cinar_yasarrr
Kilopat
Daha fazla
- Meslek
- Öğrenci
Antrenman Programları Hakkında
Vücut geliştirme sporunda antrenmanları program ile yaparız ve yüzlerce antrenman programı olduğu için hanisini seçmemiz gerektiğini bulamayabiliriz.Ayrıca bu konuda fikir ayrılıkları da çoktur. Örneğin ünlü bir sporcu full body önerirken diğer sporcu split önerirken bir diğer sporcu da PPL antrenman programı önermektedir.
Bana sorarsanız bence split antrenman programı gayet iyidir ve kendim de split programı kullanmaktayım. Neden diyecek olursanız; Haftaya böldüğümüzde tüm kasları eşit bir şekilde haftada 2 kez çalıştırabiliyorum bu sayede, ayrıca kasların dinlenmesini de sağlayabiliyorum.
Antrenman Programını Seçerken Bunlara Dikkat Et
Öncelikle amacının ne olduğuna göre antrenman programı seçmelisin. Amacın kas kütleni arttırmak ise bence split, gücünü arttırmak için ise 5×5 antrenman tipi uygulamalısın. Bunların ne olduğunu bilmiyorsan aşağıda belirttim, inceleyebilir ve ona göre antrenman programı bulabilirsiniz.
Hangi antrenman tipi size uygun ise internetten en ünlülerini bulabilir veya bir spor hocasına yazdırabilirsiniz. Antrenman programları kişiden kişiye göre değişmektedir, fakat temel hareketleri genel olarak herkes yapar. Size en uygununu bulmak için çok deneyimli bir spor hocasının yazması gerekir.
Benim önerim Serdar Aktolga’dır. Şahsen bir antrenman programı yazdıracak olsam Serdar Hoca’ya yazdırırdım.
Neden Split Tercih Ediyorum?
Full body antrenmanına göre gelişimin daha fazla olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca mantıksal olarak tüm kas gruplarını bir günde çalıştırmak verimsizdir, çünkü büyük bir kas grubunu çalıştırdıktan sonra başka bir büyük kas grubu çalıştırırken çok daha az enerji kullanabiliriz.Görselde de görüleceği üzere splitte trapez, göğüs ve bacak kaslarında daha iyi gelişim görülmüştür.
Split Antrenman Programı
Vücut geliştirme sporunda en çok kullanılan antrenman türü bile olabilir. Uygulanışına geçersek 1 hafta içinde kas gruplarını günlere bölüp o gün seçilmiş kas grubunu çalıştırmaktır.Genelde bu tür antrenmanda kas grupları haftada 2’şer kere çalıştırılmaktadır. Bunu ise şöyle yapmaktadırlar; 1. Gün: Göğüs-Arka Kol, 2. Gün: Sırt-Ön Kol, 3. Gün: Bacak-Omuz, 4. Gün: Dinlenme, 5-6 ve 7. gün ise ilk 3 günün tekrarı.
Ben de böyle yapmaktayım. Her kas yeterince dinleniyor ve alabileceğimiz performansı üst seviyede alıyoruz, kaslar yeterince strese maruz kalabiliyor. Üstelik de antrenman süresini kısa tutabiliyoruz.
Full Body Antrenman Programı
Tüm kas gruplarının tek günde çalıştırıldığı programdır. Spora yeni başlayanlara genelde ilk ay tavsiye edilir, sebebi ise hareketlere ısınmak içindir.Fakat bence uygulanmaması gereken bir antrenman türü. Sebebini yukarıda anlatmış olsam da tekrar anlatıyorum. Temel olarak 3 büyük kas grubumuz vardır (Göğüs, Sırt ve Bacak.). Siz diyelim ki göğüs çalıştınız ve enerji depolarınızın yüksek miktarını kullandınız, sonra az kalan enerjiniz ile sırt çalıştınız. Bu sefer de bacaklarınıza enerji kalmaz, sırt ve bacak düşük verim ile geçer.
5x5 Antrenman Programı
Güç sporcularının en çok kullandığı antrenman sistemlerinin başında gelmektedir. Amacı ise güç arttırmaktır. Adından da anlaşılacağı üzere yapılacak hareketi 5 kere 5 tekrar yapmaktır.Araştırmalara göre güç arttırmakta en iyi yöntemlerden birisi budur. Eğer amacınız güç arttırmak ise bu antrenman türü size göredir. İnternette bir çok 5×5 antrenman programı bulunmaktadır, benim önerim ise Ağırsağlam antrenman programıdır.
PPL Antrenman Programı
Diğerlerinden biraz daha farklı olan bu programın açılımının Türkçesi şöyledir; İtiş-Çekiş-Bacak. Bu programda ilk gün itiş yaptığınız hareketleri uygularsınız, ikinci gün çekiş yaptığınız hareketleri uygularken üçüncü gün ise bacaklarınızı çalıştırırsınız.İtiş Gününde göğüs, omuz ve arka kol çalıştırılır. Çekiş gününde sırt, ön kol ve arka omuz çalıştırılır. Bacakta ise adı gibi bacaklarınızı çalıştırırsınız.
Bu antrenman türü de en çok kullanılan antrenman türlerinden birisidir.
Kaynakça;
Full Body mi Yoksa Split mi?Full Body (Tüm Vücut) Antrenman mı, Split Antrenman mı? AĞIRSAĞLAM
Fitness Antrenman Programı: Ağırsağlam 5x5, 3x5 ve Split Programlar!
Push-Pull-Leg Programı Nasıl Yapılır? | Yalı Spor Blog
ÜçgenVücut.com - Ronnie COLEMAN Vücut Geliştirme Programı
ÜçgenVücut.com - Arnold SCHWARZENEGGER Vücut Geliştirme Programı
Arnold Schwarzenegger'in Vücut Geliştirme Programı | Antreman.net
Not: Yakın zamanda Ronnie Coleman ve Arnold Schwarzenegger'in antrenman programını da paylaşacağım.