. PTA ve Charisma adını verdikleri iki büyük yenilik sayesinde ATI, pek çok dönüşüm hesaplamasını ilk defa grafik işlemciye çözdürüyordu. Bununla birlikte eksi yönleri de yok değildi. Sürücü sorunları, işlemci çekirdeğinin varsayılan saat hızına bile erişememesi, 16 bit renk ayarlarındaki uyumsuzluk sorunları bunlardan bazılarıydı.

Yine de, şayet rekabet ortamı bulamamış olsaydı daha uzun bir süre zirveden inmesi için pek bir sebep yoktu. Rekabeti yaratan ise, o dönemde artık eski gücünün çok gerisinde kalmış olan 3dfx firmasını satın alarak, yeni GeForce serisini çıkaran Nvidia idi. ATI'nin PTA teknolojisinin üstüne koyup daha da geliştirerek kendi Shader teknolojisini çıkarmış ve MSAA ile donatmış olan Nvidia, yeni GeForce kartlarıyla böylelikle zirveye yerleşmiş oldu.

Bugüne gelirsek, RTX serisi için de benzer bir kader içimden geçse de, AMD tarafındaki gelişmelerin yavaşlığı bu ihtimali çok düşürmüş gözüküyor. Bilinmez tabi, ufak dokunuşlarla ve yazılım güncellemeleriyle RTX sistemini bir efsanenin başlangıcı olarak da anabiliriz fakat ışın izlemenin pratikte yaşadığı sorunlar, onu bir devrim veya efsane olarak anmayı şu an için zorlaştırıyor.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı