Halisünasyon gördüren test: Ganzflicker!

Bu hızlıca yanıp sönen görüntüye 5-10 dakika bakmak hem monitörlerimizi hem de gözlerimizi bozmasın? Halüsinasyon iyi olurdu da bu dediklerimden endişe ettim bir an.
Beyinde kalıcı bir etkisi yok. O yüzden epilepsi geçmişiniz bulunmuyorsa ve başka bağlantılı bir rahatsızlığınız yoksa yapabilirsiniz. Gözünüzü yoracağı kesin.
 
Bu testin arkasındaki araştırmacıların bir teorisi var.

Beynimizin görsel verileri işleyen kısmı olan görsel korteksimiz aslında bir bilgisayar ekranına çok benzer bir çalışma mekanizmasına sahip. Bir otomatik F5 düğmesi yani yenileme düğmesi var. Her yenilemede birbiri ardına, bizim algılayamayacağımız bir hızla fotoğraf çekerek bunları işliyor. Yani beynimizin belirli bir yenileme hızı, bir frekansı var. Fakat dediğimiz gibi biz bunu hiç hissetmiyoruz, gördüklerimiz, yaşadıklarımız kesintisiz gibi geliyor. Çünkü beynimiz aradaki boşlukları doldurma konusunda da müthiş yetenekli.

Örneğin. Biliyorsunuz. Trafikte büyük araçların bir kör noktası vardır. Orada sizi göremezler. Aslında bizim görüş alanımızın da bir kör noktası var. Fakat baktığımızda herhangi bir karanlık bölge çarpmaz gözümüze. Çünkü görsel korteksiniz çevreyi derinlemesine analiz ederek bu alanları da doldurur ve sanki eksiksiz bir görüş alanınız varmış yanılgısına düşersiniz. Fakat. İşte burada Ganzflicker testi devreye giriyor.

Eğer görsel korteksinizin aldığı veriler uzun süre bu siyah ve kırmızı yanıp sönen görüntüye maruz kalırsa bu beyninizin standart ritmini bozar. Bozmaktan ziyade aslında bir tür etkileşime girer. Bu durumda işte görüşümüzdeki boşlukları doldurmak için beynimizin biraz spontane takılması gerekebilir.

Bu durumda bu zamana kadar Ganzflicker’a maruz kalan insanların bu anormal veri girişi karşısında ışık patlamaları veya renk patlamaları gördüğünü biliyorduk. Fakat bu test ile bazı insanların başta konuştuğumuz karmaşık, kompleks ve aslında çok gerçekçi halisünasyonlar görmeleri biraz garipti.

Bunu da araştırmacılar şöyle açıklıyor. Beynimiz bildiğiniz üzere birbiri ile sürekli etkileşimde olan birçok farklı bölümden oluşuyor. Buna düşük seviye duyusal bölgeler ya da üst seviye bilişsel süreçler de dahil. Bir çubuğun dikey mi yoksa yatay mı olduğunu algılayabilmek misal düşük seviye bir süreçtir. Fakat bir yabancının yüzünden tehlikeli olup olmadığını anlamak üst seviyedir. Bu seviye işte basit tabirle yoruma çok açıktır.

Zihin gözü diyor araştırmacılar buna. Ve beyninizdeki bu üst seviye süreçler alt seviye süreçlerle birlikte gördüklerinizi bir nevi yorumlarlar. O nedenle birisi Ganzflicker karşısında gerçekçi halisünasyonlar görüyorsa bu beyinlerinin otomatik olarak gelen verilere olduğundan daha fazla anlam yükleyerek daha gerçekçi bir görüntü oluşturuyor olabilir.

Ancak şunu tekrar vurgulamakta fayda var. Herkesin görsel algısı farklıdır. O nedenle bazı insanların ki bu insanların sayısı oldukça azdır, bu görsel yorumlamayı yapamıyor olabilir. Bu grubun içinde de kimi insanlar bunu o kadar şiddetli yaşarlar ki bu durumun bir adı vardır. Aphantasia derler. Zihin ya da zihin gözü körlüğü diye bilinir.
 
Merhaba, bugün sizlerle birazcık sıra dışı bir şeyle karşı karşıyayım. Ganzflicker testi!

not: Işığa duyarlı epilepsiye sahip olanlar kesinlikle yapmamalıdırlar! Ayrıca kolay etkilenen, panikleyen biriyseniz de devam etmek zorunda değilsiniz.

Aranızda bilenler vardır ancak bilmeyenler için paylaşmak istedim. Bu test ile birlikte herhangi bir ilaç, hap, uyarıcı veya türevlerini kullanmadan halüsinasyon görebileceksiniz.

görüntü: Ganzflicker: Do not view if you have photosensitive epilepsy!

ses (tercihen):
tavsiye edilen ses:
Odaklanmak için etrafınızda dikkatinizi dağıtacak bir ses veya eşya olmadığından emin olduğunuz, karanlık ve yalnız olduğunuz bir mekânda olduğunuzdan emin olun. Yoksa halüsinasyon görmeniz çok zorlaşır. Yapacağımız şey basit. White noise dediğimiz sesi, tavsiye ettiğim olursa çok daha iyi olur, açtıktan sonra büyük bir ekranda ganzflicker linkini açıyoruz. Açtıktan sonra ekrana odaklıyoruz kendimizi. (sayfayı tam ekrana alıp imleci ekrandan uzaklaştırmayı unutmayın.) Yaklaşık 5-10 dakika arasında halüsinasyon görmeye başlamanız gerek.

Göremezseniz üzülmeyin, herkes aynı değil ve görememeniz de normal. Aşağıda vereceğim linkler ile hem daha fazla bilgiye sahip olabilir hem de test bittikten sonra anket doldurarak soruları yanıtlayabilirsiniz. İngilizce biliyorsanız tabii.

Son olarak, deneyimlerinizi lütfen aşağıda belirtin. Keyifle okumak isterim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Görüntüyü açmadan sesini açtım normal de kolay kolay korkan birisi değilim ama birden bir korku geldi hemen kapattım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı