Nereden bakacağım ona ?SSD'nizin TBW değeri kaç?
Toplam Yazılabilir Bayt SSD sürücünün kullanım ömrü boyunca yazılabilecek veri miktarını belirtir.
Yani her formatta veriler silinip tekrar yazıldığına
Silinen alan kadar ömrü azalıyor.
Genelde üreticinin SSD ile ilgili bilgileri arasında olur.Nereden bakacağım ona ?
Format zararlı HDD döneminden kalma bir şey. Ek olarak hala format atmaktansa sorunu çözmeye çalışmak en ideal durum. Format atarken yazılan veriden ziyade, çok sık atıldığında sürekli dosya uygulama yüklüyor oluyorsun. Mesela kendim her formattan sonra kurduğum şeylere göre örnek vereyim;Bugün 80 GB'lık bir oyun indirsen 2-3 kere format atmalık dosya yazıyor bilgisayarına. Gözünüzde büyütüyorsunuz, ilk kim "format zararlı" lafını çıkardıysa ibret için sallandırmak lazım.
Format zararlı HDD döneminden kalma bir şey. Ek olarak hala format atmaktansa sorunu çözmeye çalışmak en ideal durum. Format atarken yazılan veriden ziyade, çok sık atıldığında sürekli dosya uygulama yüklüyor oluyorsun. Mesela kendim her formattan sonra kurduğum şeylere göre örnek vereyim;
VS, VS Code, Steam, WhatsApp, MySQL, teams, Chrome. Bunlar sabit bir şekilde kurduklarım. Ayda 3 kere 80 GB indirme yapmakla, haftada 4 kere düzenli olarak format atmak aynı şey ve aynı oranda SSD ömrüne etki ediyor. Eğer ruh hastası gibi her gün format atarsan, tabii ki sisteme zararı olacak. Yoksa ayda yılda bir atılan, ya da yine ayda yılda bir birkaç defa üst üste atılanın zararı yok.
Arada bir arka arkaya format attın diye bir şey olmaz.Hocam tabii her gün format atılmaz. Ancak işte bugün böyle bir aksilik oldu ne diyelim. Creation tool otomatik 32 Bit seçmiş. Böyle olunca da sonuçlar ortada. Neyse ki daha fazla ilerlemeden fark ettim yoksa ben 1 kere daha kurardım büyük ihtimalle 32 Bit![]()
Arkadaşlar 2'dir 32 Bit Windows 10 kuruyormuşum şaka gibi. Ben de neden ekran kartı driverim yüklenmiyor diyorum. Şimdi 64 Bit kuracağım ancak bugün ki 3. formatım olacak bu. SSD'ye ne gibi zararlar gelebilir?
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.