Eren_E
Attopat
Daha fazla
5x5 Antrenman Programı
Güç sporcularının en çok kullandığı antrenman sistemlerinin başında gelmektedir. amacı ise güç arttırmaktır. Adından da anlaşılacağı üzere yapılacak hareketi 5 kere 5 tekrar yapmaktır.
Araştırmalara göre güç arttırmakta en iyi yöntemlerden birisi budur. Eğer amacınız güç arttırmak ise bu antrenman türü size göredir. İnternette birçok 5×5 antrenman programı bulunmaktadır, benim önerim ise Ağırsağlam antrenman programıdır?
Benim önerim bu program yerine Phrak's Greyskull LP olurdu.
Push/pull dengesi daha iyi, ayriyeten 5x5 yerine 3x5+ isimli bir sistemi kullanıyor. Bu 2x5, ardından ise son sette max tekrar yapmak demek. Bu da iki programda ortak olan deload sisteminde daha fazla volume yapma imkanı sağlıyor.
Şu şekilde örnek vereyim: PGSLP programında güç konusunda problem yaşayan bir arkadaşımızın programa ilk başladığında 45 kg ile 2x5 + 3x6 bench press yaptığını varsayalım. Ve ilerleyen vakitlerde 55 kg'da ancak 4 tekrar yapabildiği için %10 deload yapmak zorunda kalsın.
Bu durumda 50 kg'ye düşecektir, 50 kg ile 1RM hesaplamaları yaptığımız takdirde yine en azından 2x5 + 3x6 yapabilecektir. 5x5 gibi sabit bir set-tekrar formülü kullanılsaydı, bu mümkün olmazdı.
Genel olarak hangi programın uygulanacağı kişinin kendi vücudunun kapasitesine, hedeflerine ve ayırabileceği zaman gibi birçok faktöre göre değişiyor. Ben full body taraftarıyım.